Dezvoltatorii imobiliari din Iași sunt urmăriți la fiecare pas! Un proiect din cartierul Cantemir a pus pe jar vecinii. Spațiile verzi sunt luate cu asalt

de: Ciprian Boaru
02:00, 21 dec. 2020

La prima ședință a noii Comisii de Urbanism, ieșenii au depus mai multe sesizări. Sunt vizate în special proiectele de dezvoltare imobiliară. Au fost reclamate situațiile în care se construiește pe spațiile verzi dintre blocuri. O astfel de situație a fost semnalată în cartierul Cantemir

Locuitorii din cartierul Cantemir, din Iași, au sesizat Comisia de Urbanism despre faptul că unele proiecte imobiliare afectează spațiul verde dintre blocuri. Este și cazul unui proiect ce aparține unui anumit Alexandru Eduard Luca. În 2018 a fost aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui spațiu comercial cu un nivel, pe strada Decebal, nr. 22 A, pe o suprafață de doar 304 metri pătrați.

Deocamdată nu au fost demarate lucrările de execuție. Indicatorii urbanistici prevăd construirea unui singur nivel, CUT – 0,35, POT = 35 la sută. Clădirea va avea o suprafață desfășurată de 106,4 metri pătrați. Zona este deja sufocată de numărul mare de autoturisme, căile de acces fiind destul de înguste. Totodată, a fost reclamat și un proiect din zona Hlincea (CUG), inițiat lângă Școala 42. Și în acest caz a fost semnalat faptul că proiectul afectează spațiile verzi. Pe o suprafață de aproape 3.000 de metri pătrați a fost aprobat un regim de înălțime de 2S+P+8E.

Ieșenii nemulțumiți pot cere anularea autorizațiilor sau a hotărârilor de Consiliu Local

Reprezentanții Comisiei de Urbanism au transmis că, în aceste situații, doar două instituții pot lua măsuri. „Comisia a primit până la această dată un număr important de sesizări privind aspecte neconforme în legătură cu documentații de urbanism și autorizații de construire aprobate în legislativul anterior, dar care încep sa își producă efectele în perioada aceasta. Comisia nu are competențe legale pentru a răspunde solicitărilor de anulare a HCL-urilor aprobate în legislativul anterior, iar, conform Codului Administrativ, rolul comisiei nu este acela de a gestiona situațiile prezentate în sesizări. Cu toate acestea, Comisia a decis să răspundă tuturor petenților cu recomandarea de a se adresa Instituției Prefectului, Inspectoratului de Stat în Construcții, în conformitate cu prevederile legale, singurele instituții cu drept de control și anulare a unui act administrativ din domeniul urbanismului”, au transmis reprezentanții Comisiei de Urbanism.

În cartierul Cantemir a fost aprobat un bloc pe o suprafață foarte mică de teren

La începutul anului 2020 a fost aprobat un proiect în cartierul Cantemir, pe Aleea Decebal, lângă Direcția Creșe, cu regimul de înălțime S+P+5E. Indicatorii urbanistici arată o înălțime maximă -18 m, POT – 40 la sută, CUT – 2,5 mp, spații verzi – 15 la sută. Proiectul aparține societății In Front Associates SRL, controlată de către Răzvan Ștefan Bănceanu. Vecinii din zonă au contestat proiectul imobiliar care aglomerează și mai mult zona. Pe terenul lui Bănceanu se află mai multe rețele de utilități ce deservesc blocurile din împrejurimi. Răzvan Ștefan Bănceanu, în vârstă de 44 de ani, a venit la Iași în 2017, când a deschis pe strada Alexandru Lăpușneanu localul Cinema Bistro. Născut în Vaslui, la acea dată figura cu domiciliul în București. La un moment dat a fost subiectul unei dezbateri la nivel național.

În 2000, Bănceanu a făcut scandal când Primăria Capitalei a început lucrările de modernizare la pasajul Mărășești. Bănceanu susținea că o parte din stradă îi aparține. Au trecut 10 ani de atunci, iar afaceristul a avut câștig de cauză în instanță. După ce a făcut puțină zarvă cu un buldozer, conflictul s-a mutat din nou în instanță. În 2015 primește o nouă sentință favorabilă. De data asta trebuia să primească și bani, peste 250.000 de euro.