Dezvoltatorii imobiliari din Copou au fost opriți! Blocul lui Petru Abătăcesei a fost interzis. Decizia a fost luată de arhitecți

de: evelina.chitoroaga
02:00, 26 nov. 2020

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a blocat proiectul imobiliar din zona Copou, unde urma să fie construit un bloc cu 4 etaje pe o suprafață verde. În 2019, judecătorii au anulat autorizația de construire. Afaceriștii au vrut să intre în legalitate, dar arhitecții au respins solicitarea

Veste proastă pentru afaceristul Petru Abătăcesei care a început lucrările la un bloc în zona Copou, Iași, pe bd. Carol I, nr. 40-42. În anul 2019, dezvoltatorul a apucat să ridice primul nivel de la blocul cu regimul de înălțime D+P+4E. Însă, vecinii din cartier au contestat proiectul, la fel și Prefectura Iași. Într-un final, instanța a hotârât anularea autorizației de construire emisă de Primăria Iași. În toamna anului 2020, Petru Abătăcesei reapare cu o serie de solicitări de reavizare a investiției imobiliare. Pentru a reintra în procesul de autorizare și de intrare în legalitate, avea nevoie de un aviz favorabil din partea arhitecților de la Comisia Zonală a Monumente Istorice. Recent, membrii comisiei au analizat solicitarea și au emis un aviz nefavorabil.

„Conform PUZ aprobat, regimul de înălțime este D+P+4E, nu se admite etaj tehnic; conform PUZ aprobat, parterul clădirii are destinație de parcare (10 locuri de parcare + casa scării), nu de spațiu comercial; Comisia Zonală a Monumentelor Istorice: în cazul în care au fost reținute aspecte de nelegalitate cu privire la emiterea AC nr. 277/2017”, se arată în motivarea Comisiei.

Apelat telefonic în cursul zilei de ieri, Petru Abătăcesei nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere.

În afacerea din Copou este asociat și fiul unui fost procuror

În proiectul imobiliar de pe bd. Carol apare ca asociat și Ioan Amarie, fiul unui fost procuror de la Parchetul General Anticorupție, actuala Direcție Națională Anticorupție (DNA). Blocul de locuințe colective urma să fie edificat pe o suprafață de doar 430 de metri pătrați. În trecut, terenul avea destinația de spațiu verde. Vechii proprietari au revendicat terenul, au fost puși în posesie, după care l-au vândut celor doi asociați. Proprietarii de la blocurile din jur și-au arătat nemulțumirea și cu privire la modul în care urma să se desfășoare circulația. Petru Abătăcesei și Ioan Amarie nu sunt la prima investiție în imobiliare. Au în portofoliu un bloc cu 5 etaje, în cartierul Nicolina. Prin firma de construcții Delta Con SRL, în 2019, Petru Abătăcesei a înregistrat o cifră de afaceri de 4,5 milioane de lei, profit de 455.751 de lei, datorii de 2,6 milioane de lei, cu un număr de 26 de angajați.

Consilierul județean PSD Cristian Stanciu nu a primit avizul pentru intrare în legalitate

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a analizat și cererea de intrare în legalitate a lui Cristian Stanciu, consilier județean PSD, prin Fundația Ecologică Green. În 2010, afaceristul a cumpărat clădirea unde funcționa celebra Casa Modei, de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, din muncipiul Iași. La niciun an de la achiziție, Cristian Stanciu a comandat o serie de modificări la structura clădirii, dar fără să aibă o autorizație de construire emisă de Primăria Iași. Atunci, a fost amendat și de Poliția Locală. Recent, în clădirea din centrul orașului au fost reluate lucrările. Inspectorii de la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași au verificat șantierul în perioada 19.10.2020 – 28.10.2020 și au dat termen de intrare în legalitate data de 28.04.2021. Imobilul se află în zona protejată a Iașului, iar orice modificare adusă clădirii are nevoie și de avizul Comisiei Zonale. Însă, avizarea a fost amânată.