Dezvoltarea bebelușului, pe luni. Stimularea acestuia prin jucării

de: BZI.ro
16:04, 23 mart. 2022

Dezvoltarea bebelușului în primele luni de viață se realizează la fiecare în parte diferit. Cei mici au propriul ritm, însă procesul poate fi influențat de numeroși factori. Veți observa că în prima jumătate de an, copilul își va dubla greutatea de la naștere, va putea sta în șezut, va fi atras de culori și sunet.

Procesul de creștere în primele 6 luni poate fi destul de rapid, acesta dorind să exploreze cât mai multe obiecte din jurul său. Totuși, jucăriile îl pot ajuta în acest proces continuu de dezvoltare.

Dezvoltarea bebelușului pe luni în prima jumătate de an

Primul an de viață este o etapă importantă din dezvoltarea celui mic, acesta dezvoltându-și funcțiile motorii și cognitive. De asemenea, fiecare bebeluș are propriul ritm de dezvoltare și creștere, fiind influențat de factori multipli. În primele două luni, activitățile celui mic consta în faptul de a dormi și a mânca. În prima lună acesta vede la maxim 25 cm și este atras de culori, neputând să distingă prea multe detalii. La această vârstă, bebelușul reacționează la vocea mamei, legănatul ușor liniștindu-l. După împlinirea celor două luni, acesta va deveni mai gălăgios și va da mai mult din mâini și picioare. Totodată, va fi atras de obiecte și va dori să le atingă. De obicei, la trei luni cei mici își pot susține capul în timp ce stau în poziția șezând și doresc să exploreze cât mai multe obiecte din jurul lor. Micuții vor începe să aibă o afinitate pentru o anumită jucărie sau păturică și vor putea distinge ziua de noapte. La această vârstă, copilul va recunoaște chipul tuturor celor din familie și vor fi interesați de fețele noi pe care le vor întâlni.

La împlinirea vârstei de 4 luni, micutul își va dubla greutatea de la naștere și va dormi aproximativ 10 ore pe noapte. În cazul în care acesta scapă un obiect din mână, nu îl va putea ridica. La această vârstă, cel mic se poate rostogoli pe spate, nu își mai balansează capul și îl poate ridica dacă stă pe burtică. Un alt lucru pe care îl veți observa este faptul că cel mic va fi foarte atras de mâinile sale dorind să le descopere. Le va băga în gură și le va privi foarte atent mișcându-le. Jucăriile ce provoacă zgomot pot fi încredințate celor mici, aceștia fiind atrași de ele. O sa observați că la vârsta de 5 luni va putea sta în șezut fără sprijin. Este momentul în care îl puteti pune în scaunul de mașină rabatabil sau în cel de masă. Totodată, bebelușul va duce din ce în ce mai multe jucării la gură.  La finalul celor 5 luni, acesta va putea să se întoarcă de pe burtică pe spate și invers. Copilul va începe să rostească primele silabe la 6 luni, devenind mai vocal, însă fără semnificație. De asemena va fi încântat de jucăriile cu butoane deoarece va auzi un sunet când le va apăsa.

Jucăriile, un stimul în dezvoltarea simțurilor

Jucăriile pot dezvolta abilitățile cognitive, creative și sociale ale copilului. De asemenea sunt un stimul benefic pentru cel mic deoarece îl ajută să își perfecționeze tehnica de a prinde obiectele. Trebuie acordată o atenție sporită când vine vorba de alegerea jucăriilor deoarece în primele luni cel mic le va băga în gură. Din această cauză trebuie să fie din materiale durabile, să nu fie toxice, cu margini rotunjite și să fie suficient de mari pentru a nu putea fi înghițite. Este recomandat ca jucăriile să nu fie atașate de pătuț prin intermediul unui elastic deoarece se poate sugruma. Când alegeți jucăriile trebuie să țineți cont și de câteva caracteristici precum culori, sunete și mișcare. Cu cât sunt mai colorate cu atât va fi mai atras, la fel este și în cazul jucăriilor ce scot sunete.

Dezvoltarea bebelușului pe luni poate fi destul de dificilă pentru părinții foarte grijulii ce își supraveghează copilul la fiecare pas. Majoritatea persoanelor nu înțeleg că fiecare copil are propriul ritm de creștere ce nu trebuie grăbit, unii se pot dezvolta mai rapid, iar alții au un ritm mai lent.