Dezvăluri șocante dintr-un război de zeci de milioane de euro! Nereguli uriașe au fost scoase la suprafață la cea mai mare licitație din Iași! Dosarul a fost făcut cu dedicație – DOCUMENTE

de: evelina.chitoroaga
04:00, 11 dec. 2019

Scandal fără precedent pe 20 de milioane de euro. Atribuirea unei licitații cu fonduri europene către aceeași firmă cu probleme a ajuns să fie contestată de către unul dintre participanți. La mijloc ar fi vorba de numeroase nereguli în analiza documentației. Câștigătorul procedurii s-a ales cu un nou pot uriaș, în condițiile în care a primit de două ori o pomană de la autoritățile județene

Detalii de-a dreptul șocante au ieșit la iveală în urma unei proceduri cu fonduri europene derulate de Consiliul Județean (CJ) Iași. Reabilitarea câtorva zeci de kilometri de drumuri județene prin fonduri europene a stârnit un scandal uriaș, după ce autoritatea județeană a atribuit și ultima parte a contractului firmei care a pus mâna pe primele două loturi.

Culmea, CJ nici măcar nu a anunțat oficial firma care a câșigat procedura pentru lotul 3. Doar că aceasta deja a fost contestată de un alt participant. Iar motivele invocate de contestator sunt șocante. Reabilitarea lotului 3 din axa rutieră Iași- Suceava a fost atribuită asocierii Alpenside SRL- WFA Impex S.R.L. Proiectul prevede reabilitarea DJ 281 de la BeIcești – Ceplenița – DN 28B și modernizarea DJ 281 de la DN 28B – Scobinți- Lespezi, în lungime de peste 40 de kilometri. Asocierea a avut câștig de cauză în cadrul contractului de 96 milioane lei (20 milioane euro).

Însă modul cum a fost atribuit acest lot a provocat indignarea unui alt participant. Iar totul se va derula acum la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Atribuirea acestui lot a fost contestată de către Daroconstruct SRL și Rutador SRL, asociere care a participat la această procedură. Contestația a fost înregistrată ieri, 10 decembrie, la CNSC, for care ar urma să se pronunțe cât de curând.

Detaliile care umbresc licitația de milioane de euro

Asocierea Daroconstruct – Rutador a cerut anularea comunicării privind rezultatul procedurii de atribuire nr. 34930/29.11.2019, precum și a tuturor actelor subsecvente. În plus, aceasta a cerut și obligarea autorității contractante la reevaluarea ofertei declarate câștigătoare depuse de asocierea Alpenside SRL- WFA Impex SRL. În contestație, aceștia au mai cerut și obligarea CJ la continuarea procedurii de atribuire prin aplicarea în mod corespunzător a criteriului de atribuire. De asemenea, s-a cerut și constatarea faptului că CJ a restricționat în mod nelegal accesul asocierii la dosarul integral al achiziției publice. Daroconstruct a arătat că s-a limitat acordarea accesului la dosarul achiziției publice.

Mai mult, asocierea câștigătoare a luat 100 de puncte la evaluare, adică maximul. Asocierea Daroconstruct SRL – Rutador SRL a luat 86,56 puncte, iar asocierea Eky- Sam SRL- Dimex 2000 Company- Big Conf SRL a fost 76,41 puncte.

Record absolut: peste 180 de decizii contestate

Contestatorul a scos la iveală 181 de puncte suspecte în cadrul acestei licitații. Asocierea Alpenside- WFA Impex și-a modificat din mers oferta, lucru care ar fi trebuit să ducă direct la descalificarea acesteia.

„Decizia autorității contractante de a declara câștigătoare oferta depusă de asocierea Alpenside este nelegală, fiind adoptată cu încălcarea prevederilor documentației de atribuire și a legislației în materia achizițiilor publice. Oferta asocierii Alpenside nu ar fi trebuit nicidecum declarată drept câștigătoare, ci ar fi trebuit respinsă întrucat nu respectă cerințele caietului de sarcini, iar ofertantul și-a modificat/completat propunerea tehnică și propunerea financiară prin intermediul clarificărilor, impunându-se respingerea acesteia ca neconformă și inacceptabilă. Ofertantul nu a justificat prețul neobișnuit de scăzut ofertat. Oferta financiară prezentată de asocierea Alpenside nu reprezintă rezultatul liberei concurențe și nu poate fi justificată, impunându-se respingerea acesteia drept neconformă”, se mai arată în contestație.

Uluitor. Asociat fără aviz de lucru. DNA nu i-a mai permis să lucreze

O altă abatere șocantă ce poate duce la descalificarea asocierii câștigătoare ține de firma WFA Impex. Aceasta are interdicție de a participa la astfel de lucrări, aspect semnalat până și de procurori. Asta după ce a fost implicată într-un dosar cu legături la celebra Tel Drum, într-o altă speță privind asfaltările. Și cu toate ca nu avea voie să participe, CJ nu a văzut asta și a atribuit șocant contractul. Asta poate duce la anularea procedurii.

„Având în vedere Certificatul constatator eliberat de ONRC nr. 29425/06.11.2019 prezentat pentru SC WFA IMPEX S.R.L.— asociat, în care la pag.3 se precizează FAPTE AFLATE SUB INCIDENȚA ART. 21 (…) emis de DIRECȚIA NAȚIONALa ANTICORUPȚIE.

De altfel, săvârșirea unei abateri profesionale grave a fost recunoscută de însuși  ofertantul Asocierea Alpenside. Astfel, cum se poate observa din răspunsul consemnat în Procesul-verbal privind evaluarea documentelor suport/dovezilor pentru demonstrarea informațiilor din DUAE nr. 24860/29.11.2019 (ședința de evaluare nr. 25, pag. 3-7), ofertantul precizează că: în urma finalizării urmăririi penale, dosarul nr. 440/P/2017 deschis de DNA — Direcția Națională Anticorupție (în cadrul căruia asociatul WFA IMPEX S.R.L. a  avut calitatea de inculpat) a fost trimis spre judecare; dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București sub nr. 48645/3/2017, aflându-se în stadiul judecății în fond, termenul de judecată fiind stabilit pentru  data de 11.12.2019; dosarul vizează infracțiunile de corupție prevăzute de art. 18′, alin. (1) si (3), respectiv infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”, se mai arată în contestație.

Bătaie de joc în documente. Primele două loturi, sub semnul întrebării

Contestatorul a arătat că asocierea Alpenside nu a depus metodologia de executare a lucrărilor pentru lotul nr. 3. Asta deși avea obligația de a întocmi propunerea tehnică pentru lotul 3 cu includerea metodologiei de execuție a lucrărilor întocmită pentru lotul respectiv. Acest lucru a fost semnalat de CJ, însă apoi nu a mai fost luat în seamă. Metodologia a fost depusă în urma clarificărilor cerute și nu înainte, așa cum ar fi trebuit. „Asocierea Alpenside avea obligația de întocmi propunerea tehnică cu respectarea cantităților de lucrări impuse prin documentația de atribuire. Contrar acestei obligații, asocierea Alpenside a ofertat alte cantități decât cele solicitate în documentația de atribuire.

Ceea ce a apărut acum ridică un semn de întrebare și asupra primelor două licitații câștigate de Alpenside SRL, unde această firmă a fost favorizată de autoritatea contractantă. În acest caz, cineva ar trebui să se sesizeze și să verifice și modul de atribuire al primelor două loturi.

Avans dat cu dedicație

Consiliul Județean Iași a atribuit primele două loturi din axa rutieră, valoarea totală a acestora fiind de 22 de milioane de euro. Asocierea care ar urma să se ocupe de această procedură este Alpenside SRL București și General Trust SRL Argeș. Primul lot vizează DJ 282 limită Iași – Rediu – Movileni – Gropnița – DJ 281D (29,584 km). Lotul doi prevede lucrări pe DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița și DJ 281B Coarnele Caprei – Belcești (DJ 281) în lungime de 22,001 km. Valoarea primului contract a este de 12,7 milioane euro. Pentru lotul doi, valoarea este de 9.1 milioane euro. Contractul prevede însă o situație de-a dreptul incredibilă și care ridică un munte de întrebări. În vara acestui an, licitația pentru atribuirea celor trei loturi din axa rutieră Iași- Suceava a rămas fără rezultat.

În aceste condiții, Consiliul Județean Iași a ajuns să suplimenteze alături de partenerii de la Suceava valoarea contractului cu 30 de milioane de euro. Astfel, suma totală a ajuns la 103 milioane de euro. CJ a pus la bătaie încă 16,7 milioane de euro pentru a suplimenta fondurile la acest proiect după prima licitație eșuată. Unde a fost însă chichița care este demnă de menționat? În contractul privind prima licitație, cea care nu s-a mai dat, nu era stipulat niciun fel de avans pentru firma câștigătoare. În cea de-a doua licitație, s-a strecurat faptul că cel care o să câștige va beneficia de un avans de 30 la sută din contract.

Astfel, pentru primul contract, asocierea va încasa peste 4 milioane de euro. În cel de-al doilea caz, va încasa alte 3 milioane de euro. Practic, asocierea va beneficia de un avans de 7 milioane de euro conform contractului încheiat între cele două părți. 7 milioane de euro înseamnă peste 33,4 milioane de lei. Și vorbim de primele două loturi.