Dezvăluri de groază despre o mare fabrică ieșeană. Faliment premeditat de zeci de milioane de euro. Tot scandalul va ajunge în Parlamentul României

de: Vlad Rotaru
04:00, 18 nov. 2019

Soartă șocantă a celui mai mare combinat al Iașului. După ani de lupte interne și planuri de reorganizare ratate, soarta i-a fost pecetluită. Principalul creditor se spală pe mâini de situația în care a ajuns Fortus SA Iași. AAAS nu mai recunoaște cererea de faliment a Fortus SA și dă vina pe cei care au furat combinatul bucată cu bucată. Aleșii Iașului vor să soluționeze falimentul în cadrul Parlamentului României, pentru a găsi vinovații

Bătaie pe zeci de milioane de euro la marginea municipiului Iași. Totul a plecat de la Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS), principalul creditor al societății Fortus SA Iași. Soarta fostului combinat de utilaj greu nu a fost nici până la această oră soluționată, deși instanțele au decis de mai multe ori respectarea unui plan de reorganizare. La mijloc este tocmai AAAS, cel care are de recuperat circa 50 milioane de euro de la Fortus SA. Cum societatea deja este dezmembrată bucată cu bucată, AAAS pare că nu mai are niciun interes de a salva lucrurile.

Deputatul ieșean Petru Movilă a cerut și el explicații pentru faptul că AAAS nu a întreprins măsurile luate pentru reorganizarea Fortus SA. Cu toate acestea, Autoritatea continuă să refuze preluarea activelor.

„AAAS nu a putut prelua până în momentul de față activele identificate ca activ funcțional. Starea lor tehnică, a celor care au mai rămas, nu mai asigură nicio posibilitate de funcționare. Este necesară o expertizare și o reevaluare a acestor active care să evidențieze starea acestora și valoarea reală patrimonială a acestor bunuri. AAAS nu trebuie să fie prejudiciat prin obținerea în contul creanței sale a unor bunuri ce valorează mult mai puțin de 53 milioane de euro”, susțin cei de la AAS.

AAAS nu recunoaște cererea de faliment

Deși Autoritatea a depus o cerere prin care solicită falimentul Fortus SA, reprezentanții săi nu recunosc acest lucru. La mai bine de doi ani de la expirarea planului de reorganizare, se pare că Fortus SA va ajunge la fiare vechi. „AAAS nu a formulat nicio cerere de declanșare a falimentului Fortus. Într-adevăr, pe rolul instanțelor există formulate câteva astfel de cereri ce urmează a fi soluționate într-un sens sau altul. Față de starea juridică în care se afla Fortus, invederăm faptul că aceasta se află într-o situație de faliment. Executarea planului de reorganizare nu va putea depăși 3 ani. Se poate adiționa încă un an, iar această perioadă a planului de reorganizare de 4 ani de la Fortus a expirat în iulie 2017.

Nici măcar planul de reorganizare nu prevede o reorganizare a Fortus care să aibă ca finalitate reinserția societății ca entitate juridică și economică. Astfel, planul de reorganizare propune în varianta sa modificată reinserția activului funcțional, dar nu sub titulatura Fortus. Debitoarea, fără activul funcțional și la capătul perioadei de reorganizare prevăzută de lege, nu poate decât să intre în faliment, cu respectarea dispozițiilor legale specifice.

Se spală pe mâini

Autoritatea mai arată că a făcut plângere penală pentru distrugere la Fortus SA.

„AAAS a avut o atitudine foarte activă în 2014-2015, opunându-se prin căile legate declanșării falimentului în fața instanțelor judecătorești. AAAS nu a încălcat nici programul de guvernare și nici nu a împins Fortus către starea de faliment. De această stare de lucruri fiind răspunzători cei care aveau calitatea legală de a organiza servicii de pază și conservare a patrimoniului Fortus. În loc de aceasta, au permis degradarea și descompletarea patrimoniului de o manieră în care să nu mai poată fi folosit scopului economic specific domeniului de activitate. Din această cauză, AAAS a și formulat plângere penală împotriva administratorului judiciar Mureș Insolvency SPRL. Aceasta este în curs de cercetare pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria municipiului lași (dosar nr. 5975/P/2018)”, se arată în adresa AAAS.

Comisie de anchetă

Unul dintre aleșii Iașului în Parlamentul României a cerut explicații Guvernului și AAAS pentru ceea ce s-a întâmplat la Fortus SA. Petru Movilă, deputat PMP, a arătat că totul a fost făcut cu premeditare, pentru că mai multe persoane au interese să pună mâna pe terenul combinatului.

„Este un faliment premeditat, dictat de interesele Guvernului PSD. Sunt trei hotărâri judecătorești definitive prin care statul român e obligat să pună în aplicare planul de reorganizare. AAAS, Guvernul nu au fost în stare să facă o convenție legislativă care să ajute la redresarea lucrurilor. Când s-a privatizat Fortus SA în 2004, a fost clar că scopul era terenul. Dacă mai au răbdare, visul lor se poate îndeplini și pot pune mâna pe teren”, a menționat deputatul Petru Movilă.

Acesta a arătat că va cere o comisie de anchetă pentru ceea ce a fost la Fortus SA.

„Voi iniția o comisie de anchetă în Parlamentul României pentru situația de la Fortus SA. Cei vinovați trebuie să plătească. Dacă în cazul Nicolina nu s-a făcut nimic, nu trebuie să lăsăm deoparte și Fortus SA. Trebuie rezolvată și situația restanțelor salariale către toți foștii angajați ai societății. Oamenii trebuie să-și primească banii”, a mai spus Petru Movilă.