Dezvăluiri scandaloase din interiorul Palatului Culturii din Iași. O supraveghetoare a ajuns să fie un fel de servitoare: „Trebuie să schimbăm și lenjeria, să servim la mese” – FOTO
Diana Luca lucrează de 34 de ani ca supraveghetor la Palatul Culturii din Iași și s-a alăturat angajaților care fac grevă japoneză, aceștia fiind nemulțumiți de discriminările salariale. Femeia care și-a sacrificat toată viața pentru acest loc de muncă nu primește spor de weekend și nici de toxicitate. De la an la an, îi cresc dioptriile și este nevoită să își schimbe ochelarii de vedere
Deși ar trebui doar să supravegheze lucrările din cadrul Muzeului de Artă, atribuțiile sale sunt mult mai multe, chiar dacă nu apar în fișa postului. Înrămează tablouri, pregătește masa protocolului de la vernisaje, spală pahare și lenjerii de pat, aranjează camera invitaților, face curățenie în birourile muzeografilor și multe altele. Toate acestea pentru un salariu ce nu depășește cu mult suma de 2.000 de lei.
Diana Luca este supraveghetor de 34 de ani la Palatul Culturii din Iași: „Nu știu ce înseamnă să stai cu familia în weekend”
Începând cu data de 4 aprilie 2024, angajații din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” au intrat în grevă japoneză, fiind nemulțumiți de discriminările salariale.
Diana Luca are 58 de ani și este supraveghetor la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii Iași. Lucrează aici de 34 de ani, încă de când studia la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.
Deși ar trebui doar să supravegheze operele de artă, femeia face mult mai multe lucruri care nu apar în fișa postului, precum curățenie. De asemenea, când este un vernisaj, trebuie să înrămeze tablourile, să pregătească masa pentru protocol, să spele paharele, să pregătească camera invitaților, din cadrul Palatului Culturii, să facă ordine în depozit, în birourile muzeografilor, și multe altele. Toate acestea, pentru un salariu de aproximativ 2.500 de lei, care a crescut treptat.
„Anul acesta, fac 34 de ani de când lucrez ca supraveghetor la Palatul Culturii din Iași. Normal, un supraveghetor ar trebui să supravegheze, doar că noi nu facem doar atât. Avem de făcut inventar, dimineața facem curățenie în spațiul expozițional, când avem câte o expoziție, noi lucrăm și la înrămarea tablourilor, ridicăm tablourile pe pereți, facem etichetele și le punem pe pereți și stăm la tot vernisajul. Servim la protocol, deci suntem și ospătari, spălăm și paharele după protocol, dacă unul dintre invitații care sunt la vernisaj stă în camera de protocol de la noi, trebuie să facem curat, să schimbăm lenjeria și să o punem la spălat după ce pleacă invitatul, deci suntem și cameriste.
Facem curățenia de primăvară, toamnă, facem curat în depozite, facem curat în birourile muzeografilor. Facem mult mai mult decât scrie în fișa postului. Le facem pe toate, plus că eu, de 34 de ani, nu știu ce mai înseamnă să stai cu familia în weekend. M-am angajat aici când eram studentă la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului «Cristofor Simionescu», din cadrul Universității Tehnice «Gheorghe Asachi» din Iași, atunci lucram doar în weekend, dar în ultimul an m-am lăsat de facultate, pentru că abia născusem. Îmi pare foarte rău, m-am trezit când era prea târziu, dar asta este”, spune Diana Luca, supraveghetor la Palatul Culturii din Iași.
Angajații nu primesc spor de weekend și de toxicitate
Angajații lucrează de miercuri până duminică, însă nu primesc spor de weekend, sărbătorile legale nu sunt plătite dublu, cum ar trebui, iar Diana Luca nu primește nici măcar sporul de toxicitate pentru că stă în niște lumini ce îi afectează vederea. De la an la an, îi cresc dioptriile și este nevoită să își schimbe ochelarii de vedere.
„Nu primim spor de weekend, sărbătorile legale, normal, ar trebui să fie libere sau ziua respectivă să fie plătită dublu. Normal ar fi trebuit să primim și spor de toxicitate, pentru că stăm în niște lumini care ne afectează vederea, de exemplu, mie, de la an la an, îmi cresc dioptriile și trebuie să schimb ochelarii”, declară Diana Luca, supraveghetor la Palatul Culturii din Iași.
Diana Luca este supraveghetor cu atestat de conservator. Deși ea salută cu respect fiecare vizitator care intră în Muzeul de Artă, unii dintre ei o tratează cu lipsă de bun simț și mărturisește că aceste lucruri o afectează mai tare acum, că se apropie de pensionare.
„În anul 1999, am făcut cursuri la Ministerul Culturii, la București, cursuri de conservator, bunuri de patrimoniu, dar, pentru că nu am terminat facultatea, acum sunt supraveghetor cu atestat de conservator. Mi-am sacrificat toată viața pentru a putea merge la muncă, nu am petrecut timpul necesar cu familia mea. Dacă nu m-ar fi ajutat părinții mei, când erau cei doi copii ai mei mici, să îi ducă la școală și să îi ia, nu știu cum m-aș fi descurcat.
Este crunt când văd că vin unii oameni, mă tratează ca și cum aș fi un nimeni. Orice meserie ai avea, trebuie respectat omul din fața ta. Sunt vizitatori care vin și vorbesc cu noi pe un ton urât și nu ne arată pic de respect. Parcă acum, când se apropie pensionarea, pun mai tare la suflet aceste lucruri”, adaugă Diana Luca, supraveghetor la Palatul Culturii din Iași.