Dezvăluiri incendiare făcute de tânărul acuzat că vindea droguri lângă sediul SRI! Octav Filip rupe tăcerea: „Comercializăm produse legale!”

de: Ciprian Nedelcu
02:00, 24 oct. 2020

Tânărul care a fost reținut și, mai apoi, arestat la domiciliu pe motiv că ar fi vândut substanțe interzise într-un magazin de lângă sediul SRI rupe tăcerea. Ieșeanul Octav Filip susține că reținerea sa a fost o făcătură. „Totul este legal! Vindeam produse de la diverși furnizori legal înființați!”, spune tânărul ieșean care a fost încătușat recent pe motiv că ar fi comercializat substanțe interzise

Dezvăluiri incendiare făcute de tânărul ieșean acuzat că vindea droguri lângă sediul SRI! Octav Filip rupe tăcerea! Acesta a precizat ieri, pentru reporterii cotidianului BZI, că firma lui a fost înființată în mod legal și vindea produse preluate de la furnizori legali din țară.

„Am înființat în mod legal SC Low Supply SRL, având toate avizele și autorizațiile necesare. Acest fapt a fost constatat de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Iași, conform celor consemnate în Registrul Unic de Control de pe 16 octombrie 2020. În considerarea obiectului de activitate, am achiziționat pe bază de factură produse cosmetice, alimentare și non-alimentare de la diverși furnizori, de asemenea, legal înființați și cu un istoric al activității certificat, produse având în componență atât THC, în procentaj de 0,2 la sută, cât și CBD. De altfel, dincolo de legislația europeană care prevede în mod clar faptul că, pentru a fi considerată o planta tehnică, canabisul trebuie să aibă un conținut de THC mai mic de 0,2 la sută”, a declarat ieri Octav Filip.

Avocatul tânărului: „Efectul psihoactiv este inexistent la aceste produse!”

Avocatul care îl reprezintă pe tânăr, Adrian Fetcu, a precizat, la rândul său, că, în legislația română, nu este interzisă comercializarea, transportul și deținerea cânepei (canabis) industriale.

„Este un lucru cert faptul că, în eventualitatea în care cineva ar încerca să fumeze inflorescențele sau oricare altă parte a plantei de canabis industrial (cu o concentrație de THC mai mică de 0,2 la sută), efectul psihoactiv astfel cum este el definit de Legea nr. 194/2011, privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, republicată, este inexistent. Astfel, art. 2, litera e al acestei legi definește efectul psihoactiv ca „stimularea sau inhibarea sistemului nervos central al persoanei, având ca rezultat modificări ale funcțiilor și proceselor psihice și ale comportamentului ori crearea unei stări de dependență fizică sau psihică”, a menționat avocatul Adrian Fetcu.

„Pe ambalajele acestor produse este prevăzută expres interdicția de consum!”

Octav Filip a susținut, de asemenea, că este greșită percepția faptului că vânzarea unor astfel de produse are o reglementare doar la nivel european.

„Chiar și într-un astfel de caz, legile, directivele, regulamentele sunt obligatorii pentru statele membre. De altfel, pe ambalajele acestor produse este prevăzută expres interdicția de consum! O altă precizare pe care doresc să o fac este aceea că nu am înțeles niciodată să vând droguri sau orice alt produs cu efect halucinogen / psihoactiv, ci doar am vândut produse legale de colecție, pentru îngrijire corporală și produse alimentare. Nu înțeleg să mă identific cu nicio mișcare / asociație etc. care are ca obiect legalizarea drogurilor și nici nu am înțeles să promovez o asemenea idee, cum ar fi beneficiile consumului de canabis, acest aspect excedând obiectului de activitate al SC Low Supply SRL”, a încheiat Octav Filip.

La rândul său, avocatul Adrian Fetcu a susținut că este încrezător în Justiție.

„Suntem optimiști și suntem absolut încrezători în faptul că atât Justiția, cât și factorii decidenți din domeniul legislativ vor tranșa această problemă, în condițiile în care site-uri ca E-mag și altele comercializează fără nicio restricție și absolut legal aceste produse”, a susținut avocatul Adrian Fetcu.

Percheziții făcute la magazinul de lângă sediul SRI

În urmă cu câteva zile, oamenii legii au făcut percheziții la magazinul de pe strada Sfântul Lazăr. La acea dată, Octav Filip și un cunoscut de-al acestuia au fost reținuți pentru 24 de ore. Ulterior, procurorii din cadrul DIICOT Iași au propus arestarea preventivă a celor doi. Numai că Tribunalul Iași a respins propunerea și a luat măsura arestului la domiciliu în cazul lui Octav Filip și al lui Sebastian David.
Mai apoi, decizia a fost contestată. Ieri, Curtea de Apel Iași a respins contestațiile formulate de anchetatori și de cei doi bărbați.

„Instanța respinge ca nefondate contestațiile declarate de DIICOT Iași și de inculpatul Sebastian David. Respinge ca tardivă contestația declarată de inculpatul Octav Filip împotriva încheierii penale din 17 octombrie 2020, pronunțată de Tribunalul Iași, pe care o menține. Definitivă”, au precizat magistrații ieșeni.