Dezvăluiri incendiare din interiorul uneia dintre cele mai mari companii din Iași. „Este jale! Cei mai mulți angajați nu ne-am primit salariile de anul trecut. Au tăiat până și curentul în firmă”
Situație disperată la una dintre cele mai mari companii din Iași, care încă mai are aproape 200 de angajați. Salariații au ajuns la limita răbdării pentru că nu și-au mai primit indemnizațiile de mai multe luni, aceștia având de încasat bani chiar de anul trecut. Totalgaz Iași a fost vreme de mulți ani lider pe piața națională, dar în doar câțiva ani a fost îngropată în datorii de peste 130 de milioane de lei. Firma care se ocupă cu fabricarea de echipamente și instalații pentru distribuția gazelor naturale a exportat piese în țări precum Finlanda, Ucraina, Cehia sau Israel în valoare de câteva zeci de milioane de euro, dar acum este pe cale să se închidă complet
Angajații Totalgaz Industrie SRL Iași au ajuns la limita răbdării. Oamenii nu și-au încasat salariile de câteva luni, majoritatea dintre aceștia fiind într-o situație cu adevărat disperată, nemaiprimind o indemnizație în mână încă de anul trecut. Este și cazul a numeroși angajați care sunt unici întreținători ai familiilor.
„Este o situație foarte dificilă în care s-a ajuns. Majoritatea colegilor trebuie să încaseze cam 100 de milioane lei în mână și tot aștept, este vorba doar despre salarii restante. În plus sunt și bonurile de masă. Eu am primit ultima dată în ianuarie și pot să spun că sunt norocos față de alți colegi care nu au mai văzut un salariu încă de anul trecut. Am tot așteptat, dar acum oamenii încep să facă scandal și să pună mai multe întrebări.
Săptămâna trecută ne-au chemat la secretariat și ne-au pus să semnăm niște hârtii prin care e trecută suma restantă pe care trebuie să o încasăm. De anul trecut nu a mai ieșit un utilaj pe poartă. Nu mai avem activitate de ceva timp. Suntem cam 200 de oameni, unii s-au pensionat de anul trecut și nu și-au primit nici acum integral banii, alții sunt în concediu și tot așa este dusă lumea de nas de la o zi la alta”, a explicat un angajat al Totalgaz Industrie Iași.
Fără salarii plătite la angajați și cu utilitățile tăiate de furnizori
Pentru a bloca intrarea în insolvență cerută de creditori, compania ieșeană a fost băgată în luna martie în procedura de concordat preventiv. De precizat faptul că poate recurge la această procedură orice firmă care se află în dificultate financiară, fiind practic o procedură de prevenire a insolvenței, iar mai departe a falimentului.
Însă pentru că nu a făcut plăți nici către furnizorii de utilități, energia electrică a fost întreruptă la sediul companiei din Valea Lupului.
„Era un pericol de a se intra în insolvență și s-a făcut un concordat preventiv cu o firmă din București. Din ce știm, este vorba despre datorii mari la Alpha Bank, dar nimeni nu ne spune nimic. Pe domnul Ioan Pârău (patronul Totalgaz – n.r.) nu l-am văzut de câteva luni. Mai vine câte un inginer și se scuză că nici el nu știe ce va urma. Problema noastră este că vrem să ne luăm banii cât mai repede pentru că sunt singurele surse de venit. Miercurea trecută au tăiat curentul și niciun aparat sau utilaj care consumă mult nu funcționează. Doar pe la secretariat și câteva calculatoare merg pe baza unui generator de curent”, a mai povestit un angajat al Totalgaz Industrie Iași care a dorit să rămână sub protecția anonimatului.
Băncile comerciale au cerut insolvența Totalgaz
Din cauza dificultăților financiare înregistrate în ultima perioadă, băncile comerciale au solicitat intrarea în insolvență a companiei care a acumulat datorii totale de 132 de milioane de lei. Controlată de soții Jănica și Ioan Pârău, doi discreți oameni de afaceri din Iași, firma este asaltată cu dosare în instanță pentru încuviințarea de executări silite și din cauza unor incidente de plată.
Pe 25 februarie, Alpha Bank România a depus la Tribunalul Iași o cerere de intrare în insolvență împotriva SC Totalgaz Industrie SRL. Mai mult, compania din Iași este asaltată cu procese care au ca obiect „incidente de plată” cu companii precum Utchim Steel SRL sau Industrial MD Trading SRL, dar și procese cu foști angajați care au plecat din companie fără să încaseze integral salariile.
Pentru a bloca intrarea în insolvență, juriștii Totalgaz au depus la rândul lor în luna martie un dosar în instanță pentru a intra în procedura de „concordat preventiv”.
Cădere bruscă a uneia dintre cele mai de succes afaceri
Dificultățile financiare ale firmei controlate de Ioan Pârău sunt pe fondul scăderii cifrei de afaceri, mai precis a comenzilor. Compania care se ocupă de „fabricarea de instrumente și dispozitive pentru măsură, verificare, control, navigație”, mai precis de echipamente și instalații pentru distribuția gazelor naturale, a exportat piese în țări precum Finlanda, Ucraina, Cehia sau Israel. Afacerea a început însă să meargă din ce în ce mai prost în anul 2015, pe fondul scăderii comenzilor venite din străinătate și din țară. Astfel, de la o cifră de afaceri de 64 de milioane de lei și 330 angajați în 2015, în următorul an, firma aproape că și-a înjumătățit cifra de afaceri și a pierdut aproape 50 de angajați.
Firma are însă active în valoare de peste 100 de milioane de lei, din care aproape 70 de milioane de lei reprezintă bunuri și mărfuri. Din totalul datoriilor de 132 de milioane de lei, circa 12 milioane sunt restanțe către bugetul de stat.
Deși este considerat unul dintre cei mai bogați ieșeni, Ioan Pârău este un discret om de afaceri care se ferește de lumina reflectoarelor. Acesta nu a putut fi contactat până la închiderea ediției, iar oficialii Totalgaz au evitat să ofere detalii suplimentare.
„În momentul de față nu este cineva din conducere prezent care să ofere astfel de informații. Vom lua legătura cu cei din conducere și le vom transmite ce am discutat pentru a vă oferi un punct de vedere”, au transmis oficialii Transgaz Industrie Iași.