Dezvăluiri despre apariţia şi evoluţia francmasoneriei la Iaşi şi Moldova, în Studioul BZI LIVE – FOTO, VIDEO
Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, important universitar şi istoric, s-a aflat astăzi, 19 mai 2022, în Studioul BZI LIVE unde a fost programată o ediţie dialog despre istoria ilustrată a francmasoneriei din Moldova Istorică.
Istoricul a detaliat dezvăluiri despre apariţia şi evoluţia francmasoneriei la Iaşi şi în Moldova.
„A fost un subiect ocolit, dar care are relevanța sa. Lumea din ziua de azi este o lume a disputelor, o lume în care mulţi din cei care vor să fie informaţi din păcate au acces la informaţii care sunt rezumate la nişte propoziţii”, a transmis prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, important universitar şi istoric.
Ce spune prof. univ. dr. Cătălin Turliuc despre apariţia şi evoluţia francmasoneriei
Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc a discutat despre volumul dedicat istoriei francmasoneriei, ce reprezintă această şi cum a contribuit entitatea la modernizarea statului român.
„Este vorba despre un proiect academic bazat pe surse arhivistice din România, Rusia, Polonia şi Franţa. Proiectul este asumat. Există un proiect similar pentru zona Carpatică şi Dobrogea. Au fost multe poziţii subiective, exagerate pe care francmasonii le-au avut în geneză. Imaginile fac cât o mie de cuvinte, sursele trebuie demonstrate. Percepţia s-a schimbat datorită izvoarelor scrise. Francmasoneria este un fenomen amplu care se naşte din iluminism. Masoneria este o învăţătură morală, învăluită şi învaţață prin simboluri. Oamenii au adoptat valorile şi în virtutea acestuia background au dezvoltat proiecte legate de emancipare, servirea interesului statului. Francmasoneria a avut o importanţă enormă. În cazul României, francmasoneria a făcut lucruri bune. A contribuit şi a fost recunoscută în 1906. Cei care au fondat Marea Lojă Română au fost ofiţeri care au luptat în războiul de Independență. Au reprezentant un element al occidentalizării. Cuvintele libertate, egalitate, fraternitate au fost adoptate de francmasoni. În aceste subiecte, lucrurile trebuie tratate doar pe baza surselor. Există mereu polemici şi dezbateri care pot fi demonstrate cu ajutorul arhivelor”, a transmis prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, în Studioul BZI LIVE.
Istoricul susţine că este primordial că informaţiile să fie dovedite şi astfel poate fi evitată propagandă.
„Nu este o carte care povesteşte. Vor fi argumente din partea tuturor, celor cărora le va plăcea şi celor care nu. Este o cale să-i cunoască pe cei care au principii precum cele ale francmasoneriei care au rămas neschimbate. Nu am găsit nicio dovadă a implicării francmasonerii în proiecte care să contravină intereselor naţionale, doar în propagandă. Timpul scoate la iveală adevărurile. Tensiunea este ilustrată în volum. Francmasoneria este un ONG cu proiecte care ţin de spaţii în care statul nu se dovedeşte capabil să intervină în mod benefic. Este important să mergi la sursă şi să găseşti documentul pe care trebuie să-l înţelegi.
Nu poţi judeca cu principiile de astăzi ce s-a întâmplat în trecut. Un istoric adevărat este capabil să se coboare în epoca, nu să urce epoca respectivă la nivelul său. Trecutul este granit, prezentul este lut, iar viitorul praf de stele. Multe lucruri sunt greu de explicat şi apar la suprafaţă teorii conspiraţioniste. Toată lumea este preocupată de ce se întâmplă în viitor şi fuge după resurse”, a mai spus cunoscutul istoric.