Dezvăluiri incredibile și emoționante ale soldaților români care au luat parte la misiunile din Afganistan
Conform unor militari care au luptat în Afganistan, inamicul era precum un punct aproape invizibil, care se mişcă nervoase undeva pe linia orizontului şi care vor, cu orice preţ, să te omoare. De cele mai multe ori aşa arătau inamicii soldaţilor romani, iar colectivul l-au denumit „teatrul de operaţii Afganistan”. În Afganistan s-au dus în ultimii 19 ani, 32.000 de militari romani care au avut o experienţă comună dar trăită diferit. NATO a decis să oprească activitata până pe 11 septembrie 2021, iar ultimii 600 de militari romani vor urma să revină în perioada imediat următoare.
Militarii romani au trecut prin multe stări în această zonă de război, aceştia au reuşit să adune poveşti despre bucuria misiunilor reuşite, gustul amar al pierderii camarazilor, momente de umor brut, cazon, dar şi clipe de groază precum praful afgan care se ridică din cauza ricoşeurilor gloanţelor, aceştia aseamănă glonutul cu un bondar care are o viteză supersonică. Aceştia au mai spus că timpul pare să se comprime în momentul în care vezi maşinile din faţa ta aruncate în aer.
Digi24.ro a intervievat mai mulţi militari români care au participat, în toţi aceşti ani, la diverse misiuni în Afganistan. Acestea sunt poveştile lor.
Cum erau nopţile din Afganistan
Aerul Kabulului părea încremenit într-o linişte stranie, în parte datorată frigului nopţii (era deja trecut de 1 noaptea), iar cei 30 de militari romani care au zburat timp de 12 ore resimţeau din plin foamea, aceştia fiind nevoiţi să facă escala la Baku, în Azerbaidjan, pe care bătrânul Hercules al Forţelor Aeriene Române le-a parcurs pe ruta Otopeni Militar – KAIA (Kabul Internaţional Airport).
„Acesta a fost primul meu contact cu praful afgan. Când am ajuns, eram lihniţi de foame, nu ştiam ce să facem”, îşi aminteşte maiorul Ioan Ţarcă, din batalionul 317 de sprijin logistic, prima sa experienţă cu Afganistanul, din toamnă anului 2011.
În timpul zborului celor 30 de militari romanii teritoriul Afganistanului era văzut că fiind de o pustietate absolută şi cu peisaje desprinse parcă din saga „Dune”.
„A venit un militar american şi ne-a întrebat: «Dacă vă e foame, de ce nu mergeţi la sala de mese?». Am rămas extrem de surprinşi că la 1 noaptea sala de mese era deschisă şi că erau tot felul de mâncăruri. Ne uităm unul la altul şi nu ne venea să credem: «Băi, la 1 noaptea să găseşti sală de mese?». Noi, obişnuiţi cu aplicaţiile noastre din România, cu mese fixe: dimineaţa, prânz şi seară şi la revedere!”, glumeşte militarul român.
Cum comunică romanii, canadienii, australiniei şi americanii
A doua zi, soldaţii români au plecat spre Kandahar, unde a urmat o perioadă de acomodare de o săptămână.
„Am făcut un program de pregătire cu militari americani, canadieni, britanici şi australieni. Atunci am luat primul meu contact cu limba engleză, dar engleza aceea de Afganistan. Ei, când am ajuns acolo şi britanicul avea un accent, canadianul avea alt accent, australianul altul, americanul altul, stăteam şi ne uitam la ei ca la maşini străine”. Vorbeau repede, în accentul lor firesc, cu foarte multe acronime. La un moment dat, nu înţelegeam ce spune un britanic şi mi-am permis să întreb un colonel canadian: «Domnule, ce spune ăsta, că nu-l înţeleg?» Se uită la mine: «Nici eu nu am înţeles!”» „A, bun, atunci!”
Şi conversaţiile cu italienii au fost destul de amuzante.
„Ca o fază faină, în ultima mea misiune, în 2020-2021, lucram cu italienii, în Herat, sub comandă italiană”, îşi aminteşte Ţarcă. „Colegii mei s-au nimerit să fie moldoveni din zona Iaşi-Botoşani. Şi zice unul dintre moldoveni: «Acuşi!» Şi au auzit italienii. Şi m-au întrebat ce înseamnă «Acuşi». Încep să le explic: înseamnă «imediat», dar că la noi în Transilvania se foloseşte «mintenaş». La care colegul meu, moldovean îi spune: ştiţi, noi moldovenii suntem un pic mai iuţi. La noi «acuşi» înseamnă «până într-o oră». La ei, la ardeleni înseamnă, «aşa, cam până la trei ore»”.
La câteva zile saptmani după ce soldaţii romanii i-au învăţat pe italieni ce înseamnă ,,acuși” și ,,mintinaș” a avut loc un nou moment amuzant.
„Vine şi începe să traseze sarcini şi îi zice unui căpitan, italian: Andreas, trebuie să faci asta, asta, asta! Andreas răspunde: „Mintenaş!». La care colonelul italian, foarte relaxat: „Nu mintenaş! Acuşi!» Noi am rămas mască şi am început să râdem. Au început şi ei să râdă. A fost funny. Am notat-o şi pe whiteboard: Mintenaş înseamnă trei ore, acuşi – o oră”.
La misiunile din Afganista in perioada 2010-2011, Americanii aveau cel mai mare numar de soldati trimisi.