OMS avertizeaza ca pulverizarea de solutii dezinfectante pe strazi impotriva noului coronavirus este periculoasa si ineficienta

de: BZI.ro
10:04, 17 mai 2020

Dezinfectarea strazilor impotriva coronavirusului este ineficienta. Pulverizarea dezinfectantului pe străzi, așa cum se practică în unele țări, nu elimină noul coronavirus și chiar prezintă un risc pentru sănătate, a avertizat sâmbătă Organizația Mondială a Sănătății.

Într-un document privind curățarea și dezinfectarea suprafețelor ca parte a răspunsului la virus, OMS spune că pulverizarea strazilor cu dezinfectanti poate fi ineficientă.

„Pulverizarea sau fumigarea spațiilor în aer liber, cum ar fi străzile sau piețele, nu este recomandata deoarece nu omoara virusul COVID-19 sau alți agenți patogeni, deoarece dezinfectantul este inactivat de murdărie și resturi”, explică OMS.

„Chiar și în absența materiei organice, este puțin probabil ca pulverizarea chimică să acopere toate suprafețele pe toată durata de timp necesară pentru inactivarea agenților patogeni.”

OMS a spus că străzile și trotuarele nu sunt considerate „rezervoare de infecție” ale COVID-19, adăugând că pulverizarea dezinfectanților, chiar și în exterior, poate fi „periculoasă pentru sănătatea umană”.

Dezinfectarea strazilor impotriva coronavirusului este ineficienta

Documentul subliniază, de asemenea, că pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este „recomandată în niciun caz”.

„Acest lucru ar putea fi dăunător fizic și psihologic și nu ar reduce capacitatea unei persoane infectate de a răspândi virusul prin picături sau contact”, se arată în document.

Pulverizarea clorului sau a altor substanțe chimice toxice asupra oamenilor poate provoca iritații ale ochilor și pielii, bronhospasm și efecte gastro-intestinale, adaugă acesta.

Organizația avertizează, de asemenea, împotriva stropirii și fumigării sistematice a dezinfectanților pe suprafețele din spațiile interioare, citând un studiu care a demonstrat că este ineficient în afara zonelor de pulverizare directă.

„Dacă se aplică dezinfectanți, acest lucru trebuie făcut cu o cârpă sau ștergătoare care a fost înmuiată în dezinfectant”, spune acesta.

Virusul SARS-CoV-2, cauza pandemiei care a ucis peste 300.000 de oameni la nivel mondial de la apariția sa la sfârșitul lunii decembrie în China, se poate atașa de suprafețe și obiecte.

Cu toate acestea, nu există în prezent informații precise pentru perioada în care virusurile rămân infecțioase pe diversele suprafețe.

Studiile au arătat că virusul poate rămâne pe mai multe tipuri de suprafețe timp de câteva zile. Totuși, aceste durate maxime sunt doar teoretice, deoarece sunt înregistrate în condiții de laborator și ar trebui „interpretate cu prudență” în mediul real.