Dezbatere despre proiectele Spitalului de Neurochirurgie în Parlamentul European

de: Vlad Rotaru
04:00, 09 dec. 2019

Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași a fost în centrul atenției în Parlamentul European. Proiectele derulate de unitatea medicală din Iași au fost analizate în cadrul unei dezbateri la care au fost prezenți numeroși specialiști din sănătate

Una din cele mai mari unități medicale din regiunea Moldovei a fost în mijlocul unei dezbateri la cel mai înalt nivel. Astfel, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” și Centrul de Neuroștiințe din Iași au ajuns în premieră în Parlamentul European. Unitatea medicală a fost subiectul unei dezbateri publice speciale organizate la Bruxelles. Dezbaterea a vizat prezentarea proiectelor realizate, precum și a celor aflate în curs de derulare și implementare în cadrul spitalului ieșean. La conferință au participat medici de diferite specialități, psihologi, cadre universitare, cercetători și alți specialiști. Aceștia au reprezentat Centrul de Neuroexcelență din cadrul Spitalului „Prof. Dr. Nicolae Oblu”. Gazda evenimentului „Neuroscience connecting Europe” a fost eurodeputatul ieșean Tudor Ciuhodaru.

„Unitatea medicală are o structură unică în nord-estul României. Spitalul cuprinde specialitățile: neurochirurgie, neurologie, oftalmologie, terapie intensivă, neuroanestezie, neuroimagistică, neuroanatomie patologică. Toate acestea sunt conexe într-un act medical de calitate și corect pentru pacienți. Spitalul este centru de pregătire mondială, acreditat de AO Spine. Este singurul din România care e girat de această asociație pentru a pregăti medici specialiști în patologia spinală”, a spus dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Rețea europeană în sănătate

Centrul de neuroexcelență al spitalului beneficiază de un spațiu de 3.000 de metri pătrați în care se concentrează cele mai bune și mai performante tehnologii existente în lume.

„Eu cred că această întâlnire este extrem de importantă pentru că neuroștiința va conecta Europa. Scopul nostru este să arătăm că se poate, că în Iași, România, un colectiv foarte bine pregătit face ca lucrurile să se schimbe. Este nevoie de noi tehnologii, de noi aplicații, de noi modele de tratament, în așa fel încât fiecare român să fie tratat la Iași, la București, în Timișoara, la fel ca la Bruxelles. Noi vrem să facem o rețea europeană pentru cercetarea și tratamentul afecțiunilor neurologice pentru ca fiecare cetățean european să beneficieze de cele mai bune tratamente. Eforturile noastre se vor concentra și pe partea de asigurare de fonduri suficiente pentru cercetarea românească”, a spus eurodeputatul Tudor Ciuhodaru, membru în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranța Alimentară a Parlamentului European.