Dezastru pe piața de energie din România! 5 milioane de români vor avea facturi uriașe la curent după eliminarea plafonării prețurilor

de: BZI.ro
09:26, 16 iul. 2024

Se anunță un dezastru inevitabil pe piața de energie din România unde 5 milioane de români vor avea facturi uriașe la curent. Toată situația va fi generată de eliminarea plafonării prețurilor care va intra în vigoare după data de 1 aprilie 2025, avertizează Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România

Asta în contextul în care energia din România este cea mai scumpă din Uniunea Europeană. Pe piața de echilibru 1 MW/h a ajuns să coste 16.000 de lei, de câteva zeci de ori mai scump decât în Germania sau Spania. În schimb, Marcel Ciolacu și Guvernul PSD-PNL par pierduți, neintervenind pe piață pentru a ”calma” situația.

5 milioane de români vor plăti facturi uriașe, anunțându-se un dezastru pe piața de energie din România

Conform comunicării Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România se anunță un dezastru pe piața de energie internă. Peste 5 milioane de români vor avea facturi uriașe după ce plafonarea va fi eliminată începând cu data de 1 aprilie 2025.

Conform legislației actuale, consumatorii casnici și industriali beneficiază de energie electrică la un preț maxim de 1.300 de lei/MWh, care include toate taxele și tarifele (tarife de rețea, certificate verzi, bonus de cogenerare, accize și TVA). Această plafonare este valabilă până pe 31 martie 2025, după care clienții finali vor achiziționa energie și gaze la prețurile pieței. În prezent, tranzacțiile de pe bursă se desfășoară la prețuri superioare plafonului minim de 0,68 lei pe kWh de energie.

AFEER a comunicat că facturile sunt compensate de la bugetul de stat în două etape: inițial, furnizorii acoperă din fondurile proprii diferența dintre prețul final plătit de consumatori și prețul pieței către producători, transportatori, distribuitori și bugetul de stat (inclusiv TVA și accize).

Ulterior, furnizorii primesc de la buget sumele cheltuite. Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, a declarat că aceste prevederi aduc furnizorilor îngrijorări suplimentare, menționând că există sume nedecontate din anul precedent și criticând OUG 32/2024 pentru stabilirea unui plafon maxim de 700 de lei/MWh al prețului mediu ponderat la care ANRE calculează sumele de decontat, considerând că acesta a fost introdus fără o analiză corectă a volatilității prețurilor din piață.

Producătorii ar putea fi suprataxați

Urluescu a adăugat că există temeri legate de finanțarea Fondului de Solidaritate și al celui de Tranziție Energetică, alimentate prin suprataxarea producătorilor în perioade de prețuri mari, din care s-au făcut rambursările până acum. El a subliniat că aceste fonduri s-ar putea să nu fie suficiente pentru a acoperi sumele cheltuite de furnizori pentru schemele de plafonare și compensare impuse de autorități.

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că instituția pe care o conduce dezvoltă măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili.

Actual, prețurile sunt plafonate în funcție de consum: 0,68 lei pe kWh pentru consumatorii care utilizează sub 100 kWh, 0,8 lei pe kWh pentru cei cu un consum între 100 și 250 kWh și 1,3 lei pe kWh pentru consumatorii care depășesc acest prag. Burduja a menționat anterior că 5 milioane de consumatori s-au încadrat în plafonul de 100 kWh pe lună.

Furnizorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația actuală, în contextul în care canicula a redus producția de energie din surse regenerabile și a crescut consumul, ceea ce a dus la creșterea prețurilor energiei. Urluescu a solicitat autorităților și producătorilor de energie, alături de Transelectrica, să clarifice cauzele acestor creșteri de preț pe piața de echilibrare. Așadar, piața de energie din România se îndreaptă spre un dezastru sigur, iar 5 milioane de români ar putea plăti facturi uriașe la curent. Asta în timp ce Marcel Ciolacu, premierul țării, se pregătește pentru campanie, iar PSD și PNL nu iau nicio măsură concretă bătându-și joc de români.