Dezastru în piețele din Iași, din cauza noilor norme COVID-19! Producătorii sunt disperați că trebuie să vândă lactatele în ploaie și frig, sub cerul liber

de: Raluca Costin
02:00, 10 nov. 2020

Halele din piețele din Iași au fost închise ca urmare a aplicării noilor norme COVID-19, măsură care îi nemulțumește pe producătorii care trebuie să vândă lactatele în ploaie și frig. Dacă în unele piețe din țară administrația a găsit soluții pentru ca vânzătorii să-și vândă marfa în condiții igienice, la Iași situația nu este deloc roz. Producătorii din Iași se tem că vor falimenta sau că vor fi închiși de DSVSA dacă îi controlează

Pentru că nu vor să fie închiși de autorități, producătorii care vând lactate în piețele din Iași au fost la sediul instituției DSVSA pentru a discuta cu specialiștii despre situația gravă în care se află. „Stăm în ploaie de dimineață și dacă noi suntem uzi leoarcă, vă dați seama cum sunt brânzeturile. Dacă nu vindeam în Hală, acoperiți, ne închideau la un control. Acum, vindem afară și dacă vine un control, iar ne închid. Oricum ar fi noi, suntem în pierdere. De ce nu au scos geamurile afară, așa cum s-a făcut în alte județe? Acolo de ce se poate și la noi nu? Uitați-vă cum vindem noi marfa”, susține Maria Pricopi.

Producătorii din județ sunt nemulțumiți de noile reguli și pentru că trebuie să vândă lactatele în ploaie și frig

Cristina Nicoară, producător de lactate din Iași, care de 25 de ani își vinde produsele la piața Nicolina, spune că autoritățile nu au luat măsurile cele mai bune pentru fermierii din țară. Aceasta este disperată pentru că se teme că nu va putea să-și vândă produsele care acum stau sub cerul liber.

„Le plouă, îngheață. Ce condiții igienice avem noi aici? Spuneți-mi dumneavoastră. Dacă vin acum de la DSV, ne închid, pentru că nu respectăm condițiile. Ne-au amenajat un spațiu închis ca să putem vinde legal, să respectăm toate condițiile sanitar-veterinare, iar azi-dimineață ne-au scos afară. Vindem lângă cei cu cartofi, la grămadă. Halal măsuri anti-Covid”, spune Cristina Nicoară.

Producător de lactate din piața Nicolina: „Mă duc să vând în față la Kaufland, dacă pe ei nu i-au închis”

Producătorul de lactate care are fermă cu bovine și ovine în comuna Brăești amenință că va merge să vândă produsele în fața supermarketurilor dacă administratorul pieței nu va lua măsuri pentru ca și producătorii de lactate să-și poată vinde corespunzător marfa.

„În alte județe de ce se poate și la noi nu? Au amenajat piața astfel încât să nu fie probleme cu frigul, cu ploaia, să se respecte măsurile Covid. La noi nu există așa ceva. Mă duc să vând în față la Kaufland, dacă pe ei nu i-au închis. Virusul circulă doar aici, nu și în supermarketuri, unde e mai mare aglomerație? Cum vine asta, domnilor guvernanți? Vreți să puneți pe butuci țăranul român, să-l falimentați, să rămâneți cu supermarketurile? Asta vreți, pentru că de acolo vă vin șpăgile”, mai spune Cristina Nicoară.

Producător din Iași: „Noi din asta trăim, din ce vindem la piață, iar acum vreți să ne și închideți”

Producătorul mai spune că singura sursă de venit provine din vânzarea produselor lactate la piața Nicolina.

„Noi din asta trăim, din ce vindem la piață. Eu și soțul meu numai asta știm să facem, agricultură. Am cheltuim o grămadă de bani cu ferma, bani luați de la bănci. Noi cu ce plătim ratele? Banii pe litrul de lapte nu-mi ajung nici pentru două pâini. Cu ce să trăiesc? Nu avem mâncare pentru animale, anul acesta aproape ne-au băgat în faliment seceta și COVID-ul, iar acum vreți să ne și închideți. Vrem și noi să trăim cinstit în țară, dar nu putem, pentru că vor să ne distrugă”, susține cu ochii în lacrimi Cristina Nicoară.

Andrei Croitoru, producător din Erbiceni, Iași: „Au închis piețele cu 20-30 de oameni, dar supermarketurile unde sunt sute de clienți rămân deschise”

Producătorii sunt nemulțumiți de faptul că au fost luate măsurile numai în cazul fermierilor, nu și al supermarketurilor, acolo unde sunt cei mai mulți clienți.

„Vă spun că cei mici, ca mine, o să închidem cât de curând. În câțiva ani nu o să mai avem ce mânca de la producători. Nu vor mai fi. Au închis piețele cu 20-30 de oameni, dar supermarketurile unde sunt sute de clienți rămân deschise. În market oamenii se bat în cap, dar sunt deschise. Eu vând la piața Păcurari în fiecare weekend, am carne și brânzeturi și mă descurc. Dar ce fac legumicultorii care trebuie să vândă totul imediat, că nu țin o săptămână? Nu poți să le dai cu sare. Vor să ne distrugă total, vă spun. Politica e dificilă”, susține Andrei Croitoru, producător din comuna Erbiceni, Iași.

Legumicultorii din Iași susțin că piețele nu trebuiau închise, dar trebuiau sporite măsurile de protecție împotriva COVID-19

Potrivit reprezentanților celei mai mari asociații de legumicultori din orașul Târgu Frumos, soluția închiderii piețelor nu este cea mai potrivită pentru legumicultorii din țară.

„Noi am transmis o scrisoare către Ministrul Agriculturii și ne-am exprimat poziția. Nu trebuie luate aceste măsuri în piețe, ci oamenii trebuie să fie mai atenți, să poarte masca, să respecte distanța fizică. O parte din legumicultorii de la Târgu Frumos, cei tineri s-au adaptat și au vândut online. Mai sunt care vând la piață și probabil că și ei vor fi nevoiți să se adapteze situației”, susține Feodorov Eusehnie, director executiv al Asociației Producătorilor de Legume din Târgu Frumos.

Piețele din Iași sunt adevărate focare de infecție și nu au fost modernizate deloc în ultimii 30 de ani

Administrația piețelor din Iași, condusă în ultimii 10 ani de Cristinel Stărică, nu a investit niciun leu în piețele care arată ca pe vremea comunismului și nu au mai fost modernizate de 30 de ani. BZI a prezentat în numeroase ediții situația actuală deplorabilă a piețelor din Iași care reprezintă un interes major pentru toți cetățenii orașului. De la producători la consumatori, cu toții sunt privați de spații decente pentru a face cumpărături sau pentru a valorifica marfa. În plus, directorul Ecopiața, Cristinel Stărică, face obiectul unei cercetări penale pentru faptul că șefii piețelor din Iași au fost prinși în flagrant că încasau sume mai mari de bani față de cele trecute pe bonurile oferite comercianților.