Dezastru, în piețele din Iași! Comercianții sunt nevoiți să își vândă marfa în condiții insalubre
Dezastru, în piețele din Iași! Deși plătesc chirie, comercianții sunt nevoiți să își vândă marfa în cele mai rele condiții
Piețele Alexandru cel Bun și Nicolina sunt cele mai frecventate de ieșeni. Deși în țările civilizate aceste spații sunt complet modernizate pentru a oferi atât clienților, cât și comercianților cele mai bune condiții, în Iași nu se poate discuta despre acest lucru.
Dezastru, în piețele din Iași! Comercianții sunt nemulțumiți de condițiile oferite de primărie
Temperaturile scăzute, ninsorile de ieri, 21 noiembrie 2024, și vântul puternic i-au pus la grea încercare pe piețarii din Nicolina și Alexandru cel Bun. Aceștia au fost nevoiți să improvizeze pentru a-și putea vinde produsele. Comercianții și-au creat propriile acoperișuri, au legat cu ață mai mulți saci din plastic și plase pentru a se feri de precipitații. Mai mult, aceștia și-au acoperit inclusiv marfa de pe tarabe cu cearceafuri și pungi pentru a nu se strica.
Nemulțumirile ieșenilor cu privire la piața Nicolina sunt aceleași de ani de zile, iar primăria nu face nimic pentru a moderniza spațiile. Piețarii se îmbracă cu 4 rânduri de haine pentru a rezista frigului și pentru a putea să își vândă marfa.
„Când o să viscolească, o să stau acasă, momentan, stau aici, din asta mă întrețin. Stau pe loc, în umezeală, am 4 straturi de haine groase pe mine și un tricou, să nu mă mănânce pielea de la atâtea haine. Eu trăiesc din asta, cumpăr verdețuri și le vând mai departe. Dacă nu ții la preț și dai mai mult de pomană, nu rămâi cu nimic. La sărbători, dacă mai dai ceva din marfă, pe ultima sută de metri, dar până atunci, nu este vânzare. Eu am hrean și am vândut mai mult când au pus oamenii murături. Ieri (n.r. – miercuri, 20 noiembrie 2024), spre exemplu, am făcut 35 de lei”, a povestit Doina Țibularu, în vârstă de 59 de ani.
Piețarii plătesc chirie, dar nu primesc condiții decente
Vânzătorii din piețe susțin că prețurile chiriilor nu reflectă condițiile care li se oferă. Produsele se pot strica din cauza scurgerilor din acoperișurile improvizate.
„Din 2014 fac asta și plătesc 35 de lei pentru tejghea în fiecare zi, iar pe lună, plătesc 180 de lei pentru chirie. Dacă vreau să beau o cafea, mai apoi un ceai, să mă încălzesc, mă abțin, să nu merg la baie, că e 2 lei și ce fac? Acoperișul se lasă, sunt găuri, se scurge apa, primăria nu face nimic, dar taxele le ia de la oameni. Se improvizează cu pături, cu ce poate fiecare”, a mai povestit Doina Țibularu, vânzătoare în piața Alexandru.
Nu doar cei care vând în piață sunt afectați de aceste condiții, ci chiar și clienții.
„Vin, aproape la 2-3 zile, în piață, fac cumpărături serioase și aprovizionări pentru iarnă. Piața este aprovizionată și îmi place. Condițiile sunt grele și pentru cei care vând, și pentru noi. Stăm cu mănușile. Ar trebui construită o hală, să fie ceva acoperit, așa mi s-ar părea civilizat”, a declarat Mihaela Răileanu, clientă fidelă a pieței din Nicolina.
Oamenii sunt descurajați. Nu mai au speranțe ca Primăria Iași să intervină și să modernizeze piețele.
„Condițiile sunt foarte proaste, pentru că noi plătim chirie aici pentru un pătrățel mic de loc și e în fața unui magazin care tot ne bate la cap că ne punem marfa în fața lor, dar ce pot să fac? Aici am primit loc, suntem pe numere, eu am locul cu numărul 145. Acolo, în mijlocul pieței, este un canal, am sesizat de atâtea ori, am și plătit bani să repare canalul. Totuși, n-au făcut nimic, apa curge și se face baltă aici. În primul rând, după ce că plătim atât de multă chirie, ne mai ia și 2 lei la baie. Dacă beau un ceai, trebuie să merg de mai multe ori la baie, se duc 10 lei direct. Poate eu n-am făcut niciun leu și trebuie să pun din buzunar să folosesc toaleta. În al doilea rând, este urât și ca aspect, lumea nici nu mai vine în piață. Sunt hoți, se fură, se trage la cântar, oamenii merg acolo unde au un confort, piața asta nu are o ordine”, a povestit cu dezamăgire Viorica D., vânzătoare în piața Nicolina.
Modernizarea piețelor din Iași ar putea fi posibilă în 2025
Contactat de reporterii BZI, Radu Botez, directorul Ecopiața, a transmis că ar putea fi concretizat un proiect cu privire la modernizarea pieței Nicolina abia în anul 2025.
„În piața Nicolina sigur va urma un proiect de modernizare pe care nu-l va face Ecopiața, pentru că nu este proprietarul pieței, ci va trebui să fie propus prin bugetul primăriei și avizat de consilierii locali. Pentru piața Nicolina nu este niciun proiect, consiliul local este cel care trebuie să propună și să se agite pentru un astfel de proiect, Ecopiața doar administrează și nu are sub nicio formă fonduri pentru o asemenea investiție. Pentru piața Nicolina va fi un proiect, cel mai probabil în decursul anului 2025, ori pe locația respectivă, ori după un eventual schimb cu cei care dețin terenul la fosta fabrică Nicolina. Nu vor exista modificări ale taxelor pe care le plătesc oamenii. Din câte știu, cu privire la toalete, este posibilă achiziționarea unui abonament, există mai multe soluții, dar fiecare și-ar dori să nu dea niciun ban. Lucrurile nu funcționează în felul acesta, oamenii care stau la toalete și fac curățenie trebuie plătiți într-un fel sau altul”, a declarat Radu Botez, directorul Ecopiața SA.
Dezastru, în piețele din Iași! Deși plătesc chirie, comercianții sunt nevoiți să își vândă marfa în cele mai rele condiții. Primăria Iași ar putea să intervină cu noi proiecte de abia în anul 2025.