Dezastru făcut de americani la Iași: Au ras de pe fața pământului una dintre cele mai importante fabrici. Compania avea peste 500 de angajați când a fost privatizată – FOTO

de: evelina.chitoroaga
04:00, 20 dec. 2019

Una dintre cele mai importante fabrici care a funcționat vreodată în Iași a fost rasă de pe fața pământului de americani. După disponibilizările și demolările repetate, corporația Bunge a reușit în cele din urmă să înghită mai multe companii, printre care și Unirea SRL Iași. După fuziunea fostei fabrici de ulei în cadrul Bunge România, aceasta, practic, este lăsată în „pielea goală”, fără bani și bunuri, preluate de corporația americană. Unirea SRL încă înregistrează pierderi continue și a ajuns la datorii totale de aproape 10 milioane de euro, cei 15 angajați ocupându-se doar de întreținerea platformei

Firma care a administrat vreme de mulți ani fabrica de ulei

Consiliul Concurenței a aprobat recent fuziunea pe care americanii de la Bunge au făcut-o cu mai multe companii din țară, printre care și Unirea Iași. Fosta fabrică de ulei care avea peste 500 de angajați a fost pur și simplu „înghițită” printr-o serie de proceduri care au dus la devalizarea completă a societății Unirea SA Iași. În luna septembrie 2019, adunarea generală din cadrul Bunge România a demarat proiectul de fuziune între trei mari companii pe care corporația americană le-a achiziționat în anii trecuți, printre acestea aflându-se și Unirea Iași.

„Bunge România SRL – societatea absorbantă – prin hotărârea adunării generale a asociaților Bunge Romania SRL din data de 2 septembrie 2019, autentificată de către notar public Surugiu Adela, prin hotărârea adunării generale a asociaților Bunge Danube Trading SRL, Prio Extracție SRL, UNIREA SRL – denumite împreună «societățile absorbite» au hotărât aprobarea de principiu a fuziunii prin absorbție între Societatea Absorbantă și Societățile Absorbite”, se arată în Proiectul de Fuziune al Bunge România SA.

Unirea SA Iași, lăsată și fără cei 60 lei de la Bunge

Legislația nu permite ca o anumită companie să dețină monopol pe un anumit sector de piață. Din acest motiv, Consiliul Concurenței trebuie să aprobe fuziunile între marile companii. Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie 2019, această fuziune în care a fost implicată și Unirea SRL a fost aprobată de Consiliul Concurenței.
Fuziunea a fost făcută însă în așa fel încât americanii și-au bătut pur și simplu joc de fabrica istorică din Iași. Compania controlată de americanii care se ocupă de fabricarea uleiurilor și grăsimilor are un capital social de 1.294.344.720 lei. Firma are un număr de părți sociale de 21.572.412, cu o valoare nominală de 60 lei fiecare și cu o valoare nominală totală de 1.294.344.720 lei.

Din toate acestea, către Unirea SRL revenea cea mai mică sumă, și anume o parte socială cu o valoare nominală de 60 RON, reprezentând doar 0,000005 la sută din capitalul social al Bunge România. În urma artificiilor făcute, nici măcar această sumă nu a fost încasată de compania ieșeană. „Unirea, în calitate de asociat al Bunge Danube, nu va primi însă partea socială alocată, întrucât aceasta ar fi oricum anulată în urma absorbției Unirea de către Bunge România, deoarece Bunge România ar ajunge în situația de a-și deține propriile acțiuni. Similar, urmare a Fuziunii, partea socială deja deținută de Unirea în capitalul social al Bunge Romania, în valoare de 60 RON, va fi anulată pe seama elementelor de capitaluri proprii existente”, se menționează în proiectul de fuziune.

Fabrica de ulei nu mai are activitate de producție

Unirea SRL Iași a fost lăsată pe zero în condițiile în care, către celelalte companii fuzionate, au fost lăsate sume mari de bani. Astfel, Prio Combustibil va deține 28.037 părți sociale, în valoare totală de 1.682.220 lei. Bunge Danube Trading are sediul în municipiul Buzău și se ocupă de comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat. Spre deosebire de Unirea SRL, americanii au lăsat firmei aproape 10.000 de părți sociale. De precizat faptul că, Koninklijke Bunge BV deține 99,99 la sută din capitalul social.

Fabrica de ulei nu mai are activitate de producție, iar din cei peste 500 de angajați câți erau în urmă cu zece ani, acum firma mai figurează cu doar 15 angajați. Aceștia se ocupă în special de întreținerea platformei din Calea Chișinăului 127, acolo unde au fost demolate majoritatea corpurilor de clădire.
Anul trecut, firma a înregistrat pierderi de 5.751.964 lei, datoriile totale ale Unirea SRL sunt de 49.079.848 lei. Ca administratori ai societății figurează slovacul Bahleim Robert, bulgarul Shaleva Daswani Vasselina Miroliubova și americanul Allard II George Putnam. Asociat în cadrul firmei este olandezul De Langearie Johannes, alături de compania Koninklijke Bunge BV.

Americanii au venit cu promisiuni și au plecat cu banii

Deși americanii de la Bunge au anunțat inițial că vor amenaja depozite pentru cereale pe terenul din zona industrială, toate clădirile și platformele fostei fabrici Unirea au fost demolate, iar în urmă a rămas doar praf. Mai mult decât atât, în urmă cu doi ani, compania Bunge România S.R.L. Iași și-a mutat sediul principal și întreaga activitate din Iași la Buzău.

Inițial, Consiliul Concurenței al României s-a opus acestei fuziuni care ducea la dobândirea controlului unic direct de către Koninlijke Bunge BV, asupra firmelor menționate. Cu toate acestea însă, activitatea de la Bunge Iași nu a continuat prin construirea unui siloz, ci prin demolarea completă a tuturor clădirilor și paltformelor de la fosta fabrică ieșeană, iar pe lângă asta, compania a fost mutată la Buzău pe motiv că acolo există un nod rutier mult mai facil decât la Iași.

Bunge România SRL Iași face parte din gigantul american Bunge Limited, cel mai mare procesator de semințe pentru fabricarea uleiurilor vegetale la nivel internațional și a ajuns compania cu cea mai mare cifră de afaceri pe plan local. Aceasta a fost singura firmă din Iași care a depășit pragul de un miliard de lei, și anume o cifră de afaceri de 1.330.257.280 lei. Această cifră de afaceri uriașă se înregistrează contrar lucrurilor petrecute la Iași după privatizarea cunoscutei fabrici de uleiuri Unirea SRL, care, după ce a ajuns în mâinile gigantului american, a fost pur și simplu rasă de pe fața pământului.