Dezastru ecologic și fântâni îngropate în gunoaie în Ciurea! Primarul nu face nimic, pentru că este teren privat – GALERIE FOTO

de: Andreea Andrei
02:00, 25 aug. 2022

În satul Zanea din comuna Ciurea, mai mulți localnici sunt nemulțumiți de dezastrul ecologic creat de unii dintre vecini. Aceștia, în urma lucrărilor de construcție pentru o casă, au ajuns să aibă două fântâni îngropate în gunoaie

Primarul Cătălin Lupu susține că nu are cum să facă primăria curat acolo, deoarece este teren privat. Localnicii sunt foarte deranjați de cele două fântâni îngropate în gunoaie, dar și de faptul că vecinii lor ard tot felul de deșeuri, de cele mai multe ori de natură plastică. O altă problemă sesizată de localnici ar fi și o haită de câini care ar fi foarte agresivă și pe care primarul ar dori să o strângă.

Subiectul a fost dezbătut de localnici în mediul online

Fântâni îngropate în gunoaie și deșeuri plastice arse între case

Unii cetățeni ar arde materiale plastice și cauciucuri în curte

Mai mulți locuitori din satul Zanea, comuna Ciurea, s-au plâns de situațiile pe care comunitatea de persoane de etnie rromă le-ar crea. Aceștia sunt disperați, pentru că au rămas fără o sursă importantă de apă din pricina lucrărilor de construcție pe care vecinii le-ar fi început.

„Probleme au fost dintotdeauna. Avem acolo 2 fântâni, chiar și ei se foloseau de sursa de apă, una era betonată. Este comunitatea de rromi, ei fac mizerie din materialele de construcții. Una dintre fântâni a fost înfundată cu materiale de construcții, plastice și de piese auto. La vale este o fântână din ’88-’89, dar acoperită acum cu gunoi de pe șantier. Apa de acolo mergea la robinet pentru două sau trei case, gospodării cu animale, cu copii. Acum vecinii și-au făcut case, au turnat beton, iar când au îndreptat pământul l-au împins peste fântână. Au mai venit cei de la primărie și au făcut curat. Dar au aruncat gunoiul în gârlă. Acolo este o carieră de piatră, luau pentru teracotă, pentru diverse. Problema e că nu se mai poate consuma acea apă, e păcat, izvoarele sunt bune, ar putea fi de folos pentru tot satul, dacă s-ar amenaja. Au vrut să își facă loc de casă, au împins pământul de acolo și a țâșnit apa, autorizație nu cred că au”, povestește Maria Fronea, localnică.

Alți vecini au vorbit despre câinii din zonă care ar fi hrăniți de anumite familii, dar lăsați în stradă. Aceștia ar fi agresivi și ar ataca persoanele care circulă pe strada Arcașului, drumul spre biserică.

Localnicii susțin că acești cetățeni ari fi ajutați, pe nedrept, de primarul comunei Ciurea

Primarul nu poate face nimic

Totul a pornit de la lucrările de construcție ale unei case

Primarul comunei Ciurea nu ar fi cunoscut problema din satul Zanea, dar după verificări a ajuns la concluzia că nu poate face curățenie la cele două fântâni, deoarece acestea se află pe un teren privat.

„Acolo este o fântână pe terenul privat al unui cetățean. Acel teren ar fi fost cumpărat de cetățenii de etnie din zonă, s-au înțeles între ei și au încercat să construiască. Atunci când au început să sape a ieșit foarte multă apă și au abandonat. Într-adevăr, sunt materiale de construcție acolo și cam atât. Primăria nu are ce face, pentru că este pe teren privat. Oamenii au alimentare de la ApaVital în zonă. Fântâna e făcută de vreo 40 de ani. Sunt proprietăți private acolo”, a declarat primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu.

În cazul câinilor din zonă, primarul intenționează să cheme o firmă specializată care să-i sedeze, să-i prindă și să-i transporte la padoc.

„Acei câini sunt hrăniți de dânșii pentru a le păzi casele. Am apelat la ecarisaj și în curând vom încerca să-i strângem, cum se poate. Nu îi eutanasiem, îi anesteziem și îi ducem la padoc”, a mai menționat Cătălin Lupu.

Cu toate că cetățenii se plâng că au rămas fără apă din pricina celor două fântâni îngropate în gunoaie de către vecini, primarul nu are ce face și susține că aceștia ar avea apă curentă de la compania ApaVital. Localnicii din zonă spun că primarul este de partea acestei comunități pentru a obține voturi.