Deținuții, de la Penitenciarul Iași, vor veni în fața elevilor din școli. Aceștia își spun povestea pentru a preveni consumul de droguri, printre tineri

de: Cătălina IURAȘCU
02:00, 11 sept. 2024

Un program inovator, din partea autorităților ieșene, aduce deținuții pentru a-și spune povestea de viață, în fața elevilor, punând accent pe greșelile care i-au condus la închisoare, și are scopul de a preveni consumul și traficul de droguri în rândul tinerilor.

Instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne vor desfășura o serie de programe pentru a crește siguranța elevilor în școli. Unul dintre programe prevede aducerea unor deținuți în unitățile școlare pentru a-și spune povestea în fața elevilor, obiectivul fiind ca aceștia să învețe din greșelile lor și să conștientizeze consecințele pe care le pot avea acțiunile nepotrivite.

Deținuții vor fi aduși să își spună povestea, în fața elevilor, pentru a preveni consumul de droguri

Instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, ISU, IPJ, Jandarmeria Română și Agenția Națională Antidrog și-au prezentat proiectele pentru anul școlar 2024-2025. Acestea au în vedere combaterea criminalității și consumului de droguri în rândul tinerilor.

Într-o inițiativă menită să combată consumul și traficul de droguri, în rândul elevilor, mai mulți deținuți din Penitenciarul Iași își vor împărtăși poveștile de viață, în fața elevilor, din școli. Prin relatări sincere despre alegerile greșite care i-au adus în spatele gratiilor, aceștia speră să devină un exemplu de avertisment pentru tânăra generație.

„Este un proiect care va reîncepe din luna septembrie, anul acesta. Este în parteneriat cu Penitenciarul Iași. Este un proiect deosebit, spun eu. Deținuții, din penitenciarul din Iași, vin în fața elevilor și încearcă să le explice și să le povestească din experiența personală astfel încât elevii să ia cele mai bune decizii, pentru a nu ajunge în astfel de situații”, informează Ramona Nechifor, agent șef la Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității IPJ Iași.

Programul, lansat de autoritățile locale în colaborare cu Penitenciarul Iași și unitățile de învățământ în 2016, are ca scop educarea tinerilor, cu privire la riscurile asociate consumului de droguri și consecințele devastatoare ale implicării în activități ilegale. Proiectul va avea loc în școlile din Iași, dar și cu posibilitatea unor sesiuni online cu elevii din afara municipiului.

Siguranța elevilor, una dintre prioritățile Ministerului Afacerilor Interne

Acest program are un mare impact în fața tinerilor, având în față exemple clare și vii asupra consecințelor pe care le pot avea alegerile greșite. Elevii conștientizează că, în locul deținuților, poate fi oricine. Tocmai de asta prevenția este cea mai bună cale de a combate criminalitatea.

„În urma activității, rămân, de multe ori, elevi sau chiar profesori cu lacrimi în ochi. Sunt deținuți care vorbesc frumos, unii au și studii superioare. Dacă i-ai vedea pe stradă, nu ai zice că sunt deținuți. Poate fi oricine în locul lor”, a mai adăugat Ramona Nechifor.

Instituțiile subordonate Ministerului Afacerilor Interne își propun mai multe proiecte pentru noul an școlar, în vederea combaterii criminalității. Multe dintre acestea prevăd informarea tinerilor, cu privire la legislația în vigoare și asigurarea siguranței acestora, în unitățile de învățământ.

„Un alt proiect, care se derulează și în acest an școlar, și este o companie foarte importantă, este Apelul la 112 pune vieți în pericol, sună responsabil. Încercăm să le prezentăm tinerilor importanța apelului la 112 și faptul că trebuie acordată o atenție deosebită în momentul în care noi apelăm la acest număr de telefon, precum și de a aduce la cunoștință că telefonul de urgență pentru copii este 119”, a declarat Ramona Nechifor.

Numărul de urgență 119 este un serviciu de telefonie, unic la nivel național, este disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România și poate fi apelat atât de copii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare, cât și de către părinții, rudele sau cetățenii care cunosc astfel de cazuri.

O altă inițiativă ce privește securitatea elevilor este formarea cadrelor didactice și medicale din școli, astfel încât să fie, cel puțin, o persoană pregătită să intervină, în fiecare instituție școlară, în caz de nevoie.

Programul prin care deținuții își spun povestea, în fața elevilor, pentru prevenirea consumul de droguri are un mare impact asupra acestora și este o metodă de a preveni criminalitatea în rândul tinerilor.