Detalii privind accidentul bizar din Sicilia. De ce s-ar fi scufundat iahtul de lux al cunoscutului „Bill Gates al Marii Britanii”

de: BZI.ro
18:20, 20 aug. 2024

Încălzirea globală ar putea fi un factor care a contribuit la furtuna extremă ce a scufundat un iaht de lux britanic în largul coastelor Siciliei, a declarat climatologul italian Luca Mercalli pentru Reuters, citat de Agerpres.

Un bărbat a fost declarat decedat, iar alte șase persoane, inclusiv antreprenorul britanic din domeniul tehnologiei Mike Lynch, sunt date dispărute după ce velierul „Bayesian”, de 56 de metri, a fost prins de o furtună violentă.

Mercalli, președintele societății meteorologice italiene, a explicat că furtuna ar fi putut fi cauzată de o trombă marină, adică o tornadă formată deasupra apei, sau de un „downburst”, un fenomen mai frecvent, dar care nu implică rotația aerului.

„Nu știm cu exactitate ce s-a întâmplat, deoarece totul a avut loc pe întuneric, în primele ore ale zilei, astfel încât nu avem imagini clare”, a spus Mercalli.

În Italia, trombele marine pot atinge viteze de până la 200 km/h, iar „downburst”-urile pot genera rafale de vânt de peste 250 km/h.

Statistici recente arată că „downburst”-urile devin din ce în ce mai comune în întreaga țară, iar Mercalli sugerează că acest fenomen ar putea fi influențat de încălzirea globală.

Velierul „Bayesian” s-a scufundat în timpul unei furtuni ce a urmat unei perioade de caniculă extremă

Italia a fost lovită în ultimele zile de furtuni și precipitații intense, după ce săptămâni la rând a fost afectată de temperaturi ridicate.

„Temperatura apei din jurul Siciliei era de aproximativ 30 de grade Celsius, cu aproape 3 grade peste normal. Această căldură suplimentară alimentează furtunile”, a explicat Mercalli.

„Nu putem spune că schimbările climatice sunt singura cauză, dar este clar că ele amplifică astfel de fenomene”.

Un eveniment similar, o furtună de amploare, a provocat moartea a patru persoane în mai anul trecut, când ambarcațiunea lor turistică s-a scufundat pe Lacul Maggiore, în nordul Italiei.

Italia, cu diversitatea sa geologică, este predispusă la inundații și alunecări de teren, iar mările din jur, care se încălzesc rapid, cresc riscul unor furtuni din ce în ce mai severe.

„Catastrofele provocate de schimbările climatice vor deveni din ce în ce mai frecvente și intense în Italia”, a avertizat Mercalli.