Detalii incredibile după numărarea voturilor din secțiile ieșene. Cazuri uluitoare găsite în Iași. Acestea au făcut diferența la numărătoarea finală
Surprize uriașe la alegerile pentru Președintele României. Peste 330 mii de persoane și-au exprimat opțiunea electorală în primul tur al alegerilor prezidențiale. În urma scrutinului electoral au rezultat o serie de factori care au dus la unele schimbări importante pe scena politică. Un politician ieșean a avut un aport important la scorul președintelui în exercițiu în municipiu. Alți candidați au smuls voturi neașteptate din secțiile ieșene.
Primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat cu o finală previzibilă. În cel de-al doilea tur de scrutin se vor confrunta Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, după ce aceștia au obținut la nivel național 36,91 la sută, respectiv 23,45 la sută. Scorul a fost asemănător și pe județul Iași, președintele în exercițiu și fostul premier ocupând primele două poziții. Iohannis a obținut pe județul Iași 36.3 la sută, iar Viorica Dăncilă a adunat 21,4 la sută din voturi.
La Iași au urmat în ordine Dan Barna (USR-PLUS), Mircea Diaconu și Theodor Paleologu (PMP). Dacă Barna a adunat 17.7 la sută din voturi, Mircea Diaconu a strâns 9.5 la sută din voturile ieșenilor. Și Theodor Paleologu a luat peste scorul pe țară, acesta fiind votat la Iași de 7.8 la sută dintre alegători. Restul candidaților nu au rupt gura târgului.
Iohannis, ajutat de primarul Iașului
De remarcat este că, față de acum cinci ani, Iohannis a reușit să adune mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale. În primul tur din 2014, Iohannis a fost votat de 29.73 la sută din ieșeni. La distanță de cinci ani, Iohannis a fost votat de 36.91 la sută dintre ieșeni. Pe de altă parte, de remarcat este faptul că PNL a crescut considerabil pe municipiu față de alegerile europarlamentare din luna mai. Iar aici a intervenit aportul adus de edilul Mihai Chirica. Primarul și-a declarat susținerea pentru Klaus Iohannis, lucru care a făcut ca și scorul formațiunii să crească. Liberalii erau în cădere liberă pe municipiu, unde la alegerile locale din 2016 au luat 26 la sută, iar la europarlamentarele din luna mai au adunat abia 18.5 procente. La scrutinul prezidențial, PNL a luat pe municipiu 33 la sută și asta după ce edilul și-a declarat susținerea pentru Iohannis. Practic, aportul lui Mihai Chirica în ceea ce privește voturile pentru Iohannis a fost unul destul de important.
Ce spun specialiștii despre rezultatul votului
Unul din cei mai cunoscuți analiști politici ieșeni, Sorin Bocancea, a făcut o analiză asupra votului înregistrat în primul tur de scrutin. Acesta a arătat că finala Iohannis- Dăncilă era una așteptată și că lucrurile erau cât se poate de clare.
„Rezultatele la alegerile de duminică sunt, de fapt, o fotografie corectă a situației politice din România. Ne așteptam la un tur doi între Iohannis și Dăncilă. Cu amendamentul că dacă Dăncilă ar fi fost înlăturată, ar fi intrat probabil Mircea Diaconu. Acesta a luat cel mai mult din voturile doamnei Dăncilă. Pe partea non-PSD am avut o iluzie a USR- PLUS că voturile vor fi conservate de Dan Barna. Fac referire la voturile pentru europarlamentare. Nu s-a întâmplat așa. Tristețile că voturile lor s-au dus către Theodor Paleologu nu își au temei. Așa cum vedem, Paleologu s-a învârtit în jurul cifrei pe care PMP a luat-o la europarlamentare. Astfel, dacă a dat ceva, a și luat din altă parte. Nu putem spune că Dan Barna a fost văduvit de votuile lui Paleologu”, a arătat Sorin Bocancea.
PSD poate crește în turul doi
O situație aparte a fost cea din PSD. Social-democrații au obținut prin candidatul lor la Iași 23,45 la sută. La alegerile europarlamentare, PSD a obținut la Iași 20.4 la sută. Organizația județeană a adunat cu circa 2.7 la sută mai puțin față pe media pe țară la aceste alegeri. Votul a fost însă ceva mai bun față de luna mai, când trendul a fost clar anti- PSD. De altfel, analiștii politici arată că în cel de-al doilea tur, scorul PSD ar putea fi ceva mai mare. O parte din voturile de stânga de la Mircea Diaconu vor ajunge la Dăncilă.
„În schimb, Viorica Dăncilă a fost văduvită de voturile date lui Mircea Diaconu. Acesta a luat neașteptat de mult, voturi care normal ar fi plecat spre Viorica Dăncilă. Nu cred că toate. O parte din liberali și ALDE au votat cu acesta și cred că în turul doi s-ar putea ca aceste voturi să nu meargă spre Viorica Dăncilă, ci spre Iohannis. Era de așteptat. În pofida a ceea ce s-a spus, că PSD va intra în istorie, nu e așa. PSD, deocamdată, e al doilea partid. Are un bazin în jurul a trei milioane de voturi. Acum nu au fost conservate toate voturile. Bănuiesc că acest bazin se va mobiliza mai puternic în al doilea tur. Vom vedea ce va fi la anul. Intrând în opoziție, orice partid are timp să se reorganizeze. Toate rezultatele de la acest tur de scrutin exprimă fidel raportul de forțe din societatea românească și spectrul politic”, a mai menționat Sorin Bocancea.
Rezultate șoc din secțiile de votare
Unii candidați cvasi- anonimi sau care și-au făcut campania pe drama unor familii au reușit să adune un număr uriaș de voturi din secțiile ieșene. Aceste rezultate sunt total neașteptate la cum a decurs votul pe toată țara. Nimeni nu are vreo explicație cum s-a ajuns ca astfel de candidați să obțină un număr atât de mare de voturi în județ. De exemplu, Ramona- Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste) a adunat 8.587 voturi (2.59 la sută din voturi). La Iași, Bruynseels a obținut al cincilea scor pe țară, după județele Cluj, Constanța, Prahova și Timiș. De unde a scos însă Bruynseels, o candidată cvasi- anonimă, peste 8.500 de voturi la nivelul județului Iași? Bruynseels a obținut cele mai multe voturi în municipiul Iași, în Copou, Centru și Păcurari. De exemplu, la secția 38 de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, candidatul PPU a obținut cele mai multe voturi din județ. Aici, 57 de ieșeni au pus ștampila pe Ramona- Ioana Bruynseels. Aceasta a mai adunat voturi și de la secția 31 – „Colegiul Negruzzi”, secția 30- Școala „Gh. Asachi”, dar și de la secția 11- Școala „Petru Poni” și secția 5- Școala „Elena Cuza”.
Cum a ajuns să fie votat Cumpănașu?
Și independentul Alexandru Cumpănașu a adunat 5.011 voturi (1.51 la sută) din secțiile ieșene. Acesta a obținut cele mai multe voturi de la secția 38 deschisă la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” (24 voturi), dar și la Deleni, cu 27 voturi.
„Sunt candidați atipici. Pentru unul am avut toată compasiunea pentru că nu și-a luat tratamentul. În orice societate există și un segment de populație care votează astfel de candidați. Chiar dacă nu au nicio șansă, îi votează din diverse motive. Să nu uităm de Vadim Tudor sau Dan Diaconescu. Acesta a promis lucruri hilare și s-au găsit oameni care să creadă în aceste lucruri. S-au găsit oameni care să creadă în Cumpănașu. Orice campanie are și comișii săi”, a mai spus Sorin Bocancea.
Record negativ în trei secții
Și la acest scrutin electoral, în unele secții de votare prezența a fost extrem de redusă. Un număr mare de cetățeni din Republica Moldova și-au făcut buletinele în localitățile ieșene și au plecat în spațiul UE. Aceștia au fost trecuți pe listele electorale, ceea ce a dus la o prezență redusă la vot.
În trei secții din județ nu a votat nimeni pe listele permanente. Este vorba de două secții deschise la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” din Pașcani și la Școala Gimnazială Moșna. La Pașcani au votat 27 și respectiv 30 de persoane pe listele suplimentare. Pe cele permanente erau trecute 1.603 și 1.596 persoane. La urne s-au prezentat zero alegători. La Moșna, din 1.482 de alegători nu a venit nimeni la urne. Aici au votat doar 34 persoane pe listele suplimentare.