Prima pagină » Local » Detalii incredibile despre monumentul vechi de 2.500 ani din Iași. Primăria nu a fost în stare să depună un proiect de 5 ani. Întregul sit se prăbușește pe zi ce trece

Detalii incredibile despre monumentul vechi de 2.500 ani din Iași. Primăria nu a fost în stare să depună un proiect de 5 ani. Întregul sit se prăbușește pe zi ce trece

07 sept. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din județul Iași a fost lăsat de izbeliște în ultimii ani de toate autoritățile. Dealul „Cătălina”, sit din comuna Cotnari, unde a fost ridicată o cetate geto-dacică, a ajuns într-o stare de degradare avansată. În ultimii ani, la poalele dealului s-au cultivat hectare de viță-de-vie, ceea ce a afectat situl. Din lipsa fondurilor, autoritățile locale nu au inițiat niciun proiect pentru protejarea sitului vechi de mii de ani. Guvernul României susține că nu a primit nimic pentru a include obiectivul în lista de investiții

Dealul „Cătălina”, pe care se află situl arheologic „Cetatea de la Cotnari”, vechi de circa 2.500 de ani, din județul Iași, a ajuns într-o stare deplorabilă. Autoritățile locale nu s-au mai implicat în protejarea monumentului istoric, iar acesta a început să se degradeze. Pe lângă distrugerile din jurul sitului, la baza dealului, unele persoane au ajuns să cultive și viță-de-vie, în vreme ce autoritățile locale nu au vrut să intervină. În plus, în ultimii ani, în zona dealului au apărut munți de gunoaie, iar alții au ridicat și o antenă de telefonie mobilă. Se pare, însă, că situația este mult mai gravă decât și-ar fi închipuit cineva.

Primăria Cotnari nu a depus niciun proiect

Reprezentanții Ministerului Culturii au arătat că Dealul „Cătălina” nu figurează în nicio listă de finanțare, asta pentru că nu a fost depus niciun proiect pentru reabilitarea monumentului.

„Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, finanțează lucrări de restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice prin Programul Național de Restaurare și Timbrul Monumentelor Istorice. De altfel, pe lista programelor de finanțare ale Institutului Național al Patrimoniului, nu se regăsesc lucrări de restaurare și punere în valoare la obiective, clasate pe lista monumentelor istorice din comuna Cotnari, în ultimii 5 ani”, se arată într-o adresă a Ministerului Culturii.

Program pentru finanțarea reabilitării monumentelor istorice din țară

De altfel, Ministerul Culturii a arătat și care sunt pașii pentru ca acest proiect să poată obține finanțare.

„În vederea evaluării pentru introducerea obiectivului în Programul Național de Restaurare este necesar ca proprietarul / administratorul să transmită o documentație întocmită în conformitate cu articolul 10 din Ordinul nr. 3.765 din 16 septembrie 2016, emis de Ministerul Culturii: ordin pentru aprobarea normelor metodologice privind elaborarea și derularea Programului Național de Restaurare a monumentelor istorice, finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și gestionat de Institutul Național al Patrimoniului. Institutul acordă, prin Timbrul Monumentelor Istorice, finanțări nerambursabile pentru proiecte care au ca scop protejarea și promovarea monumentelor istorice”, se mai arată în adresa Ministerului Culturii.

Zeci de ani de indolență cu situl istoric din județul Iași

Situl din comuna Cotnari a intrat în administrarea Consiliului Local în anul 1968. Pe situl cetății geto-dacice de la Cotnari – dealul „Cătălina” – a existat o copertină de protecție, care, însă, s-a degradat în timp. Cetatea se află în proximitatea Muzeului sit arheologic Cucuteni. Tocmai importanța acestui sit i-a făcut pe unii politicieni să profite și să facă întâlniri electorale în zonă. Așa a făcut și Cristian Adomniței, fost șef al Consiliului Județean Iași, condamnat în prezent la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru fapte de corupție.
Adomniței a făcut o întâlnire electorală cu oamenii din zonă tocmai pe dealul „Cătălina”. Primarul comunei Cotnari, Vasile Crețu, susține că, până acum, nu au fost găsite surse de finanțare pentru acest proiect, asta deși Ministerul Culturii îl contrazice.

„S-a discutat despre acest lucru, noi am căutat niște surse de finanțare pentru a demara documentația. Cât timp nu sunt surse, nu avem ce face! Ne vom documenta, să vedem ce putem găsi… Este destul de complex și căutam și un parteneriat pentru alte obiective din localitate”, a spus Vasile Crețu, primarul comunei Cotnari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`