Detalii de groază de la spitalul mobil Lețcani. S-au sistat internările din cauza frigului. Pacienții au venit cu păturile de acasă

de: Vlad Rotaru
02:00, 01 dec. 2020

Noi probleme la spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19. Timp de o zi, niciun pacient nu a mai fost internat în unitatea de la marginea Iașului din cauza unor noi probleme cu instalația de încălzire. Pacienții au ajuns să vină cu păturile de acasă pentru a suporta frigul din interiorul containerelor asamblate cu mari probleme de intermediarul turc al afacerii

Spitalul mobil ridicat la Lețcani, din curtea Parcului Transagropolis, scoate la iveală o nouă situație revoltătoare. Unitatea medicală care a costat 13,4 milioane de euro continuă să aibă probleme cu frigul în interiorul containerelor medicale. În mai multe containere temperatura este extrem de mică. Deficiențele sunt la ordinea zilei, iar firma SDI Global LLC din Ankara, intermediarul afacerii, nu mai face față remedierilor. S-a ajuns chiar pentru o zi ca internările bolnavilor de SARS-CoV-2 să fie sistate până la remedierea deficiențelor.

Frig pătrunzător la spitalul mobil din Lețcani. Deficiențe peste deficiențe la Parcul Transagropolis

Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, cea care a făcut licitația pentru spitalul mobil, a ajuns să tragă de turci pentru a remedia deficiențele. Sistemul de încălzire a fost remediat abia recent, după ce timp de mai multe săptămâni oamenii s-au plâns de un frig cumplit.

„Pe parcursul nopții, pompele de recuperare a căldurii funcționează după următorul algoritm: când temperatura scădea foarte mult, trăgeau mai multă căldură care se înmagazina, se ducea în salon, iar temperatura urca la 31 grade în mijlocul nopții, motiv pentru care pacienții și personalul umblau la termostat și reduceau temperatura. De aici apăreau anumite dereglări. S-a lucrat la sitemul de încălzire, s-au montat o siguranță și un dispozitiv care automatizează sistemul. În prezent, în toate saloanele temperatura e la 24-26 grade, conform standardelor”, a susținut Alina Popa, directorul ADI Euronest.

Internările au fost sistate. Zeci de bolnavi de COVID-19 au rămas în așteptare

În secția de boli infecțioase sunt internate 41 de persoane confirmate cu COVID-19. Alte 18 persoane sunt internate la secția de terapie intensivă. La spitalul mobil de la Lețcani se fac internări în fiecare zi, însă la finalul săptămânii trecute situația a fost una fără ieșire. Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a fost nevoită să sisteze pentru o zi internările la Lețcani din cauza frigului pătrunzător.

„În momentul de față, spun eu, se prezintă bine situația la încălzire, atât la zona de terapie intesivă, cât și la zona de confirmați. Așa cum am semnalat, există unele puncte fragile la acest spital pe care noi l-am preluat de la Agenția Euronest. Aceasta s-a obligat să remedieze orice disfuncționalitate. În urmă cu 48 ore (sâmbătă, 28 noiembrie 2020) a fost o problemă în ceea ce privește încălzirea în saloane. Au venit cei de la reprezentanța turcă ce asigură această mentenanță, problema fiind rezolvată. Ca urmare, pentru 24 ore noi nu am mai făcut internări pentru a vedea dacă se menține o stare de confort a temperaturii. Cum nu au mai fost probleme, s-au reluat internările”, a menționat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Din cauza numeroaselor probleme apărute, s-a decis chiar mutarea spitalului de lângă Iași.

Instalarea stocatorului, lăsată în așteptare. Spitalul de la Lețcani a mai înghițit 80 de mii de lei pentru deficiențele apărute

Unitatea de la marginea municipiului Iași a avut probleme de la bun început cu instalațiile de încălzire și cele de canalizare. Montajul făcut de turci a fost extrem de prost, iar țevile riscau să înghețe la temperaturi joase. Pentru a remedia problema, în cursul săptămânii trecute, ADI Euronest a cerut aviz de la Consiliul Județean Iași privind o nouă cheltuială la unitatea medicală. Culmea, în loc să penalizeze turcii pentru acele deficiențe, Euronest a decontat alți bani pentru a acoperi găurile făcute de SDI Global.

„Partea de izolare a țevilor de apă și canalizare s-a finalizat. Funcționează atât apa caldă, apa rece și canalizarea de asemenea. Singura problemă care rămâne de rezolvat este aceea a instalării stocatorului ca sursă terțiară pentru asigurarea oxigenului de la terapie intensivă. Este o soluție de back-up pentru că avem cele 4 fabrici pentru a asigura necesarul celor 48 de paturi de terapie intesivă”, a mai susținut Alina Popa, directorul ADI Euronest.