Destăinuiri din maternitate. Metoda de tortură care provoacă traume groaznice: „Sunt cazuri în care nu avem ce face” – FOTO
Multe minore încă se prezintă la maternități pentru a elimina fătul, fiind capabile să accepte și operația chirurgicală care este o metodă de tortură, deoarece vine la pachet cu sechele greu de înlăturat. Însă rămân dezamăgite când află că doar la cabinetele private se mai practică avortul. Cu toate acestea, numărul procedurilor nu este în scădere, iar rata infertilității a depășit limita normalului
Avortul este interzis în maternitățile din Iași, pentru că această procedură este una dintre cele mai traumatizante și lasă sechele adânci. Doar în cazul complicațiilor medicale o comisie desemnată hotărăște dacă este necesar să se înainteze operația sau nu.
„În maternități nu se mai fac avorturi la cerere așa cum se făceau acum câțiva ani. Singurele cazuri în care este necesară întreruperea sarcinii sunt cele medicale. Acele cazuri în care din cauza unor afecțiuni ale mamei sau din cauza unor afecțiuni ale fătului, care sunt incompatibile cu dezvoltarea ulterioară după naștere, atunci se practică întreruperile de sarcină.
Există o comisie desemnată care analizează aceste cazuri, analizează patologia care este asociată și care a necesitat această cerere. Se avizează de către comisie, aceasta, în funcție de condiții sau de situația particulară de la caz la caz, poate să ia o decizie prin care să aprobe sau sunt situații în care nu se consideră necesar avortul”, subliniază dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică și ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă”.
O metodă de tortură pentru femei a fost eliminată. Spitalele au renunțat la ideea de avort chirurgical
O metodă de tortură a fost eliminată din maternitățile din Iași. Acum câțiva ani, avortul la cerere era permis și la mare căutare, însă lucrurile nu au rămas la fel. Pacientele au găsit o altă modalitate pentru a elimina fătul, anume cabinetele private.
Doar în cazurile medicale este aprobat avortul, iar acesta nu se mai realizează prin manevră chirurgicală, pentru că reprezintă o tortură pentru femei. În vogă este cel medicamentos.
„Mai există și avortul medicamentos, la o vârstă mai înaintată a sarcinii, dar la fel, cu acordul comisiei desemnate. Pentru acesta se administrează anumite medicamente, acele medicamente favorizează eliminarea fătului. În ultimul timp s-a eliminat ideea avortului chirurgical, pentru că este o procedură mult prea traumatizantă, care poate lăsa sechele, sunt situații în care anumite tipuri de avorturi, cu care ne întâlnim foarte des, efectuate chirurgical în afara unității noastre, în care unele dintre aceste paciente întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinate ulterior.
Din păcate, a crescut foarte mult rata de infertilitate, iar una din cauze, care este des întâlnită de infertilitate, sunt tocmai aceste întreruperi de sarcini. Mă refer la întreruperile efectuate voit în alte unități, care lasă sechele adânci. De fiecare dată când se ivesc situații de acest gen, când doamnele pun problema de întreruperi de sarcină, chiar dacă nu se face la noi în maternitate, le consiliem și încercăm pe cât posibil, unde există înțelegere, să le informăm despre eventualele riscuri și sechele care sunt asociate cu astfel de procedură”, declară dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică și ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă”.
A crescut rata infertilității
Medicii din cea mai mare maternitate din Iași spun că minorele consideră avortul ca o procedură de salvare. Din păcate, aceasta este cauza pentru care rata infertilității a ajuns la cote maxime, pentru că în urma unui avort voit o a doua sarcină este greu de obținut. Lipsa de educație sexuală este unul dintre motivele care contribuie la scăderea natalității.
„Condițiile în care se efectuează avortul la cerere este foarte clar explicat în legislația noastră și el se face până la o anumită vârstă a gestației, în acest caz, majoritatea femeilor alerg cabinetele private. Sunt și cazuri în care nu avem ce face, iar pentru a salva viața mamei suntem nevoiți să efectuăm avortul medical. În general, datorită faptului că în maternitatea noastră nu se mai fac avorturi la cerere există un grad de informare în generația de bază și sunt extrem de puține cazuri în care ni se cere acest lucru.
Cândva când se făceau, într-adevăr, proporția de vârstă era împărțită pe intervale, fiind mai frecventă la vârsta de 17 și 25 de ani. În ultimul timp avem un revers al situației, în sensul că avem o creștere a numărului de gravide minore, o întrerupere de sarcină la această vârstă poate crea mari probleme. Este clar evidențiată o lipsă de educație sexuală în ceea ce privește importanța unui act sexual. Această lipsă de educație sexuală este provocată de faptul că majoritatea pacientelor minore au părinții plecați, provin din mediul rural și stau cu bunicii, nu beneficiază de un suport informațional adecvat, se întâmplă, așadar, în ultimul timp să avem multe graviduțe minore.
În general există niște particularități legate de faptul că sistemul osos și sistemul articular nu este pregătit pentru a putea suporta un travaliu care poate dura între 10 și 12 ore, cu atât mai puțin o naștere naturală. În multe situații reușim să conducem la bun sfârșit un travaliu, însă sunt și situații în care organismul cedează și, din punct de vedere psihic, aceste paciente nu sunt pregătite și nu avem compleanța necesară pentru a-l putea duce la sfârșit și suntem nevoiți să apelăm la operația prin cezariană. Noi încercăm să reducem numărul de operații prin cezariană, dar din cauza mamelor minore ne este imposibil”, afirmă dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică și ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă”.
Deși maternitățile din Iași se asigură ca toate pacientele să conștientizeze riscurile la care se expun atunci când aleg avortul, tinerele ignoră și merg la cabinetele private. Pentru a scăpa de o sarcină nedorită apelează la această procedură și nu se gândesc la sechelele care urmează, așa că indiferent de metoda de tortură acceptă orice.