LIVE VIDEO – Despre unul dintre vitalele şi fascinantele domenii pentru întreaga lume, în Studioul BZI LIVE! Invitat la o interesantă şi provocatoare ediţie – dialog este prof. univ. dr. habil. Marius Ştefan, noul decan al Facultăţii de Biologie din cadrul UAIC din Iaşi

de: BZI.ro
14:23, 21 sept. 2020

Despre unul dintre vitalele şi fascinantele domenii pentru întreaga lume, în Studioul BZI LIVE! Invitat, marţi, 22 septembrie 2020, începând cu ora 15.00 la o interesantă şi provocatoare ediţie – dialog este prof. univ. dr. habil. Marius Ştefan, noul decan al Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iaşi. Alături de domnia sa vor fi abordate elemente ce ţin de: programul managerial ca decan al Facultăţii de Biologie, proiectele existente sau viitoare ale instituţiei, despre admiterea din acest an!

De asemenea, despre ce l-a determinat să aleagă un asemenea domeniu, despre activitatea didactică şi de cercetare în care este implicat se va dialoga. Perspective pentru Facultatea de Biologie, relaţia cu studenţii, colegii şi colaborările derulate în cadrul facultăţii, pe plan naţional şi internaţional vor mai fi alte puncte ale ediţiei. Nu în ultimul rând, perspectivele, pe piaţa muncii, pe segmentul ştiinţific, de cercetare şi didactic pentru absolvenţii Facultăţii de Biologie, direcţiile majore, proiectele pe care le are spre implementare şi dezvoltare în următorii 4 ani, ca decan vor fi alte repere al emisiunii-dialog cu prof. univ. dr. habil. Marius Ştefan.

Facultatea de Biologie a fost înființată în 1860 o dată cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, ca o secție a Facultății de Științe (Fizică, Matematică și Științe Naturale)

Facultatea de Biologie a fost înființată în 1860 o dată cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, ca o secție a Facultății de Științe (Fizică, Matematică și Științe Naturale). Cu mulți ani mai târziu, în 1948, secția de Științe Naturale devine Facultatea de Științe Naturale în cadrul căreia funcționează mai multe catedre (Botanică, Zoologie, Fiziologie vegetală, Fiziologie animală și Geologie). În anul 1959, prin unirea colectivelor de cadre didactice care predau Științele biologice cu cele care predau științele geografice s-a constituit Facultatea de Științe Naturale-Geografie, care în 1963 devine Facultatea de Biologie-Geografie. Urmare a dezvoltării Secției de Geologie, în 1977 Facultatea își întregește denumirea în cadrul studierii Științelor Naturii devenind Facultatea de Biologie-Geografie-Geologie. În anul 1990 s-a constituit Facultatea de Biologie.

Activitatea de cercetare cuprinde un spectru foarte larg, în funcție de specializările existente. Se efectuează cercetări moderne fundamentale și aplicative în domenii ca: biodiversitate, biotehnologii moderne, ecologie și protecția mediului, combaterea integrată și biologică a dăunătorilor, genetică, biochimie, biofizică, biologie celulară, anatomie, citologie, histologie, fiziologie vegetală și animală etc. Facultatea de Biologie asigură coordonarea activității științifice pentru unele instituții conexe care aparțin Universității Alexandru Ioan Cuza Iași.

Baza materială a Facultății din Iași este dezvoltată prin existența stațiunilor de cercetare

Astfel, baza materială a Facultății din Iași este dezvoltată prin existența stațiunilor de cercetare de la Agigea (Marea Neagră), Potoci (Bicaz) și Piatra Neamț, prin Grădina Botanică, Muzeul de Istorie Naturală (primul din Țările Române) și un HERBARIUM foarte bogat în specii de plante. Facultatea formează și specialiști care pot desfășura activități în diferite domenii: întreprinderi care folosesc biotehnologii (fabrici de antibiotice, fabrici de industrializare a laptelui, a produselor alcoolice, vinuri, bere etc.), în spitale sau în domenii ecologice și de protecție a mediului. Facultatea are relații cu numeroase universități din Europa, cu care realizează schimburi de studenți și de cadre didactice.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.