Despre starea învăţământului superior medical românesc într-un dialog cu rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, în Studioul BZI LIVE – EXCLUSIV, VIDEO
Astăzi, 20 ianuarie 2022, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş, este în direct în Studioul BZI LIVE. Universitarul a transmis în exclusivitate care sunt realităţile şi starea învăţământului superior medical românesc.
Având în vedere că în trecut, din păcate, profesioniştii au plecat în străinătate acolo unde erau plătiţi mai bine, se pare că în momentul de față în România începe creşterea salariilor medicilor, dar şi a profesorilor. Rectorul UMFST susţine că în mare parte universităţile de farmacie de pe teritoriul statului român au o stabilitate financiară mult mai mare datorită studenţilor străini care sprijină acest lucru.
„Din punct de vedere financiar, universităţile de farmacie din România au o stabilitate financiară mai mare. Datorită studenţilor străini care sprijină. Creşterea salariilor medicilor din România a fost un demers necesar şi corect. În 2021 numărul de persoane care a cerut documentele necesare a scăzut semnificativ, a contat salarizarea, dar nu a fost unicul motiv. Salarizarea la medicii tineri care nu pot lucra la cabinete private a contat, dar şi predictibilitatea carierei contează. De asemenea şi infrastructura trebuie să fie corectă şi tentantă”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
Rectorul UMFST, despre salarizarea medicilor: „Acest lucru se vede prin prisma îngrijirii pacienţilor”
Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a ţinut să precizeze în Studioul BZI LIVE faptul că odată cu creşterea salariilor medicilor şi profesorilor se poate vedea şi calitatea. Astfel, dacă după mărirea salariilor se observă o îmbunătăţire a calităţii îngrijirii pacienţilor din spitale înseamnă că acest binom s-a îndeplinit. Dacă nu, mai trebuie investit.
„A fost important să crească salariile medicilor, dar este important ca să fie crescute şi ale profesorilor. Sigur se întoarce aceasta investie pe termen lung. Este normal ca cei care primesc salarii mari vor returna calitate. Dacă acest binom nu s-a îndeplinit s-a văzut prin prisma îngrijirii pacienţilor. În România mai ales UMF-urile se face învăţământ medical cu un pronunţat element clinic, scoala românească medicală pentru stundentii străini vin pentru calitatea învăţământ, dar şi pentru un cost de existenţa mai mic faţă de altă parte. Aici fac perfomanta şi devin ambasadori de prima mână a locului unde au rămas. Ştiu că Iaşul are mulţi studenţi străini”, a declarat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş.
Continuarea dialogului cu prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş poate fi urmărit AICI!
De precizat faptul că în seria ediţiilor BZI LIVE exclusiviste şi de impact pe zona academică din România au fost prezenți rectorii din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanța, Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca şi altele.
Reamintim faptul că Universitatea de Medicină și Farmacie din Tg. Mureș funcționează ca instituție publică cu personalitate juridică, fiind singura universitate pe domeniul Sănătate cu predare și în limba maghiară, alături de limba română și mai nou cea engleză. Absolvenții programelor de studii se diferențiază în funcție de nivelul calificării universitare: licență, master, doctorat, respectiv în funcție de domeniul de specializare a calificării, conform cu diviziunea academică a cunoașterii și cu diviziunea profesională a muncii.