LIVE VIDEO – Despre problemele, realităţile şi provocările actuale din învăţământul preuniversitar românesc, în Platoul BZI LIVE, alături de istoricii şi profesorii Sergiu Constantin Enea şi Tiberius Părpăuță – FOTO

de: BZI.ro
15:00, 15 nov. 2021

Marţi, 16 noiembrie 2021, începând cu ora 15.00 în Studioul BZI LIVE este programată o nouă şi interesantă producţie media! Istoria, în pericol! Dialog actual şi necesar, la nivel educaţional, cultural, social, mental naţional alături de istoricii şi profesorii: prof. dr. Sergiu Constantin Enea (director Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos, judeţul Iaşi şi valoros arheolog) şi prof. dr. Tiberius Părpăuță (Colegiul Economic şi Administrativ Iaşi).

Alături de cei doi vor fi evidenţiată idei ce ţin de: nevoia ca Istoria romanilor, ca disciplina esenţială să se regasesca (atât la nivel de ore şi de activităţi în învăţământul preuniversitar), noi planuri cadru în Educaţia din România care să includă clar această desciplina, promovarea în rândul tinerilor şi adulţilor a valorilor naţionale autentice!

Cei doi predau Istoria, unul dintre ei fiind pasionat și de arheologie. Se implică în numeroase proiecte ce-i au mereu în prim-plan pe elevi

Cei doi predau Istoria, unul dintre ei fiind pasionat și de arheologie. Se implica în numeroase proiecte ce-i au mereu în prim-plan pe elevi. Despre rolul predării Istoriei, proiectele pe care le derulează sau urmează să le implementeze, olimpiade și concursuri, schimbarea mentalităților și alte realități educaţionale și sociale se va dialoga alături de cei doi distinși invitați. De asemenea, despre Educaţie în pandemia de COVID-19, școala on-line, probleme, realităţi educaţionale se va mai dialoga cu cei doi interesanţi invitaţi.

Reflecțiile de față au fost îmboldite de apariția metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2021-2022. În urma lecturii laboriosului document, rămâi – mai ales dacă ești om de școală – cel puțin cu o mare nedumerire: „Istoria și tradițiile minorității maghiare”, dar și „Istoria și tradițiile minorităților naționale” se află în centrul atenției, pe când „Istoria românilor”, „Istoria universală”, „Istoria României” nu sunt pomenite deloc, nici măcar în paranteză. Ceea ce intrigă și mai mult este permisiunea că orele de istorie și cele de geografie să se poată preda în cadrul aceleiași norme didactice, de către un singur cadru didactic, acesta putând să susțină examenul la prima disciplină dintre cele două, disciplină cu ponderea cea mai mare în cadrul normei, din punct de vedere al orelor.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes adunând zeci de mii de vizualizări.