Despre literatura pentru tineri, cu Dan Doboș, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” din Iași: „Multe generații au tras concluzia că o carte reprezintă ceva foarte plicticos” – GALERIE FOTO
Reporterii BZI au vorbit despre literatura pentru tineri cu Dan Doboș, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” din Iași, pentru a afla dacă aceștia mai sunt interesați de lectură în zilele de astăzi. Ei bine, Dan Doboș spune că interesul pentru literatură este constant, doar că fiecare generație trebuie să știe ce să citească, conform vârstei
De zece ani, Dan Doboș este directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” Iași. Din punctul de vedere al studiului, situația de atunci era deplasată, nu din cauza tinerilor, ci din cauza faptului că la momentul respectiv funcționa o singură listă de lecturi suplimentare. Toți copiii din clasele I-XII erau nevoiți să citească o listă de lectură care nu conținea lucrări din actualitate. Reporterii BZI au mers la Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași și au stat de vorbă cu directorul acesteia pentru a afla detalii despre literatura de astăzi, privită din ochii tinerilor.
Despre literatura pentru tineri, cu Dan Doboș. Aparițiile editoriale noi sunt cele care mențin interesul
Directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” din Iași a ținut foarte mult ca în instituție să existe cele mai noi apariții editoriale pentru copii și tineret, astfel încât aceștia să fie interesați constat de literatură. În trecut, existând o singură listă de lecturi suplimentare, elevii nu erau interesați de lectură.
„Multe generații au tras concluzia că o carte reprezintă ceva foarte plicticos, scris de un om care a murit într-un trecut și din care nu prea înțeleg nimic. Oricum, chiar dacă înțeleg, nu îi interesează. Gustul pentru literatură este constant. El nu s-a schimbat de la o generație la alta, doar că, acum, divertismentul și democratizarea accesului la cultura adusă cu internetul și cu tehnologiile digitale a dus spre o zonă în care lectura e concurată zdravăn de alte modalități de petrecere a timpului liber”, declară Dan Doboș, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” din Iași.
Dan Doboș spune că există generații cărora nu li s-a dat să citească ceea ce trebuie și de aceea au ajuns în prezent să nu-i intereseze lectura.
„Copilul o să tragă concluzia că toate cărțile sunt niște terfeloage care nu merită atenție”
Analfabetismul funcțional este cauzat de faptul că, încă de la cele mai fragede vârste, copiilor li se dau să citească lucruri pe care nu le înțeleg și care nu-i interesează nici pe departe.
„Cine vrea să aibă înțelesul profund a ceea ce spun eu este invitat să citească Ion Creangă, în original. Câți dintre copiii știu ce este un prepeleac sau un obroc? Tot atâți câți știau pe vremea lui Creangă ce este acela un SMS. Literatura este divertisment și emoție. Dar, dacă nu găsești calea potrivită de a relaționa cu lumea cognoscibilă pentru un copil, e limpede că el n-o să citească. O să tragă concluzia că toate cărțile sunt niște terfeloage care nu merită atenție”, spune Dan Doboș.
Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași primește aproximativ 5.000 de copii, în fiecare lună, care vin și citesc, dintr-o populație a Iașului ce se îndreaptă spre 400.000 de locuitori. Aceștia preferă cărți scrise pentru ei, care le dau primele repere în viață. Literatura pentru copii este apreciată inclusiv de cei mai mari. Young Adult Fiction este ficțiunea pentru tinerii adulți care începe undeva după adolescență.