Despre cele mai așteptate evenimente artistice și de cinema în aer liber, alături de o inedita și istorica campanie adresata ieșenilor, în Platoul BZI LIVE alături de Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași – LIVE VIDEO / FOTO

de: BZI.ro
14:56, 19 iul. 2020

Luni, 20 iulie 2020, incepand cu ora 15.00 in lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE este programata o ediție-dialog interesanta, provocatoare și proaspătă! Despre cele mai așteptate evenimente artistice și de cinema în aer liber, alături de o inedita și istorica campanie adresata ieșenilor alături de Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași. Alaturi de acesta vor fi abordate și elemente ce țin de proiectele estivale în pregătire sau aflate în derulare la Ateneu, în sezonul estival sau care urmează a fi implementate anul acesta. Despre noi investiții, programe și strategii culturale se va mai dialoga alături de Andrei Apreotesei.

Campania „Căutăm Ateneu!” , demarată în contextul în care Ateneul împlinește anul acesta 100 de ani, dar și pentru că prima societate, intitulată „Ateneul Român” a luat ființă la Iași, în 1860, având-l președinte fondator pe Mihail Kogălniceanu

De reamintit ca, managerul Andrei Apreotesei s-a declarat încântat că spectatorii vor putea să vizioneze nu una, ci două premiere pentru copii în această lună „Spală-te pe mâini!” și „Fata moșului cea isteață” , ambele în regia lui Andrei Ciobanu. În același timp, și luna august vine cu multe surprize pentru iubitorii de teatru, cea mai spectaculoasă fiind o altă nouă premieră, „Astă-seară în familie” . Regia comediei va fi semnată de Erica Moldovan și pe scenă vor evolua noii actori proaspăt angajați. Un capitol important din cadrul conferinței de presă a fost prezentarea campaniei „Căutăm Ateneu!” , demarată în contextul în care Ateneul împlinește anul acesta 100 de ani, dar și pentru că prima societate, intitulată „Ateneul Român” a luat ființă la Iași, în 1860, având-l președinte fondator pe Mihail Kogălniceanu.

Andrei Apreotesei: „Rând pe rând, începând cu Ateneul Popular din Tătărași, au început să ia ființă în toată țara, nu numai în Iași, Ateneele Populare”

Având în vedere toate acestea, managerul Ateneului a mentionat: „Rând pe rând, începând cu Ateneul Popular din Tătărași, au început să ia ființă în toată țara, nu numai în Iași, Ateneele Populare. Au existat foarte multe Atenee de acest fel în perioada interbelică, astfel încât la nivelul întregii țări erau peste 300 de astfel de așezăminte culturale. Într-o primă etapă, dorim să ne concentrăm atenția asupra municipiului Iași și am constat că în anii 1930 erau 7 Atenee Populare: lângă Ateneul Popular din Tătărași, care se afla pe locul actualei clădiri, instituția a mai identificat: Ateneul Popular Toma Cozma, Ateneul din Nicolina, Ateneul Sfântul Haralambie, Ateneul Popular Armenesc, Ateneul Popular Ghica Vodă, Copou și Ateneul Anghelescu de pe Sărărie”, a reliefat Andrei Apreotesei.

Ateneul Național din Iași face un apel către toți ieșenii, să sprijine această campanie cu fotografii sau orice alte informații

În acest sens, Ateneul Național din Iași face un apel către toți ieșenii, să sprijine această campanie cu fotografii sau orice alte informații, pentru a putea fi adunate cât mai multe date despre aceste clădiri sau despre locurile unde au fost odată aceste locuri de cultură. Toate aceste documente vor fi cuprinse într-un album care va prezenta elemente ale manifestărilor culturale ieșene din perioada interbelică, urmând ca, mai apoi, proiectul să poată fi extins la nivel regional și național.

Filme de calitate, în aer liber, pe Terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași

Mai departe, în completare cu numeroase și de calitate spectacole de teatru, în aer liber și pentru toate vârstele, Andrei Apreotesei a precizat ca, de pe 23 iulie 2020, cinefilii se vor putea delecta din nou cu filme de calitate în aer liber, chiar pe Terasa acoperiș a Ateneului. În același timp, Cinema Ateneu a primit un sprijin financiar de 3.000 euro, reprezentând plata suportului anual și un suport excepțional COVID-19 din partea Europa Cinemas, care alături de Creative Europe MEDIA, au hotărât plata anticipată a suportului financiar pentru anul 2020. Sprijinul este acordat în funcție de anumite performanțe obținute în anul precedent, care se referă la promovarea și difuzarea de filme europene. Ajutorul financiar va contribui la reducerea pierderilor, dar și la reînceperea activității. Cinema Ateneu a aderat la rețeaua de cinematografe Europa Cinemas la finalul anului 2018, după îndeplinirea criteriilor referitoare la numărul de spectatori, numărul de proiecții, cota de spectacole cu filme europene și europene non-naționale.