LIVE VIDEO – Despre arheologie, proiecte ştiinţifice şi de cercetare, în Platoul BZI LIVE alături de cercetător ştiinţific II Andrei Asăndulesei, Facultatea de Istorie şi director al Centrului ArheoInvest din cadrul Departamentului de Ştiinţe al Institutului de Cercetări Interdisciplinare, UAIC Iaşi – FOTO
Marţi, 15 iunie 2021, începând cu ora 15.00 şi în Platoul BZI LIVE este programată o editie-dialog despre universul fabulos al arheologiei, proiecte ştiinţifice şi de cercetare interesante şi inedite alături de cercetător ştiinţific (CS) II Andrei Asandulesei, Facultatea de Istorie respectiv director al Centrului ArheoInvest din cadrul Departamentului de Ştiinţe al Institutului de Cercetări Interdisciplinare (ICI) din cadrul Universitatatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi. De asemenea, universitarul coordonează şi baza de cercetare arheologică „Acad. Mircea Petrescu-Dimbovita” din localitatea Băiceni, comună Cucuteni, judeţul Iaşi. Pregătit la cel mai înalt nivel ştiinţific, atât în ţară şi străinătate (Germania sau Austria), arheologul a fost format în cadrul uneia dintre cele mai moderne şi de succes Platforme de Cercetare Interdisciplinară din România – ArheoInvest. Astfel, despre proiectele derulate, atât pe zona de cercetare dar şi academice, sau care urmează a le implementa se va mai dialoga alături de acesta.
Arheologia înseamnă pasiune şi să visezi frumos
CS II Andrei Asandulesei mărturiseşte ce înseamnă să fii pasionat, să vizezi şi să munceşti într-un domeniu spectaculos. „Sincer să vă spun, profesorii mei din liceu m-au îndrumată să studiez la Facultatea de Istorie a Universităţii Cuza… Habar nu aveam de ceea ce înseamnă Arheologie până la momentul în care am ajuns la facultate am aflat ceea înseamnă acest domeniu fabulos. Apoi, participarea mea la proiectul de Arheologie Experimentală, desfăşurat undeva prin anul 2002, când am avut şansa să straiesc că acum peste şapte mii de ani.
Acum, să faci Arheologie înseamnă să fii pasionat, să visezi frumos şi să munceşti mult! E un sentiment unic să ştii că reconstitui momente de acum mii de ani, să atinci artefacte făcute de stramostii care au trăit în acest areal”, povesteşte arheologul.
Experienţă unică în Irak
În ultimii ani, perfecţionându-se la cele mai înalte standarde educaţionale şi cu aparatură ultra-modernă, a contribuit decisiv la descoperiri istorice fabuloase şi vechi de peste cinci sau şase mii de ani. Partener apreciat şi respectat pentru calitatea sa educaţionala inclusiv în Germania sau alte ţări europene sau de pe alte continente, Andrei Asandulesei a avut o incursiune şi în fabulosul Irak. „Da, eu am fost şi în America, Germania, Australia, Japonia, Caucaz sau Rusia însă, una dintre cele mai valoroase experienţe pentru mine a fost cea din Irak.
Acolo, cooptat de colegii echipei din Germania care au coordonat proiectul arheologic, am reprezentat Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi într-o cercetare nouă ce a ţinut de descoperirea unei cetăţi imense, de câteva zeci bune de hectare şi care datează că vechime, undeva în jurul anului o mie înainte de Hristos. Aici, cu aparatură de ultima generaţie, am analizat lucruri de-a dreptul spectaculoase. A fost ceva ce îmi doresc să repet”, a mai reliefat CS ÎI Andrei Asandulesei .
Descoperiri istorice, unice în toată Europa, şi care se leagă de construcţii urbane vechi
Acum, aşa cum însuşi mărturiseşte, cercetarea sa se axează pe zona Moldovei şi a Culturii Cucuteni. El a dezvăluit că, în lumina ultimelor investigaţii arheologice, în acest areal au fost descoperite o serie de aşezări proto-urbane unice în Europa. „Da, acum vreau să mă concentrez pe ceea ce înseamnă Cultura Cucuteni şi vestigiile extrem de importante pe care le avem aici şi care sunt unice… Spre exemplu, vorbim de aşezări proto-urbane care, sunt cele mai vechi din arealul cultural Ariuşd – Cucuteni – Tripolie şi care au dimensiuni impresionante, sunt dispuse circular şi au construcţii ample.
Vom continua aceste cercetări deoarece vreau să scoatem la iveală aspecte care să ne aducă elemente pe care să le putem valorifica, inclusiv la nivel de potenţial cultural şi turistic pe plan internaţional. Oricum, chiar dacă nu avem semnat protocolul, în vara acestui an avem în plan să derulăm un proiect special ce ţine de valorificarea ştiinţifică a Culturii Cucuteni”, arata, pentru reporterii Cotidianului BUNĂ ZIUA IAŞI (BZI) CS II Andrei Asandulesei.