Despăgubirile pentru secetă, virate în conturile fermierilor în această săptămână. Suma plătită în Iași este de 20 de milioane de lei

de: Raluca Costin
02:00, 28 dec. 2022

Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă pentru culturile din toamna anului 2021. Suma programată pentru a fi plătită ieșenilor este în valoare de 20 de milioane de lei. La Direcția Agricolă au fost depuse 1.140 de cereri eligibile, pentru o suprafață de 20.000 de hectare

Vin despăgubirile de secetă pentru fermierii ale căror culturi înființate în toamna anului 2021 au fost calamitate. Agricultorii din Iași care au depus cereri de calamitate ce au fost declarate eligibile de specialiștii Direcției pentru Agricultură Iași primesc banii promiși de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în această săptămână. Plata despăgubirilor se face pentru următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță.

Valoarea sprijinului acordat este în valoare de 1.500 de lei la hectar, proporțional cu procentul de calamitate. Fermierii din Iași au cerut despăgubiri de secetă pentru 104.000 de hectare, atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară, însă doar 20.000 de hectare cu culturi de toamnă au fost confirmate de specialiștii comisiei ca fiind calamitate. Comisia de evaluare este formată dintr-un inspector al APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură), Direcția Agricolă și primăria comunei unde se află terenul.

Programul „Tomata” are succes în Iași

De asemenea, tot în această perioadă, producătorii de roșii au primit banii acordați în programul „Tomata”. Pentru ciclurile de producții I și II au fost acordate ajutoare de minimis, în valoare de 1,5 milioane de lei, pentru 153 de beneficiari. Programul este împărțit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele.

Astfel, pentru primul ciclu de producție se acordă 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați de legume cultivate în spații protejate. Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producţie, respectiv ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, valoarea sprijinului este de 1.000 de euro/beneficiar. Producția minimă este cuprinsă între 400 de kilograme și 3.500 de bucăți sau kilograme la 1.000 de metri pătrați, în funcție de tipul legumelor.

Astfel, la salată, producția minimă e de 3.500 bucăți/1.000 mp, la spanac e de 400 kg/1.000 mp sau 3.500 kg/1.000 mp pentru roșii sau castraveți. Programul se va derula și în anul 2023.

Fermierii din Iași care au primit despăgubirile de secetă au încasat și avansul din subvenții

Fermierii din Iași au primit avansul din subvenții pentru anul de cerere 2022 de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Toți fermierii din Iași care au fost autorizați de specialiștii APIA la plata avansului din subvenții au primit banii solicitați. Astfel, pentru anul 2022 au fost autorizați la plată 15.239 de fermieri din Iași, care au încasat subvenții în valoare de 30,6 milioane de euro.

Banii au fost acordați în lei, cursul de schimb pentru finanțarea din acest an fiind de 4,9 lei/euro. Campania de plăți a subvențiilor a fost reluată de pe data de 1 decembrie 2022, când fermierii din Iași au primit și restul subvențiilor, respectiv diferența din cuantumul pe fiecare schemă în parte.

De asemenea, pentru fermierii care au încasat despăgubirile de secetă se acordă și celelalte subvenții stabilite de APIA în anul 2022.