Deși România are grâu să dea și la alții, pâinea continuă să se scumpească
Pâinea va continua să se scumpească, deşi ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, susţine că România are grâu atât de mult încât poate să dea şi la alţii. Astfel, susţine acesta, suntem departe de o criză alimentară, chiar şi în cel mai secetos an. Cu toate acestea, chiar dacă Guvernul spune că va fi un an agricol bun, preţurile de producție tot mai mari se vor vedea în rafturile magazinelor.
„Chiar și în cel mai rău an, din punct de vedere climateric, fermierii români au reușit să asigure necesarul de grâu pentru consumul intern și să realizeze și un excedent pentru export. Pot să vă asigur că și anul acesta avem un nivel de producție stabil la principalele cereale de toamnă”, susține Adrian Chesnoiu.
Pâinea va continua să se scumpească
Pâinea continuă să se scumpească, cu toate că acum doi ani, în cel mai secetos an din ultimii 20 de ani, România a înregistrat o suprafață calamitată de aproape 1 milion de hectare de teren arabil iar recolta de grâu a fost de 6.5 milioane de tone, în condițiile în care necesarul intern este de 4,5 milioane. Spre exemplu, anul trecut, cea mai mare cantitate la hectar s-a recoltat în județul Timiș.
„La noi în fermă, am închis undeva la 7600 kg pe hectar și premisele pentru anul acesta în partea de vest a României sunt în continuare îmbucurătoare. Eu apreciez că în vreo 7-8 zile urmează să intrăm la recoltat. România poate produce într-un an bun între 13 și 15 milioane de tone de grâu, doar că nu avem capacitatea de a-l procesa.
Dacă am procesa și am exporta produse semipreparate sau chiar preparate în exterior ar fi o plus valoare pentru România, pentru fermierii români”, spune Alexander Degianski, un fermier din Timiș.
Din păcate, capacitatea României de procesare este de doar 2,5 milioane de tone. În aceste condiţii, fermierii se văd nevoiți să vândă grâul firmelor, care la rândul lor, îl vând la export.
Așadar, în România se întoarce pâinea congelată, pe care o cumpărăm la preț mare din magazine.
UE aruncă vina pe Rusia pentru criza alimentară
În cadrul aceluiași context, amintim că președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că Rusia este de vină pentru criza alimentară și folosește proviziile de hrană ca o „rachetă ascunsă” împotriva lumii în curs de dezvoltare, forțând oamenii la sărăcie. Totodată, trimisul rus Vassily Nebenzia l-a acuzat pe Michel că a răspândit minciuni. Michel a acuzat Rusia că a furat cereale și că a împiedicat plantarea și recoltarea culturilor în Ucraina din cauza activităților sale militare de acolo, iar comentariile sale l-au determinat pe Nebenzia să iasă nervos din sală. La plecare, Michel i s-a adresat direct: „Poți părăsi camera, poate e mai ușor să nu asculți adevărul”.
Nebenzia a declarat într-un interviu că nu poate rămâne din cauza „minciunilor pe care Charles Michel a venit aici să le distribuie”.
” Am spus clar ce putem face și ce nu putem face. Nu am instalat minele în zona de coastă, asta au făcut ucrainenii. Dacă vor demina zona, suntem pregătiți să asigurăm trecerea în siguranță pentru navele care transportă cereale”. a declarat ambasadorul rus la ONU.
Cu toate acestea, pâinea va continua să se scumpească, deşi Adrian Chesnoiu susţine că România are grâu atât de mult încât poate să dea şi la alţii.