Desființarea SIIJ, vot final în sesiunea extraordinară din Camera Deputaților

de: Elena Nicoleta BUJOR
11:31, 30 iun. 2020

Desființarea SIIJ, vot final în sesiunea extraordinară din Camera Deputaților. Proiectul USR privind desființarea SIIJ a fost introdus marți, 30 iunie 2020, la vot final în plenul Camerei Deputaților, convocat în sesiune extraordinară. Raportul este de respingere a legii și de păstrare astfel a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Desființarea SIIJ, vot final în sesiunea extraordinară din Camera Deputaților

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, în intervenția din plen, că SIIJ a fost „concepută în laboratoarele lui Liviu Dragnea şi PSD când acest partid a încercat să submineze justiţia, să creeze mecanisme prin care să controleze justiţia”.

„Cine nu votează această lege consider că vrea să distrugă justiţia”, a spus el.

Fostul ministru PSD al Justiţiei, deputata Ana Birchall, a declarat şi ea ca SIIJ este „o cooperativă Nufărul de albire a unor magistraţi” care au probleme şi că este nevoie de desfiinţarea SIIJ.

Pe de altă parte, alt fost ministru PSD al Justiţiei Florin Iordache a afirmat că „Cine vrea desfiinţarea SIIJ şi întoarcerea la DNA vrea o subordonare a justiţiei” şi că unii magistraţi au fost anchetaţi şi 12 ani. „Vreţi să ne întoarcem în perioada în care Portocola făcea ce dorea?”, a mai spus Iordache.

Legea are aviz negativ de la CSM și Consiliul Legislativ

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, propunându-se abrogarea prevederilor care fac referire la aceasta, avându-se în vedere, potrivit expunerii de motive, toate luările critice de 3 poziţie exprimate de magistraţi, de instituţiile europene, de organisme prestigioase cu rol consultativ în domeniile dreptului constituţional şi anticorupţiei, Comisia de la Veneţia şi GRECO, precum şi numeroasele măsuri luate de secţie în scurta să perioadă de existenţă”, se arată în raportul Comisiei Juridice.

Senatul este for decizional.

Premierul Ludovic Orban promitea desființarea SIIJ

Premierul Ludovic Orban a declarat la începutul lunii ianuarie a acestui an că desființarea Secției Speciale (SIIJ) rămâne o prioritate și că Guvernul Orban va găsi cea mai bună soluție pentru a pune în practică angajamentul.

„Cu siguranță avem în programul de guvernare desființarea SIIJ, este practic o recomandare care este cuprinsă și în raportul Comisiei de la Veneția și în raportul privind mecanismul de cooperare și verificare este un angajament al nostru și vom găsi cea mai bună soluție să o punem în practică.”, a declarat atunci Ludovic Orban, în Parlament.

Premierul a subliniat că partidele „majorității roșii” blochează în Parlament proiectul depus de Partidul Național Liberal și este ținut în sertare.

„Este un proiect în Parlament depus tot de Partidul Național Liberal, care este ținut în sertare de majoritățile roșii din Parlament. Așteptăm să vedem motivarea pentru că în funcție de motivare vom știi exact cum să angajăm o răspundere, dar eu vă repet din punctul meu de vedere, litera și spiritul Constituției atâta timp cât a permis această procedură, procedura angajării răspunderii, este foarte clar că a gândit-o pentru situațiile în care Guvernul nu are alte soluții de a soluționa, de reglementa o situație care reclamă o rezolvare cât se poate de rapidă.”, preciza acesta.

Orban a menționat că proiectul de Lege privind desființarea SIIJ va fi supus dezbaterii publice, iar după se va duce și la Consiliul Superior al Magistraturii.

„Când vom fi pregătiți cu un proiect de Lege îl vom supune dezabterii publice. În momentul în care va fi supus prioiectul de Lege dezabaterii publice, atunci se va duce și la CSM.”, declarase premierul Ludovic Orban.