Desfășurarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în cabinetele medicilor de familie ar avea un rezultat impresionant. Până la apariția datelor concrete despre condițiile de desfășurare, medicii sunt încă reticenți
Ieșenii vor putea merge și la cabinetele medicilor de familie pentru a se imuniza împotriva coronavirus. În funcție de organizarea pe care o stabiliesc autoritățile, cadrele medicale vor decide dacă se vor implica sau nu. Impactul acestui demers ar fi extrem de mare la nivelul campaniei de vacinare anti-COVID-19 la nivel național
De la debutul campaniei de vaccinare împotriva coronavirus, medicii de familie au fost implicați activ. Aceștia se ocupă de informarea pacienților, de programarea pe platforma online pentru vaccinare, de administrarea serului și de monitorizarea ulterioară a stării lor de sănătate. Începând cu data de 4 mai 2021, vaccinarea împotriva COVID-19 se va putea efectua și la nivelul cabinetelor medicilor de familie din județul Iași care și-au afirmat disponibilitatea. Inițial au fost deschise liste de înscriere, însă nimic nu se poate contura până când cei înscriși nu vor avea cadrul legal și nu vor putea semna un contract care să conțină și condițiile în care se va realiza acest act medical.
Numărul de vaccinări anti-COVID-19 efectuate până în prezent s-ar putea dubla cu ajutorul medicilor de familie
Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, susține faptul că impactul la nivel național odată cu implicarea cabinetelor medicilor de familie în cadrul campaniei de vaccinare va fi foarte mare. Dacă fiecare dintre cei 12.000 de medici de familie din țară ar semna un contract în acest sens și ar administra în medie 4-5 doze pe zi, numărul de vaccinări care se raportează în prezent s-ar dubla.
„În această clipă, unii nu au răspuns apelului de înscriere pentru a vaccina anti-COVID-19 în cabinete, dar asta nu înseamnă că nu doresc. Nu se pune la îndoială eficiența vaccinului. Reticențele apar din cauza sistemul deficitar de comunicare publică și față de populație. Există tot felul de vești care sunt mai mult sau mai puțin verificate și care pot influența astfel de demersuri.
În opinia mea, decidenții din sănătate publică aveau obligația de a interveni pentru a clarifica discuțiile privind o serie de riscuri ale vaccinării. Reticența unor medici vine și din faptul că se gândesc că ei vor începe vaccinarea, dar ce se întâmplă și cu pacienții care vor refuza un anumit tip de vaccin pentru că numai anumite vacinuri pot fi făcute în cabinetul medicului de familie, ceea ce înseamnă că Pfizer și Moderna cel mai sigur nu vor ajunge în astfel de cabinete, ci vor ajunge celelalte. Noi sperăm, pentru că am văzut că există dorință de vaccinare, că aceste reticențe o să dispară”, a explicat dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.
Până la stabilirea clauzelor contractuale, medicii de familie nu vor declara decizia finală
Medicii de familie ieșeni așteaptă cu interes până la stabilirea regimului contractual prin care vor putea administra vaccinul anti-COVID-19 în cabinetele lor. În funcție de acest aspect vor decide dacă se vor implica sau nu. Până la jumătatea lunii aprilie 2021, autoritățile au discutat deja despre un contract separat.
„Noi suntem în măsură să avem o contribuție semnificativă în această campanie de vaccinare, medicul își cunoaște pacienții, are o relație foarte apropiată datorită faptului că au ani de zile de când interacționează. Sunt multe lucruri care necesită un nivel de pregătire. Dacă organizarea acestui plan de efectuare a campaniei de vaccinare se va face într-un mod rațional, noi putem contribui într-un mod major, dar dacă timpul va fi foarte scurt, vor exista constrângeri.
Încercăm întâi și întâi să aflăm în ce condiții vaccinăm și cum, practic toate detaliile. Nu se cunosc multe aspecte: câți pacienți poți vaccina într-un anumit interval, cât timp pot fi depozitate dozele unui tip de vaccin, dacă se va face în timpul programului sau în afara lui sau cum se va face programarea. Cineva trebuie să explice toate aceste aspecte mai întâi, să nu existe variații de criterii de la cabinet la cabinet și să ai aceleași criterii de abordare a pacientului”, a adăugat dr. Liviu Oprea.
Pacienții care nu pot ajunge din diverse motive la centrele de vaccinare vor avea o nouă posibilitate
Pe data de 4 mai 2021 ar trebui să fie dat startul acestei etape în care vaccinarea anti-COVID-19 să fie efectuată și în cabinetele medicilor de familie. Dr. Liviu Oprea susține că, în aproximativ două săptămâni, pot fi puse la punct toate datele privind organizarea acestui act medical.
„Încă este timp, dar dacă discuțiile vor avea loc săptămâna viitoare (n.r.- 12-16 aprilie 2021), se pot pune la punct până la începutul lunii mai 2021. Administrarea vaccinului se poate realiza și în timpul programului de la cabinet, nu văd de ce nu. Toate celelalte vaccinuri le facem în timpul programului, iar dacă mă refer la câte consultații se realizează în prezent, numărul nu a scăzut dramatic, dar suntem la un grad de ocupare de 90 la sută față de ceea ce aveam înainte de debutul pandemiei.
Odată cu implicarea medicilor, ar însemna că 60.000 de oameni pe zi ar fi vaccinați în plus, dar și că intri în acele colțuri de societate unde sunt acele persoane care nu pot ajunge la centrele de vaccinare: sunt mai puțin sănătoși, mai puțini mobili, nu au banii necesari. Pacienții se adresează tot medicilor de familie pentru efectele adverse post-vaccinare: dureri locale, stare de oboseală, febră. Acestea cedează la medicație obișnuită, fiind efecte apărute ca după orice alt vaccin”, a încheiat președintele Colegiului Medicilor din Iași.