Descoperiri din Al Doilea Război Mondial, lângă Iași! Muniție găsită în comunele Rediu și Lețcani, la doi pași de locuințele oamenilor
Mai multe proiectile provenite din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite lângă Iași. Geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență au ridicat din două localități aflate în zona metropolitană Iași câteva elemente de muniție rămase de pe urma conflictului militar de secolul trecute. În ultimele luni, în jurul municipiului Iași au fost descoperite și alte proiectile provenite din anii războiului
Mai multe proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial au fost descoperite în unele localități din zona metropolitană a municipiului Iași. Geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgenă (ISU) Iași au ajuns în localități precum Rediu sau Lețcani, unde în urmă cu decenii au avut loc conflicte sângeroase între armata sovietică și cea româno-germană. Nu este pentru prima oară când geniștii ISU intervin în zonele din jurul municipiului Iași pentru a ridica proiectile provenite din perioada războiului din urmă cu 8 decenii. În noiembrie 2021, geniștii ISU au ridicat din curtea unei societăți comerciale, de pe DN 24 Iași-Tomești, un proiectil de război.
Proiectile din Al Doilea Război Mondial, descoperite lângă Iași
Geniștii ISU au ridicat zilele trecute câteva proiectile din zona localității Rediu. Cei de la ISU au fost solicitați să aducă proiectile de artilerie și cartușe ce au fost descoperite pe un teren aflat aproape de câteva case.
„În data de 26 noiembrie 2021, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a avut misiunea de asanare a unei suprafețe de teren din comuna Rediu. În urma intervenției au fost identificate șapte lovituri de artilerie calibru 75 de milimetri, 50 cartușe calibru 7,92 milimetri, care a fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au precizat reprezentanții ISU Iași.
Tot în zona Rediu, satul Breazu, au fost descoperite alte proiectile de război.
„În data de 27 noiembrie 2021, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a avut misiunea de asanare a unei suprafețe de teren din comuna Rediu, satul Breazu. În urma intervenției au fost identificate: un încărcător și 7 cartușe de calibru 7,92 mm, care a fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au menționat cei de la ISU Iași.
Descoperire importantă din Al Doilea Război Mondial în Lețcani
În plus, geniștii ISU Iași au ajuns și în zona satului Bogonos, din comuna Lețcani, pentru a ridica elemente de muniție. Localitatea Lețcani a fost scena unui conflict armat sângeros în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Artera dintre Bogonos și Horlești este considerată a fi un drum strategic. Drumul a fost folosit de către armata română în anii Celui de-Al Doilea Război Mondial, întreaga zonă a Lețcaniului, fiind de altfel linia frontului. Locul cel mai important strategic din întregul dispozitiv al frontului germano-român era regiunea situată în jurul actualului oraș Târgu Frumos. Zona respectivă se preta unui atac cu numeroase unități blindate. Astfel, s-a ajuns ca și actuala arteră DJ 248 D să fie trecută ca drum strategic ce ducea spre pozițiile de apărare ale armatei române în toamna anului 1943.
„În data de 1 decembrie 2021, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a avut misiunea de asanare a unei suprafețe de teren în comuna Lețcani, satul Bogonos. În urma intervenției a fost identificată o bombă de aruncător, de calibru 120 de milimetri, care a fost ridicată, transportată și depozitată în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au mai spus reprezentanții ISU Iași.
Recomandări ISU Iași în cazul identificării muniției de război
Pirotehniștii ieșeni au și unele recomandări pentru cei care găsesc muniție provenită din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial.
„Pirotehniștii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență recomandă cetățenilor ca în cazul descoperirii de muniții neexplodate să anunțe de urgență instituția sau Poliția, la numărul de urgență 112 pentru a interveni în vederea ridicării și neutralizării acestor elemente. Populația nu trebuie să atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite. De asemenea, ei nu trebuie să încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice”, au mai precizat reprezentanții ISU Iași.