Descoperirea anului din România, un senzațional coif din bronz de acum 2.500 de ani, expus la Palatul Culturii din Iași!

de: evelina.chitoroaga
02:00, 16 ian. 2021

Un senzațional coif din bronz de acum 2.500 de ani, expus la Palatul Culturii din Iași! Specialiștii spun că este descoperirea anului din România. Acesta a fost primit de Ziua Culturii Naționale 2021 (15 ianuarie 2021) de Complexul Muzeal Național „Moldova” de la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț. Acesta a fost descoperit întâmplător în 2014 în albia Siretului, pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza, județul Iași, fiind recuperat de organele judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț – Serviciul de Investigații Criminale în data de 12 ianuarie 2021, cu ocazia unor cercetări penale

Un coif corintic de bronz, de acum 2.500 de ani, expus la Palatul Culturii din Iași! Acesta este unul dintre cele mai vizitate locuri din Iași. Specialiștii spun că este descoperirea anului din România. Astfel, de Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie 2021), Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași a primit în custodie, în calitatea sa de administrator al patrimoniului cultural al Statului român, de la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Neamț, o piesă cu valoare istorică excepțională. Este vorba despre un coif corintic din bronz, datat în secolul al V-lea î.H.

Descoperit întâmplător în 2014 în albia Siretului, pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza, județul Iași, fiind recuperat de organele judiciare din cadrul IPJ Neamț și expus la Palatul Culurii

Acesta a fost descoperit întâmplător în 2014 în albia Siretului pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza, județul Iași, fiind recuperat de organele judiciare din cadrul IPJ Neamț – Serviciul de Investigații Criminale, în data de 12 ianuarie 2021, cu ocazia unor cercetări penale efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. Din dispoziția organelor judiciare, cu avizul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, bunul intră în patrimoniul cultural al Statului român, administrat de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași. În acest context, a fost semnat procesul-verbal de predare-primire de către manager dr. Lăcrămioara Stratulat de la CMNM și comisar dr. Vitalie Josanu de la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț.

Coiful corintic din bronz, de 880 de grame, cu circumferința de aproximativ 60 de centimetri și înălțimea de 26 de centimetri, este în stare bună de conservare

Coiful corintic din bronz cântărește 880 grame, are circumferința de aproximativ 60 de centrimetri și înălțimea de 26 de centimetri. Este în stare bună de conservare, în schimb, din cauza condițiilor reprezentate de păstrarea pe parcursul unei lungi perioade de timp în albia Siretului, prezintă presiuni specifice cauzate de rularea prundișului. În etapa următoare, se va stabili o comisie formată din restauratori și conservatori ai Centrului de Conservare-Restaurare a Patrimoniului din cadrul CMNM Iași, care va face o anamneză (o metodă de a ordona istoria unui fapt, personaj sau caz) a obiectului și va stabili etapele de conservare preventivă și/sau restaurare. La finalul acestei faze, obiectul va fi valorificat expozițional de Muzeul de Istorie a Moldovei la Palatul Culturii din Iași.

Oamenii legii bănuiau mai multe persoane de comiterea infracțiunilor de furt din sit arheologic, dar și de tăinuire

Polițiștii din județul Neamț bănuiau mai multe persoane de comiterea infracțiunilor de furt din sit arheologic, dar și de tăinuire. Din aceste considerente, aceștia au făcut mai multe percheziții domiciliare. La casa ieșeanului în vârstă de 51 de ani (Radu Zaina), oamenii legii au descoperit coiful corintic din bronz. Bărbatul le-a spus anchetatorilor că artefactul a fost descoperit în albia râului Siret. Oamenii legii au ridicat obiectul și a fost supus unei expertize de specialitate. Conform unor specialiști, obiectul ar valora aproximativ 400.000 de euro. Descoperirea este una unicat în România. Singura descoperire de acest fel a fost făcută la Nordul Mării Negre, în 2018. Atunci, un coif corintic fragmentat a fost descoperit într-un mormânt. Descoperirea a fost făcută în Peninsula Taman din Rusia.

Este descoperirea anului, unicat în România. Singura descoperire de acest gen de la Nordul Mării Negre, datează din 2018

Este descoperirea anului, unicat în România. Singura descoperire de acest gen de la Nordul Mării Negre, datează din 2018.

„Atunci, un coif corintic fragmentar a fost găsit într-un mormânt din secolul al V-lea î.Hr. în Peninsula Taman, la Sud-Vestul Rusiei. asta pe care l-am găsit noi este întreg. Ipoteze despre modul în care a ajuns în albia Siretului sunt multe. Căile de comunicație se organizau după râuri. Ceea ce ne surprinde este faptul că o asemenea piesă ajunge atât de mult la Nord. Asta înseamnă impactul civilizației grecești în lumea barbară și vorbim de secolul VI-V î. Hr. Vorbim despre Grecia din timpul lui Pericle. Statuia lui Pericle, care este celebră, are exact un coif de genul acesta”, a menționat public comisarul Vitalie Josanu, ofițerul care se ocupă cu protejarea patrimoniului cultural din județul Neamț.