Descoperire inedită despre coronavirus. A fost identificat primul american reinfectat cu CoVid-19

de: Radu Vasiluta
08:08, 31 aug. 2020

Descoperire inedită despre coronavirus. Oamenii de ştiinţă americani au identificat prima persoană reinfectată cu CoVid-19. Toate aceste informații apar într-un studiu care nu a fost deocamdată analizat de experţi externi.

Studiul respectiv, făcut de cercetătorii de la Universitatea Nevada, a fost recent publicat online. Raportul oamenilor de știință descrie cazul unui bărbat de 25 de ani din Reno, oraş din statul Nevada. Bărbatul a fost testat pozitiv cu noul coronavirus în luna aprilie, după ce a prezentat simptome uşoare. Acesta a fost declarat vindecat însă el s-a îmbolnăvit din nou la sfârşitul lunii mai. De această dată a dezvoltat simptome mai severe de CoVid-19, maladia cauzată de virusul SARS-CoV-2.

Descoperire inedită despre coronavirus

Potrivit cercetătorilor americani, cazul acestui bărbat este un exemplu foarte clar de reinfectare. Și aceasta deoarece, după o vindecare, imunitatea nu este garantată total, ținând cont de mutațiile suferite de coronavirus.

„Acest studiu reprezintă cel mai probabil un exemplu clar de reinfectare… Reinfecţiile sunt posibile, fapt pe care îl ştiam deja, pentru că imunitatea nu este niciodată garantată 100%”, a declarat Kristian Anderson, profesor de imunologie şi microbiologie la Scripps Research.

Însă cercetătorii de la Universitatea Nevada, Facultatea de Medicină din Reno şi Laboratorul de Sănătate Publică din Nevada au descoperit ceva inedit în acest caz. Aceștia pot demonstra faptul că virusul asociat cu cele două infectări ale pacientului din Reno reprezintă tulpini diferite din punct de vedere genetic.

Specialiştii americani au accentuat însă ideea că reinfectările cu noul coronavirus sunt cel mai probabil cazuri rare. Totodată, ei consideră că descoperirea lor sugerează faptul că expunerea iniţială la SARS-CoV-2 ar putea să nu garanteze o imunitate totală pentru toţi pacienţii.

„Nu ştim cu ce frecvenţă apar aceste reinfectări şi cum ar putea să se modifice acest fenomen de-a lungul timpului. Înainte de a avea studii mai ample care să lămurească aceste chestiuni, nu putem să ajungem la o concluzie pentru ceea ce ar putea să însemne un caz singular pentru longevitatea şi robusteţea imunităţii la CoVid-19 şi relevanţa sa pentru un viitor vaccin”, a declarat profesorul Anderson.

Au apărut reinfectări și în alte zone ale lumii

Cazuri prezumtive de reinfectare cu noul coronavirus au început să fie raportate şi în alte zone ale lumii. Cu toate acestea, au apărut totodată o serie de întrebări legate de acurateţea testelor de depistare. Mai mult, săptămâna trecută, cercetătorii de la Universitatea Hong Kong au prezentat detalii despre un bărbat de 33 de ani. Acesta s-a recuperat în aprilie după un caz sever de CoVid-19. Însă el a fost diagnosticat din nou, după patru luni, cu o tulpină diferită a noului coronavirus.

Se pare că la a doua reinfectare, bărbatul nu a avut simptome. Totodată, confirmarea contractării noului coronavirus a fost făcută prin teste de screening la aeroport. Așadar, sunt necesare mai multe studii bazate pe cazuri diferite înainte de a se trage concluzii ferme cu privire la reinfectare.

Oricum, această descoperire inedită despre coronavirus aduce noi informații de care ar trebui să se țină cont. Aceasta mai ales în privința creării și dezvoltării vaccinurilor anti-CoVid-19.