Descoperire importantă din Al Doilea Război Mondial în județul Iași. Iată ce s-a găsit în localitatea Moțca, zonă în care s-a petrecut un conflict sângeros între Armata Roșie și aviația germană în anul 1944
Mai multe elemente de muniție din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite într-o localitate aflată în apropiere de municipiul Pașcani, județul Iași. Zona care cuprinde și localitatea Moțca a fost scena unui conflict sângeros între armatele germane și sovietice, urmările bătăliei din primăvara anului 1944 fiind incredibile. În ultima perioadă, geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași au intervenit și în alte zone din județ pentru a ridica proiectile de război.
Geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au fost solicitați la finalul săptămânii trecute în mai multe localități din județul Iași. Geniștii ieșeni au ajuns în câteva localități din județ, de unde au ridicat mai multe proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial. O astfel de intervenție a avut loc în zona satului Boureni din comuna Moțca. Geniștii ISU au găsit mai multe proiectile de război, acestea fiind ridicate de pe terenul din sat pentru a fi distruse într-un mediu controlat. Nu este pentru prima oară când geniștii din cadrul ISU Iași intervin în această localitate din județul Iași. Veteranii de război au povestit o serie de detalii ce au avut loc în perioada conflictului militar de acum 8 decenii din zona localității Moțca.
Conflict sâgeros în Al Doilea Război Mondial, în județul Iași
Istoricii au arătat și cum a avut loc bătălia din primăvara anului 1944 din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial, localitatea Moțca, din județul Iași, fiind chiar pe linia frontului.
„În timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, ambele sate componente ale comunei (Boureni, respectiv Moțca) s-au aflat pe linia frontului. Populația a fost evacuată la 4 aprilie 1944 în satele Buznoasa și Vorona, județul Botoșani. Casele au fost prădate de soldații ruși care s-au adăpostit în pădurea Codrii Pașcanilor. Toată zona a fost bombardată de aviația germană, folosindu-se în special bombe incendiare. În Moțca, din 795 de case au mai rămas în picioare doar 164. Printre clădirile care au fost distruse sau incendiate s-a aflat și spațiul școlii în care era păstrată arhiva comunei. Din documentele aflate acolo nu a mai fost recuperată nici măcar o filă”, se arată în monografia localității Moțca.
Muniție găsită în localitatea Boureni din comuna Moțca
Astfel, geniștii ISU Iași au arătat și ce elemente de muniție au fost descoperite în comuna Moțca, intervenția având loc la finalul săptămânii trecute.
„În data de 5 noiembrie 2021, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a acționat pentru asanarea unei suprafețe de 250 de metri pătrați în localitatea Boureni, comuna Moțca. În urma intervenției au fost identificate o bombă de aruncător calibru 120 de milimetri, un proiectil exploziv calibru 100 de milimetri, un proiectil perforant calibru 45 de milimetri, două mine anti infanterie cu schije, un stabilizator bombă de aruncător calibru 120 de milimetri, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au precizat cei de la ISU Iași.
Bombe găsite în comuna Popricani din județul Iași
În plus, geniștii ieșeni au intervenit și în alte zone din județ pentru a ridica proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial. O astfel de intervenție a avut loc în comuna ieșeană Popricani.
„În data de 5 noiembrie 2021, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de 100 de metri pătrați în localitatea Moimești, comuna Popricani. În urma intervenției au fost identificate o bombă de aruncător calibru 60 de milimetri, o bombă de aruncător calibru 82 de milimetri, un proiectil perforant calibru 37 de milimetri, un stabilizator bombă de aruncător calibru 82 de milimetri, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au precizat cei de la ISU Iași.
Descoperiri frecvente în comuna Popricani din Iași
În plus, geniștii au găsit și alte proiectile de război în comuna Popricani. De altfel, nu este pentru prima oară când geniștii au intervenit în comuna respectivă pentru a ridica proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial. Localitatea de la marginea Iașului a fost scena unor conflicte sângeroase în urmă cu 8 decenii.
„În data de 5 noiembrie 2021, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a acționat pentru asanarea unei suprafețe de 50 de metri pătrați în localitatea Vulturi, comuna Popricani. În urma intervenției a fost identificată o bombă de aruncător calibru 60 de milimetri, care a fost ridicată, transportată și depozitată în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au mai spus cei de la ISU Iași.