Descoperire de senzație în comuna Ruginoasa din județul Iași. Rămășite ale celui de-Al Doilea Război Mondial au cutremurat localnicii

de: Vlad Rotaru
02:00, 24 nov. 2020

Două proiectile de aviație provenite de pe urma conflictului militar din anul 1944 din județul Iași au fost descoperite recent în localitatea Ruginoasa. Comuna din județul Iași a fost parte a celui mai sângeros conflict din țara noastră în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, confruntarea ruso-germană, cunoscută drept Bătălia de la Târgu Frumos

Descoperire uluitoare în comuna Ruginoasa din județul Iași. După aproape 8 decenii de la cel mai sângeros conflict al secolului XX, în localitatea ieșeană au ieșit la iveală rămășite ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Geniștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au fost solicitați în ultima perioadă să intervină în două zone din județul Iași pentru a ridica o serie de elemente de muniție. Angajații ISU Iași au ridicat o serie de proiectile din zona comunei Ruginoasa, unul din locurile ieșene greu încercate în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

„În data de 20.11.2020, ora 13:54, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unui teren agricol de muniția rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare, în localitatea Rediu, comuna Ruginoasa, județul Iași. În urma intervenției, au fost identificate două bombe de aviație exploziv brizante care au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare”, au menționat reprezentanții ISU Iași.

Bătălia de la Târgu Frumos. Urmele unui conflict sângeros din județul Iași

Bătălia de la Târgu Frumos a fost cea mai mare confruntare militară din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial pe teritoriul românesc. Ofensiva sovietică din anul 1944 a cuprins și județul Iași, iar conflictul militar a fost unul extrem de sângeros. Comuna Ruginoasa a fost parte din acest scenariu după ce sovieticii care au intrat pe teritoriul localității au fost interceptați de o companie de tancuri germane. În plus, cei de la ISU Iași au fost solicitați să intervină și în alte situații în județul Iași pentru a ridica proiectile provenite din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„În data de 20.11.2020, ora 09:47, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unui teren agricol, de muniția rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare, în localitatea Răchiteni, județul Iași. În urma intervenției, a fost identificată o bombă aruncător de mare capacitate calibru 120 de milimetri, care a fost ridicată, transportată și depozitată în vederea distrugerii ulterioare”, au mai menționat reprezentanții ISU Iași.

Istoricul unui conflict sângeros din județul Iași

Terenul deluros din centrul Moldovei, cu prelungirea din Basarabia, a fost considerat cel mai potrivit pentru organizarea rezistenței în fața presiunii sovietice. S-au organizat, așadar, în această zonă, atât din inițiativa mareșalului Ion Antonescu, cât și a Comandamentului german, linii fortificate. Cu ajutorul acestor linii fortificate și prin prezența masivă a diviziilor de tancuri se spera păstrarea frontului pe linia Târgu Frumos – Orhei.

Trupele angajate în aceste operațiuni erau: 700.000 soldați ai Armatelor „Ucraina Sud”, mai ales germani, și 900.000 soldați sovietici. Din cadrul Grupului „Ucraina Sud” au făcut parte Corpul I, II, III, IV, V, VI, VIII de Armată Română. Operațiunea Iași – Chișinău, din care au făcut parte și luptele din zona Târgu Frumos, a început prin atacul puternic al armatelor sovietice, la 20 august 1944. Ofensiva sovietică a dus la spargeri ale frontului germano-român în mai multe zone, lupte grele dându-se și în orașul Iași, în cursul zilelor de 20 și 21 august 1944.