Descoperire arheologică cu 200 de morți în centrul Iașului, la Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril”! (DETALII ȘI GALERIE FOTO EXCLUSIVA)

de: evelina.chitoroaga
04:00, 18 iun. 2020

Un cimitir cu 200 de morți, într-o descoperire arheologică făcută recent la Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril”! Cercetarea este coordonată de arheologul dr. George Aurelian Bilavschi de la Institutul de Arheologie din Iași. Descoperirea arheologică a celor 200 de morți din cimitirul Bisericii „Sfinții Atanasie și Chiril” Iași aduce informații istorice valoroase din istoria medievală a orașului Iași

Descoperire arheologică ce are în prim-plan un cimitir cu 200 de morți la Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril” din Iași. În aceste luni, arheologul dr. George Aurelian Bilavschi de la Institutul de Arheologie din Iași coordonează activitatea științifică ce a condus la această valoroasă descoperire arheologică. Proprietatea de pe stradela Sf. Atanasie din Iași este încadrată de două edificii religioase importante pentru istoria mahalalei Muntenimii, respectiv, Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril”.

Cimitir istoric cu 200 de morți în centrul Iașului. Detaliile prezentate de arheologul dr. George Aurelian Bilavschi

Despre acest cimitir istoric cu 200 de morți și descoperire arheologică vorbește arheologul dr. George Aurelian Bilavschi de la Institutul de Arheologie din Iași.

„Proprietatea de pe stradela Sf. Atanasie din Iași este încadrată de două edificii religioase importante pentru istoria mahalalei Muntenimii, respectiv, Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril”, 1672-1674, refăcută imediat după 1800. În prezent este în plin proces de restaurare și Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, numită și Biserica „Vulpe” (Cod LMI IS-II-m-B-04025; 1760/1844, ridicată pe locul unei biserici din lemn construită pe la 1630). De asemenea, terenul supus investigațiilor noastre se află în apropierea străzii Sărărie, pe culmile terasate ale fostului drum al sării. Pe hărțile din sec. XIX, în zonă este menționat printre altele mecetul turcesc, care ar putea semnifica cimitir turcesc sau moschee de mici dimensiuni și movilele turcilor, precum și locuiri sporadice pentru secolele XVII-XVIII”, detaliază arheologul dr. George Aurelian Bilavschi de la Institutul de Arheologie din Iași.

Descoperire arheologică cu 200 de morți în cimitirul de la Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril”. Resturile omenești din cimitir au fost preluate de colegii antropologi de la Institutul de Antropologie din Iași

Colectivul de cercetări arheologice de la Institutul de Arheologie, din cadrul Academiei Române-Filiala Iași, coordonat de arheolog dr. George Bilavschi, derulează cercetari arheologice preventive încă din luna noiembrie a anului 2019.

„În momentul de față putem aprecia că ne aflăm pe colțul de Sud-Est al fostei necropole a Bisericii «Vulpe». Astfel, într-un perimetru de circa 500 mp au fost investigate circa 210 complexe arheologice dintre care circa 170-180 reprezintă gropi sepulcrale, conținând oseminte umane, unele aflate în poziție anatomică firească, altele fiind re-înhumate sau deranjate. După inventarul acestora, destul de sărăcăcios, avem de-a face cu înhumări începând cu prima parte a secolului al XVII-lea. Suprafața afectată de cercetări va fi de circa 1.500 mp, astfel încât putem aprecia după densitatea înmormântărilor că numărul acestora va depăși probabil cifra 400. În unele gropi au fost descoperite urme de la scândurile sicrielor și cuiele acestora, în timp ce în alte situații, defuncții au fost depuși înveliți doar în pânză (lințoliu, giulgiu) în gropile sepulcrale, fără inventar funerar”, mai detaliază arheolog dr. George Bilavschi.

Resturile omenești, găsite în acest cimitir al Bisericii „Sfinții Atanasie și Chiril” din importanta descoperire arheologică au fost preluate de antropologii de la Institutul de Antropologie din Iași, afiliat Academiei Române. Osemintele din cimitir vor fi prelucrate conform metodelor moderne de investigare a materialului paleoantropologic.

Povestea uneia dintre cele mai vechi biserici din urbe, „Sfinții Atanasie și Chiril”

Datele istoricilor arată ca dată de ridicare a Bisericii „Sfinții Atanasie și Chiril” anul 1638.

„A fost construită în secolul XVII, poate cu sprijinul domnitorului Ștefan Petriceicu (1672-1674), după cum a considerat istoricul Gh. Ghibănescu. O legendă neconfirmată susținea că ar fi fost zidită de către un Atanase, fost Patriarh al Ierusalimului. Acesta a fost alungat din Ierusalim și găzduit în Iași de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653), apoi a plecat în Rusia (1653), unde a fost sanctificat. Construcția a suferit serios de pe urma incendiilor din 1822 și 1844, iar în secolul următor, a bombardamentelor din 1941 și din 1944. Cutremurul din 4 martie 1977 a lovit din nou biserica, făcând necesare noi reparații. A avut un timp ca filială biserica zisă «Vulpe» sau «a Vulpii», din Sărărie. Între anii 1972 și 1997 a fost închisă, preoții parohiei slujind la biserica «Vulpe». În curte a fost, până în 1946, cimitir, așa cum erau de obicei în apropierea majorității bisericilor. În acest an a fost desființat și nu a mai rămas nicio urmă din vechile morminte sau monumente funerare. După 1997 a devenit paraclis al Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor din România, filiala Iași, ca și pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din apropiere”, arată într-un studiu Cătălina Mihalache, cercetător științific, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”.

Descoperire arheologică cu 200 de morți în cimitirul Bisericii „Sfinții Atanasie și Chiril”, o construcție în stilul edificiilor de cult moldovenești

Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril” Iași are o singură turlă, masivă, pătrată, unde sunt adăpostite cele cinci clopote. Este ridicată în stilul celor moldovenești de la mijlocul secolului XVII, ridicată în plan triconic, cu pridvor, pronaos, naos și altar. Catapeteasma a fost apreciată de Gh. Balș pentru deosebita sa frumusețe. Pereții interiori nu sunt pictați, fiind împodobiți doar cu icoane. Dar, se pare că biserica ar fi fost totuși pictată la 1855, de zugravul Atanasie din Sibiu.

„De asemenea, Biserica «Sfinții Atanasie și Chiril» posedă două clopote mari din secolul al XVIII-lea, un potir din 1856, icoana Maicii Domnului îmbrăcată în argint (din 1845), cărți bisericești în slavonă, greacă și chirilică, din secolul al XVIII-lea. O icoană a Sf. Sava din 1847, având pictate scene din viața Sfântului, are pe spate o inscripție interesantă. Donatorul, Theodor Burada, a adus-o de la mănăstirea «Sf. Sava», aflată între Ierusalim și Marea Moartă… Ca fapt memorabil, de arătat că în 1854, aici a fost înființat un cor bisericesc după modelul celor din Rusia, de către Aga Evdochim Ianov. Corul a fost condus de Gheorghe Burada, apoi de Paul Hette, capelmaistru al orchestrei Teatrului Național, și de Eduard Hubsch, șef de muzică militară. Corul a activat aproape șase ani, cântând și în Biserica «Vulpe», până la moartea lui Ianov”, mai detaliază Cătălina Mihalache. Astfel, descoperirea arhelogică a celor 200 de morți în acest cimitir al Bisericii „Sfinții Atanasie și Chiril” Iași aduce informații istorice valoroase din istoria orașului Iași.