Descopera cat de periculos poate fi Roaccutane, un medicament destinat tratarii acneei

de: BZI.ro
14:17, 26 apr. 2012

Moartea lui Luca Calinescu, fiul cel mic al actorului Florin Calinescu a readus in atentie un medicament controversat. Este vorba de Roaccutane, destinat tratarii acneei, care a fost asociat de mai multe ori cu sinuciderea. „Am aflat de la cei care m-au sunat ca s-ar fi descoperit ca fiul lui Florin Calinescu facea tratament cu Roaccutane. Comentariul meu este unul singur: ca Roaccutane este una dintre substantele care au efecte adverse, uneori depresie si alte tulburari ale sistemului nervos central”, a declarat pentru ziarul Ring prof. dr. Florin Tudose, psihiatru.

Medicamentul produs de concernul Hoffmann la Roche se vinde si in farmaciile romanesti, iar efectele sale au provocat scandaluri in toata lumea. Roaccutane a fost aprobat de Food and Drug Administration in 1982, iar trei ani mai tarziu a fost introdus pe piata australiana. Inainte de 1985, mai multe publicatii stiintifice de medicina scriau despre efectele negative ale Roaccutane asupra psihicului. In 1984, jurnalul medical „Cutis” publica un studiu din care reiesea ca 11% din pacientii care se tratau cu Roaccutane au avut simptomele depresiei.

Despre gravele efecte pe plan fizic si psihic ce apar in urma tratamentului cu Roaccutane – afectarea vederii, a sistemului digestiv, a celui muscular, a pancreasului, a sistemului osos si ligamentelor si a sistemului nervos central – au scris mai multe publicatii. Mai multe grupuri de pacienti din Europa, care au urmat tratament cu Roaccutane, s-au plans de aceste efecte negative. In 1998, Kathryn O’Conner, de la revista medicala a Food and Drug Administration (SUA), a intocmit un memoriu in care scria: „Date fiind toate dovezile de pana acum, nu pot sa nu ajung la concluzia ca Accutane (n.r. – Roaccutane, in alte tari) afecteaza puternic negativ creierul uman din punct de vedere clinic si ca, la unii pacienti, Accutane este asociat cu boli psihiatrice foarte grave”.

Pe parcursul anului 2000, Food and Drug Administration a primit un numar tot mai mare de raportari cu privire la efectele psihice negative ale Roaccutane. Inainte de 1998, din sutele de raportari, 41 demonstrau o foarte stransa legatura intre medicament si depresie. In aceste cazuri, depresia pacientilor a scazut in intensitate dupa intreruperea tratamentului cu Roaccutane si s-a accentuat din nou dupa revenirea la tratament.

Mai mult, pe data de 31 octombrie 2001, FDA a primit 138 de rapoarte ale unor cazuri care asociau medicamentul Roaccutane cu suicidul: 92 de cazuri in SUA si 46 din alte tari. In baza de date a US AERS au fost inregistrate 2.780 de cazuri de tulburari psihice aparute ca urmare a administrarii de Roaccutane, dintre care 445 erau cazuri grave de depresie. Academia Americana de dermatologie si firma La Roche au fost criticate in cadrul unui congres american de specialitate pentru ca nu au insistat in a-i avertiza pe pacienti despre riscurile tratarii cu Roaccutane. In congres s-a atras atentia asupra faptului ca administrarea excesiva de vitamina A cauzeaza o toxicitate a sistemului nervos central.

Dupa acest congres, autoritatile sanitare din SUA au intarit avertismentele pentru pacienti. Acestia sunt obligati sa citeasca un ghid medical in care scrie ca au existat pacienti care s-au sinucis sau care au ramas cu afectiuni permanente dupa tratament. De asemenea, medicii care prescriu Roaccutane sunt obligati sa citeasca o brosura intitulata „Recunoasterea tulburarilor psihice la adolescenti si tineri: un ghid pentru prescrierea medicamentului Accutane”.  

Ce simt pacientii tratati cu Accutane

Unii pacienti, in timpul tratamentului cu Accutane sau curand dupa terminarea acestuia, au devenit depresivi sau au dezvoltat alte probleme mintale grave. Simptomele acestor probleme includ stari de tristete, iritabilitate, oboseala neobisnuita, tulburari de concentrare si pierderea apetitului. Unora dintre pacienti le-au venit idei de a se autoschingiui sau de a se sinucide. Unii au si incercat, altii chiar s-au sinucis. Psihozele se manifesta prin pierderea contactului cu realitatea, cum ar fi halucinatiile auditive sau vizuale. Alte efecte probabile: incepi sa te simti trist sau plangi din senin, iti pierzi interesul pentru activitatile tale obisnuite, ai tulburari de somn, devii mai nervos decat de obicei, iti pierzi apetitul, devii obosit fara motiv, ai probleme de concentrare, fugi de familie si de prieteni, incepi sa ai ganduri despre autoschingiuire sau sinucidere.

Alte efecte
Accutane poate cauza defecte de nastere, nasteri premature si deces infantil la nou-nascutii ale caror mame au luat medicamentul in timpul sarcinii. Accutane poate creste tensiunea sangelui in creier. Aceasta poate conduce la pierderea vederii sau, mai rar, la deces. Intrerupe tratamentul cu Accutane si ia legatura imediat cu medicul tau daca ai vreuna dintre aceste simptome ale cresterii tensiunii in creier: durere puternica de cap, incetosarea vederii, ameteli, greturi sau varsaturi. De asemenea, unii pacienti au avut convulsii sau atac vascular cerebral.

Anumite simptome pot insemna ca organele tale interne au fost afectate. Printre acestea se pot numara ficatul, pancreasul si intestinele. Daca au fost afectate organe interne, este posibil ca ele sa nu se refaca nici dupa intreruperea tratamentului cu Accutane. Intrerupe tratamentul si vorbeste cu medicul daca ai dureri de stomac, diaree, dureri intestinale, sangerari anale, ingalbenirea pielii sau a ochilor sau daca urina este inchisa la culoare.

Accutane poate afecta oasele, muschii si ligamentele si poate cauza dureri ale cartilajelor si muschilor. Daca un os se fractureaza, spune medicului ca urmezi tratament cu Accutane. Nimeni nu stie daca administrarea de Accutane pentru acnee duce sau nu la scaderea densitatii osoase sau la incetarea cresterii.

Unii pacienti care au luat Accutane au avut probleme cu auzul. Este posibil ca pierderea auzului sa ramana definitiva. Opreste tratamentul cu Accutane si spune-i medicului daca auzi mai incet sau daca ai tiuit in urechi.

Pe parcursul tratamentului cu Accutane este posibil sa fii, brusc, incapabil sa vezi in intuneric, asa incat condusul pe timpul noptii poate fi periculos. Aceste stari dispar, de obicei, dupa oprirea tratamentului, dar pot sa si ramana. Pot aparea si alte afectiuni ale ochiului, asa ca opreste tratamentul si vorbeste cu medicul daca ai halucinatii si daca senzatia de uscaciune a ochilor este constanta sau insotita de durere.

Roaccutane – de 900 de ori mai puternic ca efecte psihice secundare decat alte antiacneice
Cu fiecare ocazie, spun cei de la Australian Roaccutane Survivors Group, firma La Roche a sustinut ca nu exista nici o legatura intre Roaccutane si efectele psihice adverse si ca medicamentul este sigur. Reprezentantii firmei spun ca adolescentii si tinerii cu acnee severa sunt de obicei predispusi la depresii si la sinucideri. Acest argument de aparare nu se sustine, spun pacientii care au luat Roaccutane, de vreme ce un studiu comparativ intre produsul firmei La Roche si alte produse menite sa trateze acneea a aratat ca Roaccutane este de 900 de ori mai puternic din punct de vedere al efectelor psihice adverse decat produsele cu acelasi scop ale altor firme.

Australian Roaccutane Survivors Group a primit peste 200 de sesizari din partea pacientilor care au avut de suferit pe termen lung efectele secundare negative ale Roaccutane. Printre acestea, sase familii australiene ai caror copii s-au sinucis in timpul tratamentului cu Roaccutane. Licenta pentru acest medicament restrictioneaza folosirea lui doar la cazurile foarte grave de acnee. Cu toate acestea, medicii australieni au prescris medicamentul si la persoane cu acnee medie, de adolescenta. Grupul de supravietuitori australieni ai tratamentului cu Roaccutane solicita autoritatilor medicale sa revina asupra restrictiilor, pentru a micsora pe cat posibil numarul victimelor.

Specialistii britanici sfatuiti sa nu prescrie cu usurinta medicamentul
La nivelul Marii Britanii au fost realizate, pana in prezent, 41 de studii referitoare la Roaccutane. Farmacologi, farmacisti, psihiatri, dermatologi, medici generalisti si alti oameni de stiinta au studiat efectele medicamentului si au ajuns la concluzia ca Roaccutane are legatura cu psihozele, depresiile si sinuciderile de care s-au plans atatia pacienti. 

Organizatiile victimelor medicamentului au cerut insistent firmei La Roche sa finanteze un studiu in care pacientii care urmeaza tratament cu Roaccutane sa fie monitorizati, folosindu-se Scala Depresiei a lui Hamilton, care este una dintre cele mai credibile in acest sens. De asemenea, s-a solicitat folosirea unei scale de monitorizare a activitatii cerebrale inainte si dupa tratamentul cu Roaccutane. Firma La Roche a refuzat categoric aceste propuneri, drept pentru care Roaccutane Action Group din Marea Britanie a cerut institutiei care se ocupa de avizarea medicamentelor, Medical Control Agency (MCA), sa retraga licenta produsului pana ce firma La Roche va fi de acord cu aceste studii. 

MCA i-a avertizat pe medicii britanici sa nu mai prescrie cu asa mare usurinta medicamentul si sa respecte prevederile licentei.

Lista completa a efectelor adverse ale Roaccutane

Efectele adverse ale medicamentelui sunt extreme de variate: uscarea pielii, eczeme, foto-sensibilitate, eritem facial, urticarie, transpiratie, caderea parului, distrofie a unghiilor, letargie, mialgie, artralgie, durere de spate, uscarea ochilor, depresie, epilepsie, dureri de cap, de piept, afectarea tendoanelor, infectii recurente, fragilitatea pielii, polimialgie reumatica, disfunctii ale ficatului, afectiuni ale sistemului respirator.

Fiecare pacient reclama alt efect nedorit al tratamentului cu Roaccutane, pentru ca fiecare individ are o constructie si o combinatie chimica a organismului unice. Iata un studiu al „The Australian Drug Guide” asupra efectelor secundare (in afara celor foarte grave) ale Roaccutane de care s-au plans pacientii: buze crapate sau prea sensibile (90%), mancarimi si uscare a pielii (80%), gura si nas uscate (80%), sangerari nazale (30%), cojirea pielii palmelor si a talpilor (50%), fragilitate a pielii (80%), inrosirea pielii, mai ales a fetei (90%), uscarea ochilor (80%), conjunctivita (50%), incetosarea vederii, vedere slaba noaptea, intoleranta la lentilele de contact (80%), oboseala si dureri de cap (60%), dureri de muschi si de ligamente dupa efort fizic (50%), caderea parului, chiar in smocuri (

Multe dintre victimele tratamentelor cu Roaccutane s-au unit in organizatii, cum ar fi cele din Marea Britanie, Irlanda, Canada, Statele Unite ale Americii, Scandinavia si Australia. Aceste grupuri acuza firma La Roche ca a dat dovada de neglijenta in fabricarea Roaccutane si ca a pus pe piata acest produs care le-a creat atatea necazuri. 

Firma La Roche a fost data in judecata in Marea Britanie, SUA si Scandinavia. Acuzatorilor li se alatura in permanenta persoane din tot mai multe tari din cauza faptului ca autoritatile „s-au spalat pe maini” de toata aceasta „macelarire legata de Roaccutane”, cum spun victimele.

Sursa: Gandul