Descinderi în mai multe judeţe din România privind adeverinţele de vaccinare anti-Covid-19 false

de: Bujor Elena Nicoleta
10:39, 27 ian. 2022

Noi decinderi pe teritoriul statului român. Nouăzeci şi cinci de persoane sunt bănuite de săvârşirea infracţiunii de uz de fals, după ce ar fi intrat în posesia unor adeverinţe de vaccinare anti-Covid-19 neconforme.

Percheziţiile au fost în judeţele Mehedinţi, Timiş, Braşov, Hunedoara, Caras – Severin, Călăraşi şi Tulcea. Joi dimineaţa, 27 ianurie 2022, au avut loc nu mai puţin de 56 de descinderi ale mascaţilor.

Decinderi în 7 judeţe din România. Mai multe persoane au făcut rost de adeverinţe false de vaccinare

Conform Inspectoratului General al Poliţiei Române, mai mulţi poliţişti din Mehedinţi, dar şi alte 6 judeţe au descins în 56 de locaţii, la persoane bănuite că ar fi intrat în posesia unor documente false care dovedeau vaccinare împotriva noului coronavirus.

„Poliţiştii din Mehedinţi, în colaborare cu poliţiştii din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Timiş, Braşov, Hunedoara, Caraş-Severin, Călăraşi şi Tulcea, cu sprijinul DGA-Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, efectuează 56 de percheziţii domiciliare, în judeţele Mehedinţi, Timiş, Braşov, Hunedoara, Caraş-Severin, Călăraşi şi Tulcea, la persoane bănuite de uz de fals”, potrivit IGPR.

Acţiunile au fost demarate în baza delegării procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, într-un dosar penal în care s-au demarat anchete pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic şi fals informatic.

Din primele investigaţii făcute de oamenii legii a reieşit faptul că, în perioada lunilor mai – iunie 2021, un individ domiciliat în Drobeta-Turnu Severin ar fi intrat în două centre de vaccinare din municipiu şi ar fi accesat fără a avea voie evidenţa electronică cu persoanele imunizate anti- SARS – CoV – 2. De asemenea, a reuşit să modifice o serie de date informatice.

„Ar fi suprascris peste datele de identificare ale persoanelor vaccinate datele altor persoane nevaccinate, cărora le-ar fi generat adeverinţe de vaccinare”, potrivit sursei citate.

55 de persoane vor fi audiate în cazul adeverinţelor de vaccinare anti-Covid-19 false

De precizat faptul că principalul suspect de uz de fals, care ar fi modificat adeverinţele de vaccinare împotriva noului coronavirus a mai multor persoane, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Totodată, în acest dosar penal se efectuează cercetări şi pentru alte 95 de persoane care au beneficiat de adeverinţele false de vaccinare, fiind şi complicii bărbatului. Dintre acestea, patru persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Potrivit autorităţilor, au fost puse în executare circa 55 de mandate de aducere, pentru audieri şi propunerea măsurilor legale.

„Activităţile sunt desfăşurate cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Mehedinţi, precum şi al jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinţi”, potrivit IGPR.

Un dosar penal a fost deschis şi la Iaşi, după ce mai multe persoane au prezentat la frontieră documente false care să ateste vaccinare anti-Covid-19. Polițiștii ieșeni susțin că tot mai multe persoane vin din Diaspora și prezintă documente false, care dovedesc fie vaccinarea, fie faptul că au trecut prin boală.

Reamintim faptul că de la debutul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România tot mai multe au fost cazurile eliberării unor certificate de imunizare false. Ultimul caz a fost înregistrat ieri în judeţele Buzău, Giurgiu şi Ilfov. Forţele de ordine efectuează cercetări în permanenţă pentru a opri acest fenomen.