Descinderi de amploare la Iaşi în zona centrală! Sunt vizați mai mulți dezvoltatori imobiliari. 40 de percheziții răscolesc Iașul într-o anchetă privind infracțiuni economice! – EXCLUSIV / UPDATE / FOTO
Marți, 28 iulie 2020, au loc mai multe descinderi în zona centrală din municipiul Iași. Sunt vizați mai mulți dezvoltatori de imobiliare.
Update 21.38: Printre suspecți se regăsește și Aura Pîrvu, fost inspector la Finanțe.
Update 21.15: Dragna Spătariu a ieșit de la audieri. Asupra angajatei dezvoltatorului imobiliar nu s-a impus niciun fel de măsuri preventive.
Update 20.00: Alte două persoane au intrat în aceste momente la audieri. Este vorba despre Nedelcu Ion, un angajat al dezvoltatorului imobiliar și o femeie.
UPDATE 19.10:
„La data de 28.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 40 de percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de folosire cu rea-credință a creditului societății, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.
În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăți comerciale, controlând alte societăți ca administrator de fapt, acționând, de asemenea, și în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soție, cu angajații săi și cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iași, cu scopul de a obține sume mari de bani prin sustragerea și neplata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.
Astfel, imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei imobilelor (apartamente) cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%.
În fapt, grupul infracțional organizat era structurat pe două paliere, astfel:
– un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au inițiat și constituit gruparea și care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcția noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal,
– un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat și au sprijinit gruparea și care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi. Banii erau ulterior reintroduși în circuitul civil prin creditări ale societăților și achiziții de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux.
Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12.000.000 euro.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Suceava, Vaslui, Botoşani și Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași și al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție „, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.
UPDATE 16.25: Pe numele unuia dintre cei duși la audieri există dosar penal in rem pentru trafic și consum de droguri. Surse judiciare susțin că, în anchetă, sunt vizați și funcționari publici.
UPDATE 13.23: De asemenea, în dosarul deschis de anchetatori este vizat și un dezvoltator imobiliar din Pașcani care construiește în municipiul Iași.
UPDATE 13.19: Mașinile unuia dintre dezvoltatorii imobiliari au fost aduse de forțele de ordine de la BCCO în parcarea subterană a unui complex rezidențial din Copou.
UPDATE 12.46: Poliţiştii au stat ore întregi la Hala Centrală unde au verificat mai multe documente.
UPDATE 12.41: Percheziţii au avut loc şi la dezvoltatorul imobiliar Bogdan Istrate din Valea Adâncă.
UPDATE 12.23: O femeie a fost luată la audieri de poliţiştii de la BCCO și dusă la un punct de lucru. De asemenea, sunt vizați de ancheta procurorilor nu mai puțin de 17 persoane.
UPDATE: În acest moment, o mașină de la Jandarmerie se află în fața casei celui mai important dezvoltator imobiliar din Iași. Locuința acestuia este în cartierul Tătărași. În fața porții acestuia sunt jandarmi de la Jandarmeria Bacău și cel mai probabil polițiștii fac percheziții în casă.
La acest moment nu se cunosc detalii privind acest caz, surse din piața imobiliară susținând că ar fi vorba despre niște infracțiuni economice mărunte. În piața imobiliară se fac tot felul de pariuri legat de acest subiect și toate personajele implicate în poveste.
Știrea inițială
În cadrul perchezițiilor forțelor de ordine participă circa 150 de jandarmi și polițiști. Descinderile sunt făcute de BCCO Iași (Brigada de Combatere a Criminalității Organizate).
Persoanelor vizate li se aduc acuzații de delapidare, constituirea de grupuri infracționale, evaziune fiscală.
Dezvoltatorii foloseau activitățile imobiliare pentru spălare de bani și alte infracțiuni de natură economică.
Percheziții la suspecți de trafic de persoane din Iași! Mascații au descins în mai multe locuri!
Agenții din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) au descins pe data de 15 iulie în mai multe locuri din Iași. Oamenii legii, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au demarat o anchetă cu privire la desființarea unei rețele de trafic de persoane.
Ridicați în urma acestor percheziții și duși la audieri
Surse judiciare au precizat că, în urma acestor percheziții care au avut loc pe data de 15 iulie 2020, mascații au ridicat mai multe mijloace de probă, documente și bunuri.
De asemenea, mai mulți suspecți au fost duși la audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) București.
Ulterior, anchetatorii DIICOT București vor decide ce măsuri legale se impun ân această cauză, de trafic de persoane.
14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe. Două persoane, reţinute pentru înşelăciune, spălare de bani şi delapidare
14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe. Două persoane, reţinute pentru înşelăciune, spălare de bani şi delapidare. Miercuri, 15 iulie 2020, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore a două persoane şi control judiciar pentru alte patru pentru săvârşirea mai multor infracţiuni. Inculpaţii ar fi constituit un grup infracţional organizat şi sunt acuzaţi de înşelăciune, delapidare şi spălare de bani.
„La data de 01.07.2020, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Bacău au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare pe raza județelor Neamț, Botoșani, Iași și a municipiului București în urma cărora au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, telefoane mobile utilizate în activitatea infracțională, dispozitive de stocare a datelor și diferite sume de bani.”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.
14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe
În urmă cu doi ani s-a constituit un grup infracţional organizat. Cu ajutorul unor persoane cu o condiţie socială nefavorabila, gruparea a preluat mai multe societăţi comerciale şi le-ar fi utilizat pentru achiziţionarea unor mărfuri.
„În fapt s-a reținut că, începând cu luna decembrie 2018, pe raza municipiului Roman, județul Neamț, s-a constituit o grupare infracțională organizată care prin intermediul unor persoane interpuse, de condiție socială precară, a preluat mai multe societăți comerciale cu bonitate financiară ridicată, pe care le-a utilizat într-o primă etapă la achiziționarea unor mărfuri de la diferiți furnizori.”, potrivit sursei citate.
Pentru plata mărfurilor au fost emise bilete la ordin sau file CEC care la termenul scadent au fost refuzate la plată pentru lipsă de disponibil în cont. Astfel, membrii grupului au prejudiciat un număr de 23 de persoane juridice, cu suma totală de aproximativ 2.400.000 lei.