Cinci pacienți au plecat spre Spitalul Mobil de la Lețcani. Unitatea a fost deschisă aseară – Galerie Foto, Video
Inițial, a fost făcut anunțul conform căruia Spitalul Mobil de la Leţcani nu va fi deschis, deschiderea fiind amânată. Conform dr. Vasile Cepoi, șeful DSP Iași, ar exista o problemă cu stocatorul de oxigen. Șeful DSP Iași a afirmat că nu există sufieciente tuburi de oxigen.
La unitatea mobilă de la Leţcani se fac în continuarea eforturi pentru a fi deschisă. Problema este că nu exista alternativă la centru oxigen şi nu a fost instalat stocatorul de oxigen. O soluţie cu tuburi nu este posibilă pentru că nu sunt suficiente. Consumul este foarte mare în spitale. În funcţie de cât de repede firmă va instala stocatorul, vom deschide spitalul
Update: Conform Dianei Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi, coordonator SMURD în regiunea de Nord-Est a ţării, cinci pacienți au plecat spre spitalul mobil de la Lețcani. Unitatea va fi deschisă în această seară
„Primii cinci pacienți au plecat din UPU spre Boli Infecțioase pentru a fi internați la secția exterioară Leţcani. Sunt pacienți cu oxigen pe masca, cu forme medii”, Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi, coordonator SMURD în regiunea de Nord-Est a ţării.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu a clarificat de asemenea situația actuală de la Spitalul Mobil de la Leţcani.
„Începând din noaptea aceasta vom interna şi îngriji pacienţi în cadrul Secţiei Exterioare Leţcani. Vor fi îngrijiţi doar pacienţi cu forme medii COVID19 care nu necesită suport mare de oxigen şi pot beneficia de oxigenoterapie cu ajutorul concentratoarelor. După finalizării montării, umplerii şi verificării bunei funcţionalităţi a stocatorului de oxigen vom putea îngriji şi pacienţi în terapie intensivă. Pacienţii vor trece prin triajul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase «Sf. Parascheva» Iaşi, vor fi evaluaţi, consultaţi şi vor fi direcţionaţi spre Spitalul Modular. Am operaţionalizat 2 saloane, în total 20 pacienţi.
Dorindu-ne ca pacienţii internaţi la Leţcani să beneficieze de îngrijire specializată conform standardelor spitalului de boli infecţioase, am detaşat 2 medici infecţionişti( unul fiind şeful secţiei boli infecţioase), 1 medic specialist AŢI( şef secţie) şi 2 asistente şefe( una pentru sectorul boli infecţioase şi una pentru secţia de terapie intensivă), toţi cu experienţă şi expertiza în tratarea pacienţilor COVID 19. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase «Sf. Parascheva» Iaşi, are în sarcina managmentul medical al spitalului prin asigurarea de medicamente şi materiale sanitare. Am considerat oportun să transferăm şi personal medical experimentat, astfel încât, pacienţii să beneficieze de îngrijire medicală demnă de un centru universitar.
Prin această acţiune, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase «Sf. Parascheva», vine din nou în ajutorul pacienţilor care necesită îngrijire intraspitaliceasca şi a colegilor din UPU care, în momentul de faţă sunt supuşi, ca şi noi, unei presiuni medicale uriaşe”, a declarat Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.