Descântecul de deochi din bătrâni cu un efect extrem de puternic! Ce rosteau vindecătoarele de la sat pentru un efect instant
Deochiul nu afectează doar oamenii, ci și plantele, animalele, vitele, culturile sau recoltele. Practica a demonstrat că dacă nu este tratat prin rugăciune sau descântec, atât omul cât și animalele se îmbolnăvesc și mor, pământul se crăpă, iar sticla se sparge. Se spune că adolescenţii, gravidele şi mai ales copiii sunt cei mai afectaţi de puterea privirii malefice. Aşadar, bătrânii spun că aceştia trebuie să poarte un fir roşu la mână. Însă, mai puțin știut este că și aurul are puteri împotriva deochiului. Poartă mereu un obiect de aur la tine. Antidotul împotriva privirii răuvoitoare stă în rugăciune sau într-un descântec de deochi din bătrâni. Acesta din urmă este o practică superstiţioasă ce decurge din credinţa în spirite bune şi rele, în farmece şi vrăji, în semne prevestitoare şi în numere magice.
Descântec de deochi din bătrâni
Descântecul de deochi este un procedeu benefic, ce poate avea un efect liniştitor asupra organismului. De asemenea, mângâierile, pe frunte sau la ceafă, ce însoţesc descântecul şi masajele în zona încheieturilor determină producerea de endorfine, hormoni ai plăcerii, ce pot regenera potenţialul energetic pierdut. Pentru a scăpa de deochi se rostește descântecul de mai jos.
“Pasăre albă
Codalbă
Sus te suiși
Jos plesniși.
Plesnească ochii râmnitorilor,
Plesnească ochii deochetorilor!
Cine a râmnit
A plesnit
și a rămas… curat,
Lumânat,
Ca argintul strecurat.
Descântecul meu
Leacul i-l dă Dumnezeu.”
Pasărea albă este considerată lebăda, datorită faptului că în anumite sate încă persistă obiceiuri străvechi, ritualuri și invocații dedicate acestor preotese ale Soarelui. Acestea reprezintă o punte între cei care se roagă, oamenii obișnuiți, și divinitate. În rândul descântecelor utilizate de către bătrânele vindecătoare se remarcă unele speciale, care emană fascinația pe care lebedele au avut-o asupra strămoșilor noștri. Localnicii din Costești relatează că aceste descânte au fost transmise de o femeie bătrână care, susțineau ei, trăise în acele locuri acum două sau trei sute de ani. Deși autoritățile o considerau nebună, țăranii îi aduceau la ea pe cei apropiați care sufereau. Femeia îi atingea pe bolnavi și rostea cuvinte într-o limbă pe care nimeni nu o înțelegea. Înainte de a-și încheia viața, le-a spus oamenilor că, la moartea ei, va fi ridicată la ceruri într-un car tras de păsări albe, și că satul lor va fi binecuvântat de Dumnezeu. Cu toate acestea, nimeni nu a dat atenție cuvintelor sale până în momentul în care femeia nu a dispărut pentru totdeauna din casa în care locuia. Legendele susțin că trupul ei nu a fost niciodată găsit. În schimb, pe lacul din sat, a apărut un cuib de lebădă.
Un alt descântec cu rezultate instante este și cel de mai jos.
“Fugi deochi dintre ochi,
Dintre gene și sprâncene,
Din față, din corp și mână,
Din picioare, mațe și oase,
Duceți-vă peste nouă mari și nouă țări,
Că acolo vă așteaptă
Nouă fete de împărat
Cu mese întinse
Și cu fripturi aprinse,
Și când s-o deochea mâța și câinele
Atunci să se mai deoache (numele),
Atunci și nici atunci.”
Cum să te protejezi de deochi
Primul semn care indică dacă o persoană este afectată de deochi constă în dureri puternice de cap, urmate de căscat, chiar dacă persoana nu este obosită. Cu toate acestea, există și alte simptome, precum tinitus, febră puternică, stări de greață, transpirații sau sângerări nazale. Cel mai simplu mod de a proteja pe cineva de deochi este să-l scuipăm de 3 ori, spunând: „Ptiu, ptiu, să nu fie de deochi.”
Copiii mici, în special nou-născuții, sunt cei mai vulnerabili la deochi, motiv pentru care părinții trebuie să respecte mai multe reguli. Copiii nu trebuie să fie lăsați să se uite în oglindă până la vârsta de un an, deoarece pot atrage asupra lor efectele deochiului. Pentru a proteja nou-născutul de deochi, este important să fie cântărit înainte de prima îmbăiere. Cu toate acestea, nimeni nu trebuie să afle greutatea copilului. Un semn poate fi făcut pe fruntea copilului cu cenușă din vatră, praf de pe talpă amestecat cu un pic de salivă sau cu funinginea de la horn. Totuși, numai mama copilului poate face acest semn, în mijlocul frunții sau la încheietura sprâncenelor.
Aurul este un bun protector împotriva deochiului, astfel că purtarea unui obiect de aur la gât, ureche sau mână poate respinge energia negativă a privirii malefice. Un sfat tradițional spune că pentru a te proteja de deochi, poartă ceva de culoare roșie sau o haină pe dos. În lupta împotriva deochiului, anumite culturi folosesc talismane considerate adevărate remedii. Un talisman puternic împotriva deochiului este cel făcut din 2, 4 sau 6 coarne de rădașcă uscate, legate fie direct la gât cu un șnur, fie plasate într-un sac mic de pânză. Acestea sunt metode care te apără de atacul energetic al ochilor răuvoitori, pentru a nu mai fi nevoie să apleezi la un descântec de deochi din bătrâni.