Dermatită seboreică scalp: Tratamentul recomandat de specialiști

de: Carmen Ciobanu
12:01, 21 ian. 2022

Dermatita seboreică este una dintre afecțiunile cele mai frecvente ale pielii, cu perioade foarte lungi de inactivitate, fiind cronică și recidivantă. Dermatita seboreică a scalpului poate fi recunoscută foarte ușor și prin crustele albicioase și zonele iritate, situate la nivelul feței.

Dermatita seboreică nu este contagioasă, iar localizarea ei este în general la nivelul capului sau a zonelor unde pielea este bogată în sebum: scalp, sprâncene, zona mediană a feței, bărbie, stern, canalul auditiv extern și retroauricular. În cazuri foarte rare, afecțiunea poate fi localizată la nivelul axilei sau al zonei pubiene.

Dermatita seboreică poate fi recunoscută printr-o serie de simptome precum: roșeață, piele grasă, scuame alb-gălbui, mâncărime și senzație de disconfort. Din fericire, nu este o afecțiune contagioasă. Există o serie de factori de risc în ceea ce privește dermatita seboreică, factori care pot declanșa sau pot întreține această afecțiune.

Dermatita seboreică este una dintre afecțiunile cele mai frecvente ale pielii, cu perioade foarte lungi de inactivitate, fiind cronică și recidivantă

Dermatita seboreică a scalpului: Aspecte generale ale bolii

Se întâmplă adesea să confundăm dermatita seboreică și mătreața. Dermatita seboreică este în esență o formă mai gravă de mătreață și are simptome foarte asemănătoare: coji, mâncărime, roșeață, scalp uscat, inflamare.

Dermatita seboreică are însă tendința să fie mult mai gravă.

Dermatita seboreică poate trece de la sine sau să fie nevoie de repetarea schemelor de tratament pentru ca simptomele să dispară complet. Sunt cazuri în care, chiar și așa, manifestările revin. Curățarea cu atenție a pielii cu un prosop moale și șampon poate ajuta la reducerea sebumului și a acumulării de piele moartă.

Simptomele dermatitei seboreice sunt asemănătoare altor afecțiuni dermatologice, ca psoriazisul, eczema sau reacțiile alergice cutanate. De aceea, este foarte important să recurgeți la un control al unui medic specialist, care să pună un diagnostic corect și să recomande schema de tratament potrivită. În plus, gravitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta.

Formele blânde de dermatită seboreică a scalpului implică descuamări fine, care sunt cunoscute în limbajul comun sub numele de „mătreață” (coji în cap), în vreme ce formele acute sau severe se manifestă prin leziuni care se pot vindeca temporar și care pot sa reapară. Nu întotdeauna, însă, se întâmplă acest lucru.

Formele blânde de dermatită seboreică a scalpului implică descuamări fine, care sunt cunoscute în limbajul comun sub numele de „mătreață” (coji în cap)

Tratament dermatită seboreică scalp

În anumite situații, evoluția afecțiunii este autolimitată (se remite spontan fără tratament) însă în majoritatea cazurilor aceasta reapare și necesită tratament de specialitate.

Topicele (creme, unguente) cu antimicotice și hidrocortizon pot ameliora simptomatologia bolii cu limitarea extinderii leziunilor, în timp ce medicația orală este rezervată situațiilor neresponsive la prima variantă terapeutică, fiind a doua opțiune de tratament.

Dermatita seboreică este o inflamație cronică a pielii care se poate dezvolta în anumite părți ale corpului, unde este o concentrare mare de glande sebacee. Asta include scalpul, gâtul, în spatele urechilor, fața și sprâncenele. Acest tip de matreață seamănă cu cea pentru păr gras, doar că poate ataca și alte zone precum sprâncenele, și este mult mai agresivă.

Studiile au dezvăluit că aceasta este provocată de o reacție inflamatorie la o infecție care se găsește în mod natural pe suprafața pielii. Stresul și modificările hormonale ar putea declanșa dermatita seboreică.

S-a constatat de altfel că dermatita seboreică este mai susceptibilă în cazul unor persoane care manifestă deficit de zinc, deficit de vitamina B, au un regim hipercaloric, alcoolism cronic, suferă de stres, locuiesc sau lucrează într-un mediu cu umiditate crescută sau suferă de hiperhidroză, au afecțiuni precum pancreatita sau suferă de obezitate.

Dermatita seboreică poate fi recunoscută printr-o serie de simptome precum: roșeață, piele grasă, scuame alb-gălbui, mâncărime și senzație de disconfort

Dermatita seboreică nu este o afecțiune contagioasă

Pacienții trebuie însă să fie conștienți de faptul că dermatita seboreică este o afecțiune cronică care probabil va recidiva chiar și după un tratament de succes. Prevenirea constă în primul rând în limitarea factorilor declanșatori, cum ar fi zgârierea care menține plăcile și aplicarea produselor iritante sau neadecvate.

În general, apar ameliorări datorită soarelui și băilor în mare. Sportul, alimentația echilibrată și psihoterapia pot avea un efect favorabil pentru controlul episoadelor.

Cosmeticele, produsele de hairstyling și de spălare a părului nepotrivite, prea agresive, vopselele, decoloranții, toate produc o agresiune asupra scalpului și provoacă o descuamare a pielii.

Stresul emoțional este incriminat în producerea și agravarea dermatitei seboreice a scalpului, de aceea se recomandă evitarea stărilor conflictuale și a emoțiilor negative.

Pacienții trebuie însă să fie conștienți de faptul că dermatita seboreică este o afecțiune cronică care probabil va recidiva chiar și după un tratament de succes