Dermatita herpetiformă. Tratează rapid petele și erupțiile cauzate de boală
Dermatita herpetiformă este o afecțiune cutanată cronică recurentă, cu o erupție polimorfă de pete eritematoase, vezicule, papule însoțită de mâncărime și arsuri intense. Boala este denumită astfel deoarece elementele erupției cutanate din dermatită sunt grupate în același mod ca și erupția herpetică.
Diagnosticul se face prin examen histologic, analiza conținutului veziculelor și reacția de imunofluorescență directă. Grupul de medicamente sulfonice și corticosteroizii sunt eficace în tratamentul dermatitei herpetiforme Duhring. Cauza și mecanismul dermatitei herpetiforme sunt necunoscute. Se constată că mulți pacienți au o intoleranță la proteina gluteină conținută în plantele cerealiere.
Dermatita herpetiformă. Simptomele afecțiunii dermatologice
De obicei, dermatita herpetiformă are un debut acut, cu focare de erupții polimorfe. Erupția cutanată poate fi precedată de o creștere ușoară a temperaturii corporale, slăbiciune generală, mâncărime și senzație de furnicături. Erupția poate apărea pe orice zonă a pielii, cu excepția tălpilor și a palmelor
Dar cele mai frecvente localizări sunt pe suprafețele extensoare ale brațelor și picioarelor, pe omoplați, pe umeri, în partea inferioară a spatelui și pe fese. Erupțiile cutanate sunt însoțite de un disconfort accentuat, cum ar fi senzații de arsură, mâncărimi intense și parestezii. Membranele mucoase nu sunt de obicei afectate în dermatita herpetiformă. Rareori, în cavitatea bucală pot apărea vezicule care se transformă rapid în eroziuni.
Adevăratul polimorfism al erupției cutanate din dermatita herpetiformă implică apariția simultană a unor pete eritematoase, vezicule, papule și vezicule de diferite dimensiuni pe piele. În timp, adevăratul polimorfism este completat de un fals polimorfism. Astfel, apar eroziuni și cruste asociate cu transformarea erupției cutanate, precum și excoriații cutanate cauzate de scărpinarea intensă.
Tipurile bolii. Prin ce se caracterizează perioadele acute ale bolii și cum poate fi aceasta tratată
În funcție de predominanța unuia sau altui tip de erupție față de celelalte, se disting următoarele tipuri de dermatită herpetiformă Duhring. Cea populară, veziculară, buloasă și urticariană. Sunt posibile variante atipice ale bolii. Astfel, un pacient poate suferi de tricofitoide, eczematoide sau strofuloide.
Perioadele acute de dermatită herpetiformă sunt combinate cu remisiuni destul de lungi, de la câteva luni la un an sau mai mult. Exacerbările apar adesea odată cu o deteriorare a stării generale a pacientului, o creștere a temperaturii și tulburări de somn.
Pacienții cu dermatită sunt tratați de un dermatolog. Se prescrie o dietă care exclude cerealele și alimentele care conțin iod. Printre aceste alimente se numără peștele de mare, fructele de mare și salata. Terapia medicamentoasă se efectuează cu preparate din grupul sulfonelor. Astfel, un pacient trebuie să administreze diafenilsulfonă, sulfasalazină, solusulfonă și altele.
Cum trebuie administrate pastilele pentru calmarea erupțiilor cutanate. Ce medicamente sunt recomandate de medici
Medicamentele pentru calmarea simptomelor provocate de afecțiune se administrează de obicei pe cale orală în cicluri de 5-6 zile la intervale de 1-3 zile. În cazurile în care terapia cu sulfon este ineficientă, pentru ameliorarea pruritului se utilizează corticosteroizi în doze medii.
Este bine să știi că dacă are loc detectarea anticorpilor IgA la granița dintre derm și epidermă, în regiunea membranei bazale, aceasta poate fi o componentă autoimună în dezvoltarea bolii. Componenta are nevoie de un tratament special. Hipersensibilitatea la iod, ereditatea, ascaridioza, procesele inflamatorii ale tractului gastrointestinal, bolile virale sunt, de asemenea, cauze evidente în dezvoltarea dermatitei herpetiforme.
Printre medicamentele recomandate de medici pentru dermatita herpetiformă se numără prednisolon, dexametazonă sau loratadină, cetirizină și desloratadină. Tratamentul local al dermatitei herpetiforme include băi calde cu soluție de mangan, deschiderea veziculelor și tratamentul cu verde sau fucarzină, aplicarea de unguente sau aerosoli cu corticosteroizi, utilizarea unguentului dermatol 5%.