Deputatul USR Ionuţ Moșteanu a criticat decizia coaliţiei de a modifica legea Consiliului Concurenței
Marţi, 20 decembrie 2022, liderul deputaţilor USR, Ionuţ Mosteanu a criticat decizia coaliţiei de a modifica legea Consiliului Concurenţei. De altfel, PSD și PNL a propus reducerea numărului de mandate pe care le poate obține președintele Consiliului.
Ieri, 19 decembrie 2022, Comisia Juridică şi Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor au căzut de acord să modifice un proiect de lege care a fost depus în 2017 de PSD prin care se va reduce numărul de mandate pe care le poate deţine preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiritoiu.
Deputatul USR Ionuţ Moșteanu a criticat decizia coaliţiei de a modifica legea Consiliului Concurentei
Potrivit liderului deputaţilor USR, coaliţia PNL-PSD încearcă să „scape” de preşedintele instituţiei pentru a numi în locul acestuia „un politruc”.
„Coaliţia PSD-PNL face ceea ce face mai bine de un an: încearcă să pună bocancul pe gâtul instituţiilor de stat. De data asta a venit rândul Consiliului Concurenţei şi ieri au scos din sertar un proiect de pe vremea lui Nicolicea, de prin 2017, din epoca Dragnea, un proiect prin care Dragnea încerca să captureze Consiliul Concurenţei, o instituţie fundamentală pentru buna funcţionare a statului român, o instituţie protejată de tratatele europene, o instituţie care trebuie să rămână independentă, nu să devină bâta politică a unei coaliţii la putere, a unei coaliţii vremelnice. Iată că ieri au scos proiectul ăsta de la naftalină, l-au băgat pe repede înainte şi astăzi vor să-l treacă în plen, un proiect prin care demit plenul Consiliului Concurenţei, scapă de preşedintele Consiliului Concurenţei, un om care a arătat echilibru, un om care a criticat măsurile Guvernului atunci când au fost proaste şi un om de care în momentul ăsta Consiliul Concurenţei are nevoie pentru a rămâne independent”, a declarat Ionuţ Moşteanu la Parlament.
Totodată, acesta a făcut referire şi la modificările ce ţin de majorarea numărului membrilor Consiliului Concurenţei.
„Introduc modificări prin care practic demit preşedintele actual şi membrii plenului – asta este miza lor – ca aceştia să devină practic incompatibili cu funcţiile pe care le au. Şi asta este o golănie. Trebuie ca oricine nu-şi face treaba pentru care este pus poate fi demis şi trebuie demis. Avem şefi de instituţii care nu şi-au făcut treaba, şefi de instituţii care au ajuns la puşcărie, dar orice astfel de demitere într-o instituţie fundamentală pentru echilibrul democratic trebuie însoţită de o analiză pertinentă, obiectiv. (….) Au scos condiţiile de experienţă pentru preşedintele Consiliului Concurenţei, astfel încât să poată ajunge un politruc de la ei de la partid. Şi, dacă de la PSD mă aşteptam să facă acest lucru, să calce în picioare o instituţie fundamentală, folosind o lege de pe vremea lui Nicolicea şi Dragnea, mirarea mea este legată de PNL – nu ştiu cum se poate uita la proprii alegători alegând să facă o astfel de mizerie cu câteva zile înainte de Crăciun”, a subliniat deputatul USR, Ionuţ Mosteanu.
Legea Consiliului Concurenţei ar putea fi modificată
La momentul actual, potrivit legii, durata mandatului membrilor Consiliului Concurenţei este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului, însă, conform noii legi propusă de coaliția de la guvernare, durata unui mandat va fi de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii acestuia, o singură dată.
Actualul preşedinte al Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, care a efectuat anterior o serie de controale la principalele bănci din țară, se află acum la al treilea mandat. Dacă legea va fi adoptata, acesta va trebui să demisioneze.
Pe de altă parte, coaliţia a propus şi modificarea prin care „după intrarea în vigoare a prezenţei legi, Administrația Prezidențială, Camera Deputaţilor şi Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurenţei. Actualii membri ai Consiliului pot fi propuşi şi numiţi în oricare dintre funcţiile prevăzute de prezenţa lege”.
Astfel, proiectul de lege prin care se va modifica legea Consiliului Concurentei va intra astăzi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.