În România, anual, se consumă în jur de 140.000 de tone de peşte. Aproximativ 8,5 kg/locuitor/an. Și, chiar dacă acest consum a crescut față de anii trecuți, suntem departe de media europeană. Iar aceasta în ciuda potențialului piscicol enorm pe care țara noastră îl are. Pentru că prețurile sunt, de cele mai multe ori, peste posibilitățile multor cetățeni. Iașul face parte din regiunea cu unele dintre cele mai propice condiții de dezvoltare a unităților de acvacultură.
„Avem mii de hectare de astfel de unități care înseamnă producție locală, hrană curată, aport la economia locală și națională. Însă ele trebuie susținute pentru a oferi tuturor posibilitatea de a consuma pește și produse din pește din culturile locale la prețuri accesibile. În acest sector, măsurile de sprijin trebuie accelerate și dezvoltate!”, arată într-o declarație publică deputatul de Iași Vasile Toma, care vine cu o veste importantă pentru pentru toți cei din județul Iași care își desfășoară activitatea în acvacultură și care i s-au adresat de multe ori pentru dezvoltarea și susținerea acestor măsuri de sprijin.
Astfel, potrivit deputatului Toma, pentru anii 2023-2025, se instituie schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură, prin care se aplică o rată redusă de impozitare a motorinei folosită la efectuarea lucrărilor în acvacultură, precum: transportul materialului piscicol, al puietului în diferite stadii de dezvoltare, reproducătorilor, al peştelui de consum, materiilor prime și alte materiale în interiorul fermei sau pentru realizarea de lucrări agricole în ferme de acvacultură pe cuvetele heleșteielor, pomparea apei cu motopompe, destufizare.
Așa cum ne anunță deputatul, beneficiarii acestei scheme sunt IMM-urile care își desfășoară activitatea în acvacultură, însemnând persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale și persoane juridice.
Această schemă de sprijin se aplică pe întreg teritoriul României, iar sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2023. De asemenea, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, aflată în subordinea ministerului Agriculturii, reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei.
Serviciul de Presă al Biroului Parlamentar