Deputatul AUR de Iași, Mihail Albișteanu, a semnalat problemele sistemului medical ieșean în Parlamentul României (P) – VIDEO
Deputatul AUR de Iași, Mihail Albișteanu, a avut un discurs în Parlament în care a semnalat problemele întâmpinate de sistemul medical din Iași. Acesta a precizat care sunt cele mai mari deficiențe înregistrate la Spitalul Sf. Spiridon Iași și Spitalul de Boli Infecțioase Iași.
„Domnule preşedinte de şedinţă, declaraţia mea politică se intitulează „Probleme ale sistemul de sănătate ieşean”. Stimaţi colegi, declararea pandemiei de Covid-19 în anul 2020 a produs suferinţe sistemului sanitar la nivel mondial, România nefiind nici ea exceptata. Deşi epidemia de coronavirus în România este practic încheiată, sistemul medical românesc se confruntă în continuare cu numeroase probleme. La nivelul judeţul Iaşi mi-au fost semnalate în această vară mai multe deficienţe. Astfel, în lunile mai-iunie, la Spitalul de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi s-a constatat lipsa vaccinului antitetanic. De asemenea, au existat sincope majore în aceeaşi perioadă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu vaccin antirabic. Numărul mare de persoane care s-a prezentat la spital sub bănuiala că au intrat în contact cu animale infectate cu virusul rabic a necesitat amânări în administrarea unor doze de vaccin în cursul tratamentelor pacienţilor. Această situaţie se datorează şi faptului că timp de 2 ani, programul de vaccinare antirabică a vulpelor a fost blocat şi acesta va fi reluat abia în luna octombrie a acestui an.
O situaţie îngrijorătoare s-a manifestat şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi, unde presa a semnalat lipsuri mari în aprovizionarea cu medicamente, inclusiv medicamente de bază, ceea ce a determinat că unii pacienţi şi unele cadre medicale să trebuiască să cumpere aceste medicamente din bani proprii.
O altă probleme cu care se confruntă întregul sistem medical românesc de sănătate este absenţa serului antibotulinic. Toxiinfecţia botulinică este cunoscută pentru gravitatea ei, manifestându-se prin paralizia progresivă a muşchilor, existând posibilitatea destul de mare de intervenire a decesului. În ultima vreme, în ţara noastră numărul cazurilor de botulism a crescut, serul pentru tratarea celei mai grave toxiinfecţii alimentare fiind adus în ultimii ani mai întâi din Rusia şi apoi din Republica Moldova. Recent, o persoană din Slatina a decedat pentru că nu există ser antibotulinic la nivelul întregului sistem medical din România.
Domnule ministru este inadmisibil că la începutul secolului 21, viaţa unor cetăţeni romani să fie pusă în pericol pentru că spitalele nu sunt aprovizionate la timp cu medicamente şi vaccinuri, chiar dacă este vorba despre afecţiuni mai rar întâlnite. Aş menţiona că acelaşi lucru se întâmplă de ani în ceea ce priveşte vaccinul antiviperin, care este foarte greu de găsit. Vă rog să luaţi toate măsurile necesare pentru că sistemul medical românesc să fie unul la standarde europene, şi nu la nivel de secol 19”, a transmis deputatul AUR de Iaşi Mihail Albișteanu.