Deputaţii AUR de Iaşi, Cristian Ivănuță şi Mihail Albișteanu, la BZI LIVE, despre educația din România la ora actuală

de: BZI.ro
14:59, 16 sept. 2022

Deputații AUR Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, au vorbit în cadrul emisiunii BZI LIVE, moderată de prezentatorul Valentin Huțanu despre sistemul de educație din zilele noastre.

„Mai bine s-ar reveni la sistemul care era înainte. Pentru că eu spun că sistemul de înainte mergea. Dacă nu poţi face ceva mai bun, nu distruge ce era, nu aduce aşa zisele îmbunătăţiri care să facă totul praf!”, a spus Mihail Albișteanu.

Deputații AUR de Iași la BZI LIVE

Deputații AUR Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, au vorbit în cadrul emisiunii BZI LIVE, alături de moderatorul Valentin Huțanu, despre situația actuală din educație.

„Domnul Iohannis este patron al României prost educate. Efectele s-au văzut de curând, la întâlnirea tinerilor liberali… După care domnul Ciolacu a rămas cu gust amar…

Testele iniţiale, ele trebuiau puse în legătură cu testele finale. De ele nu vorbeşte nimeni. La începutul anului se dă un test pentru a se vedea la ce nivel se află elevul, iar la final, un test să vedem dacă elevul a evoluat sau nu. Dar poţi să faci asta doar la unele obiecte, cum ar fi matematică, gramatică.. dar nu la istorie, geografie. Noi comparăm testele iniţiale cu cele finale, dar testele sunt diferite. E diferenţă de materiii. La matematică şi gramatică, da, se poate face asta, dar la celelalte obiecte nu ai cum să faci comparație. Încarci profesorul cu toate treburile astea, îl pui să facă o muncă în plus, din care oricum nu se trece nimic în catalog.

Mai bine s-ar reveni la sistemul care era înainte. Pentru că eu spun că sistemul de înainte mergea. Dacă nu poţi face ceva mai bun, nu distruge ce era, nu aduce aşa zisele îmbunătăţiri care să facă totul praf!” , a spus Mihail Albișteanu.

Cristian Ivanuță: „Cei 7 ani de acasă nu vor mai fi formaţi acasă „

Deputatul AUR de Iași a vorbit la BZI LIVE despre testele inițiale pe care trebuie sa le dea copiii în școli la început de an școlar.

„Fiecare partid a venit cu câte un proiect de lege asupra securităţii alimentare, şi introducerea unei mese calde în școli, care să înlocuiască pe parcurs cornul şi laptele. Dar discuţiile au rămas în impas, pentru că fiecare aruncă cu vorbe frumoase.. S-a ajuns la nișe firme de catering, care cer 16 lei pentru meniu, vă daţi seama că aceşti bani sunt insuficienţi pentru a acorda o masă caldă. Păi ori oferim tuturor, și în mediul rural, și la oraș… şi statul putea astfel să creeze acel spaţiu în care elevul putea să servească liniştit o masă caldă. Nu, acum el trebuie să servească în bancă, pe un şerveţel.

Când eram în sistem în anul 2018, ne împovăra cu hârtii. Aceste probleme se refereau şi la testele iniţiale. Şi atunci, doamna ministru de atunci, a solicitat şi a scos aceste teste iniţiale din programe. Şi acele comisii din şcoală au fost scoase totodată. Iar guvernul liberal de acum 2-3 ani, reintroduce aceste teste! De vreme ce nu există la nivel de minister să se impună şcolilor aceste teste iniţiale!

Aceste teste inițiale se dau numai prin hotărâre de administrație ale ISJ-urilor. Ei spun judeţe pilot. Unde toată lumea să dea aceste teste. Noi ştim că nu există şcoli pilot. Drept dovadă că şi profesorii au protestat, liderii de sindicat… gândiţi-vă că sunt profesori care predau la n clase şi testele inițiale trebuie corectate şi introduse pe platformă.

După 8 ore la şcoală, mai faci încă 6 acasă. Parcursul pe un an de zile al elevului se vede prin notele obţinute. De ce trebuie să dau teste iniţiale? La început de an şcolar, tu încerci să ce? Nu văd relevanţa testelor iniţiale. După 3 săptămâni de reevaluare, dau test iniţial. Eu nu văd cum se explică aceste teste. Unele lucruri pe care le facem, vin fără să ne dăm seama, din sistemul trecut comunist. Nu spun că a fost rău, dar au fost şi lucruri forţate. Să măsori continuu. Haideţi oleacă să fim mai aplecaţi spre nevoile lui sufleteşti, spre dezvoltarea personalităţii. Atunci o să vedem noi, că cei 7 ani de acasă nu vor mai fi formaţi acasă, ci la şcoală, şi atunci vor avea marea surpriză că, copiii lor vor cere lucruri stranii. Vor vrea să mănânce viermi, vor vrea să fie fete dacă sunt băieţi, vor avea capacitatea de a imita, şi nu neapărat nişte modele pozitive”, a spus Cristian Ivănuță.

Deputații de AUR Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, au fost prezenți în cadrul ediției BZI LIVE moderată de Valentin Huțanu.